Proste przepisy na obiad do pracy – natka pietruszki i pestki dyni

Dodano dnia 31 stycznia 2020

W ramach wyzwania #dailymotywacja podrzucamy Wam dwa kolejne przepisy z wykorzystaniem bohaterów miesiąca – pestki dyni i natka pietruszki 🙂

Będzie prosto, smacznie i przyjemnie, obiecujemy!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

 
Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.

Wersja wege

Zupa krem z marchewki – orientalna:

Warzywa pokroić i podsmażyć na oleju. Zalej bulionem i dodaj przyprawy, gotuj do miękkości.

Dodaj mleko kokosowe i masło orzechowe i zblenduj na gładką masę. Podawaj z ugotowaną kaszą, świeżą natką pietruszki i kolendrą

produkt lub potrawa (gramatura)
miara domowa
marchew - 300 g
1 duża sztuka
cebula - 35 g
Pół średniej sztuki
pietruszka, korzeń - 25 g
1 mała sztuka
fasola biała, gotowana - 80 g
Pół szklanki ugotowanej fasoli
bulion jarzynowy - 300 g
wywar z włoszczyzny z przyprawami
olej rzepakowy uniwersalny - 8 g
1 łyżka
mleko kokosowe, w puszce - 30 g
3 łyżki
masło z orzechów arachidowych - 10 g
łyżeczka
dynia, pestki - 10 g
łyżka
kasza jęczmienna, pęczak gotowana - 75 g
(25 g suchej)
pietruszka, liście - 10 g
4 gałązki
kolendra, świeża - 10 g
4 gałązki
nasiona kolendry - 1 g
 
imbir korzeń - 5 g
 
curry w proszku - 5 g
 
kurkuma mielona - 1 g
 

Zobacz ile zdrowia zjadasz!:

Energia: 626,8 kcal (31%*)

Białko: 21,5 g (28%*)

Tłuszcze: 28,6 g (45%*)

Węglowodany: 85,9 (28%*)

Błonnik: 26,8 g (107%*)

Witamina A: 5648,4 µg – (800%*)

Witamina C: 59,6 mg (79%*)

Witamina E: 9,2 mg (116%*)

Magnez: 222,5 mg (72%)

Witamina B6: 1,0 mg (72%*)

Foliany: 306,2 µg – (77%*)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Wersja wege

Makaron z pietruszkowym pesto

Do blendera wrzuć cały pęczek pietruszki, ząbek czosnku, oliwę, kawałek parmezanu i podprażone pestki dyni.

Zmiksuj całość na gładką masę. Pokrój kurczaka w drobną kostkę. Przełóż pesto na patelnię i uduś w nim kurczaka.

Wymieszaj wszystko z ugotowanym makaronem i świeżymi pomidorkami cherry (jeśli lubisz, możesz je również poddusić w pesto).

produkt lub potrawa (gramatura)
miara domowa
makaron pszenny pełnoziarnisty - 80 g
niecała szklanka suchego
pietruszka, liście - 40 g
duży pęczek
czosnek - 6 g
średni ząbek
oliwa z oliwek - 8 g
łyżka
ser, parmezan - 10 g
1,5 łyżki
dynia, pestki - 10 g
łyżka
mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 125 g
porcja
pomidory, cherry - 120 g
6-10 sztuk
dynia, pestki - 10 g
łyżka
kasza jęczmienna, pęczak gotowana - 75 g
(25 g suchej)
pietruszka, liście - 10 g
4 gałązki
kolendra, świeża - 10 g
4 gałązki

Zobacz ile zdrowia zjadasz!:

Energia: 630 kcal (32%*)

Białko: 48,8 g (64%*)

Tłuszcze: 19,3 g (30%*)

Węglowodany: 73,2 (24%*)

Błonnik: 10,4 g (42%*)

Witamina A: 493,4 µg – (70,5%*)

Witamina C: 91 mg (121%*)

Witamina E: 6,5 mg (79%*)

Magnez: 258,3 mg (83%)

Witamina B6: 1,1 mg (72%*)

Foliany: 164,4 µg – (41%*)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

na łamach naszych mediów społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!