Proste przepisy z awokado, ananasem i kaszą pęczak

Dodano dnia 2 marca 2020

Wiosna zbliża się wielkimi krokami – przygotujmy się na jej nadejście 🙂

W ramach wyzwania #dailymotywacja podrzucamy Wam dwa przepisy z wykorzystaniem bohaterów miesiąca – ananasem, awokado i kaszą pęczak 🙂

Będzie prosto, smacznie i przyjemnie, obiecujemy!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.

Wersja wege – Naleśniki pełnoziarniste z budyniem czekoladowym z awokado i świeżym ananasem.

Wymieszać wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać odrobinę wody. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni beztłuszczowej smaż cienkie naleśniki do zrumienienia. Z podanych proporcji powinny wyjść dwa naleśniki.
Budyń awokado-banan-kakao: Zmiksuj banana z awokado, kakao, miętą i ksylitolem.
Danie: Naleśnika posmaruj czekoladowym budyniem i rozłóż świeżego ananasa.

produkt lub potrawa (gramatura)
miara domowa
awokado – 70 g
0.5 sztuki ok. 200 g
banan - 120 g
1 średnia sztuka
ksylitol - 5 g
1 łyżeczka
kakao 16%, proszek - 8 g
2 łyżeczki
męta pieprzowa, świeża - 1 g
kilka listków
mąka pszenna, pełnoziarnista - 20 g
2 łyżki
mąka pszenna, tortowa - 20 g
2 łyżki
jaja kurze całe - 25 g
1/2 * sztuka (kl. wagowa M)
maślanka spożywcza, 1,5 % tłuszczu - 50 g
¼ szklanki
olej rzepakowy uniwersalny - 4 g
2 łyżeczki
ananas - 150 g
dwa plastry

Zobacz ile zdrowia zjadasz!:

Energia: 597.6 kcal (30%*)

Białko: 14,3 g (19%*)

Tłuszcze: 21,2 g (33%*)

Węglowodany: 94,1 (30%*)

Błonnik: 9,5 g – (38%*)

Witamina B1: 0,4 mg – (40%*)

Witamina B2: 0,5 mg – (52%*)

Witamina C: 39,2 mg – (52%*)

Magnez: 159,1 mg – (51%*)

Witamina B6: 0,8 mg – (69%*)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Wersja tradycyjna – Buraczkowe pęczotto z cytrynowym dorszem

Na patelnię dodaj dwie łyżeczki oleju rzepakowego. Warzywa pokrój w drobną kostkę, najpierw chwilę podsmaż a później zalej je połową szklanki soku buraczanego i uduś z przyprawami: tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Dodaj ugotowany pęczak, wymieszaj do połączenia składników.
Natrzyj filet z dorsza dwiema łyżeczkami oleju, startą skórką z cytryny i tymiankiem. Usmaż na patelni (już bez dodatku tłuszczu) lub upiecz go w piekarniku.

produkt lub potrawa (gramatura)
miara domowa
kasza jęczmienna, pęczak - 75 g
Ok. 225 po ugotowaniu
czosnek- 6 g
średni ząbek
cebula - 35 g
pół średniej sztuki
burak - 150 g
mała sztuka
Sok z buraka - 100 g
pół szklanki
marchew - 105 g
pół szklanki
pietruszka, korzeń - 25 g
mała sztuka
olej rzepakowy uniwersalny - 8 g
łyżka
dorsz, świeży, filety bez skóry - 150 g
porcja
tymianek suszony - 1 g

majeranek suszony -1 g

skórka z cytryny, świeża - 6 g
łyżka


Zobacz ile zdrowia zjadasz!:

Energia: 603,9 kcal (30%*)

Białko: 37,6 g (49%*)

Tłuszcze: 11 g (17%*)

Węglowodany: 96,6 (32%*)

Błonnik: 15,2 g – (61%*)

Witamina A: 1768,0 µg – (252%*)

Witamina C: 51,9 mg – (69%*)

Witamina E: 4,5 mg – (57%*)

Magnez: 149,8 mg – (48,3%*)

Witamina B6: 0,9 mg – (68%*)

Kwas foliowy: 294,1 µg – (74%*)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

na łamach naszych mediów społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!