Proste przepisy z awokado, ananasem i kaszą pęczak
Wiosna zbliża się wielkimi krokami – przygotujmy się na jej nadejście 🙂
W ramach wyzwania #dailymotywacja podrzucamy Wam dwa przepisy z wykorzystaniem bohaterów miesiąca – ananasem, awokado i kaszą pęczak 🙂
Będzie prosto, smacznie i przyjemnie, obiecujemy!
Info Box
Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).
Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.
Wersja wege – Naleśniki pełnoziarniste z budyniem czekoladowym z awokado i świeżym ananasem.
Wymieszać wszystkie składniki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać odrobinę wody. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni beztłuszczowej smaż cienkie naleśniki do zrumienienia. Z podanych proporcji powinny wyjść dwa naleśniki.
Budyń awokado-banan-kakao: Zmiksuj banana z awokado, kakao, miętą i ksylitolem.
Danie: Naleśnika posmaruj czekoladowym budyniem i rozłóż świeżego ananasa.
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
awokado – 70 g |
0.5 sztuki ok. 200 g |
banan - 120 g |
1 średnia sztuka |
ksylitol - 5 g |
1 łyżeczka |
kakao 16%, proszek - 8 g |
2 łyżeczki |
męta pieprzowa, świeża - 1 g |
kilka listków |
mąka pszenna, pełnoziarnista - 20 g |
2 łyżki |
mąka pszenna, tortowa - 20 g |
2 łyżki |
jaja kurze całe - 25 g |
1/2 * sztuka (kl. wagowa M) |
maślanka spożywcza, 1,5 % tłuszczu - 50 g |
¼ szklanki |
olej rzepakowy uniwersalny - 4 g |
2 łyżeczki |
ananas - 150 g |
dwa plastry |
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 597.6 kcal (30%*)
Białko: 14,3 g (19%*)
Tłuszcze: 21,2 g (33%*)
Węglowodany: 94,1 (30%*)
Błonnik: 9,5 g – (38%*)
Witamina B1: 0,4 mg – (40%*)
Witamina B2: 0,5 mg – (52%*)
Witamina C: 39,2 mg – (52%*)
Magnez: 159,1 mg – (51%*)
Witamina B6: 0,8 mg – (69%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Wersja tradycyjna – Buraczkowe pęczotto z cytrynowym dorszem
Na patelnię dodaj dwie łyżeczki oleju rzepakowego. Warzywa pokrój w drobną kostkę, najpierw chwilę podsmaż a później zalej je połową szklanki soku buraczanego i uduś z przyprawami: tymianek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
Dodaj ugotowany pęczak, wymieszaj do połączenia składników.
Natrzyj filet z dorsza dwiema łyżeczkami oleju, startą skórką z cytryny i tymiankiem. Usmaż na patelni (już bez dodatku tłuszczu) lub upiecz go w piekarniku.
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
kasza jęczmienna, pęczak - 75 g |
Ok. 225 po ugotowaniu |
czosnek- 6 g |
średni ząbek |
cebula - 35 g |
pół średniej sztuki |
burak - 150 g |
mała sztuka |
Sok z buraka - 100 g |
pół szklanki |
marchew - 105 g |
pół szklanki |
pietruszka, korzeń - 25 g |
mała sztuka |
olej rzepakowy uniwersalny - 8 g |
łyżka |
dorsz, świeży, filety bez skóry - 150 g |
porcja |
tymianek suszony - 1 g |
|
majeranek suszony -1 g |
|
skórka z cytryny, świeża - 6 g |
łyżka |
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 603,9 kcal (30%*)
Białko: 37,6 g (49%*)
Tłuszcze: 11 g (17%*)
Węglowodany: 96,6 (32%*)
Błonnik: 15,2 g – (61%*)
Witamina A: 1768,0 µg – (252%*)
Witamina C: 51,9 mg – (69%*)
Witamina E: 4,5 mg – (57%*)
Magnez: 149,8 mg – (48,3%*)
Witamina B6: 0,9 mg – (68%*)
Kwas foliowy: 294,1 µg – (74%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!
Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj
#dailymotywacja
żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje
na łamach naszych mediów społecznościowych!
Najwytrwalszych nagrodzimy!