Dostarczaniem zdrowych przekąsek dla pracowników i edukacją żywieniową zajmujemy się od ponad 10 lat. Do stale rozwijającej się oferty właśnie dołączyła nowa kategoria produktowa – kanapki dla pracowników! Dlaczego kanapki dla pracowników? Od dawna przyglądamy się zmieniającym się nawykom żywieniowych pracowników. Wiemy, że Polacy mają dużą wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia i świadomość w … Continued
Można już pobrać drugą część najnowszego raportu „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” który stworzyliśmy we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. Nofera w Łodzi na podstawie badania na próbie ponad 1000 pracowników. Wnioski z badania to obowiązkowa lektur dla osób odpowiedzialnych za wellbeing w firmie! W II części badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” skupiliśmy się … Continued
Orzechy to najbardziej skoncentrowana żywność, jaką wytworzyła natura. Są źródłem roślinnych dobrych kwasów tłuszczowych, mają dużo błonnika pokarmowego i wysokiej jakości białka, składników mineralnych (magnezu, potasu, miedzi, cynku) oraz witamin (E, z grupy B -w tym kwasu foliowego). Zawierają silne antyoksydanty m.in. izoflawony, polifenole oraz obniżające poziom cholesterolu sterole roślinne. Suszone owoce to z kolei … Continued
Podejście kompleksowe do działań żywieniowych ma jako jedyne szansę przynieść realne korzyści w poprawie nawyków żywieniowych i stanu zdrowia pracowników. Wielowektorowe podejście opiera się na wielu bodźcach wpływające na wybory żywieniowe, które z czasem przekształcą się w nawyki przynoszące pozytywne skutki zdrowotne dla pracowników i pracodawców oraz korzyści ekonomiczne. Jakie korzyści przyniesie program żywieniowy w … Continued
Analiza składu ciała z omówieniem wyniku – Indywidualne spotkania z dietetykiem Analiza składu ciała wykonywana jest metodą bioimpedancji elektrycznej, która polega na przepuszczeniu przez organizm impulsu elektrycznego o niskim natężeniu, kompletnie niewyczuwalnego przez osobę badaną. Wyniki badania określą wiele parametrów diagnostycznych pracownika np.: zawartości tłuszczu i masy mięśniowej, nawodnienie organizmu czy stopień otłuszczenia organów wewnętrznych. … Continued
Skuteczność programów żywieniowych jest wyższa, gdy przekaz dostosowany jest do potrzeb pracowników. Z naszego badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” wynika, że 67% osób uważa że zdrowo się odżywia, a w rzeczywistości ich dieta jest uboga pod kątem odżywczym. Świadczy to o tym, że wiele osób złudnie przekonanych jest o wysokiej jakości swojej diety oraz o … Continued
Żadne owoce nie smakują tak doskonale, jak te z polskich sadów! Stawianie na lokalnych dostawców ma sens nie tylko ekologiczny, ale i ekonomiczny. Wspieranie rodzimych sadowników sprawia, że na rynku nie brakuje rarytasów wprost z polskich sadów. Jakie owoce można znaleźć w sadzie? To zwykle najpopularniejsze, najchętniej wybierane przez Polaków dary natury! Czas przyjrzeć się … Continued
9 na 10 polskich pracowników uważa, że jedzenie powinno być bogate w warzywa i owoce. 65% uważa, że odżywia się zdrowo. Tyle teorii. W praktyce połowa z nas je za mało owoców, a 44% ma nieprawidłową masę ciała. Poznaliśmy właśnie wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022”. Tak dokładnie nawykom żywieniowym pracowników przyglądamy się … Continued
Proces kiszenia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiszono już 2500 lat przed naszą erą i powstało niezależnie w różnych częściach świata. Aby żywność została utrwalona w ten sposób potrzeba chwili naszej pracy, a później oddajemy ją „ręce” bakteriom kwasu mlekowego. To właśnie one zużywając cukry proste zawarte w komórkach roślinnych produkują kwas mlekowy, … Continued
Wg danych z 2016r. rocznie z powodu zanieczyszczeń powietrza umiera na świecie 4,2 mln osób (w Polsce 47 tys.). Szacunki naukowców z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersity Collage London z 2021 r. sugerują, że dane są o wiele bardziej pesymistyczne i oscylują wokół 100 tys. osób rocznie. To sprawia, że Polsce niestety bliżej jest do krajów … Continued