Czerwcowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 1 czerwca 2021

W tym miesiącu proponujemy dania na bazie szpinaku. W przepisie wegetariańskim ważnym składnikiem jest także bób – doskonałe źródło białka, a także kwasu foliowego, żelaza i witamin. Zobacz nasze propozycje i wybierz przepis dla siebie!

Tradycyjnie oprócz listy składników do każdego dania podajemy także wartości odżywcze. 

Przepis na makaron ze szpinakiem i bobem w kremowym sosie:

  • Bób ugotuj do miękkości i opcjonalnie obierz ze skóry.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj szpinak i duś całość na małym ogniu przez kilka minut.
  • Dopraw szpinak solidną szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą soli i pieprzu.
  • Na szpinak z cebulką wrzuć makaron i bób, podsmaż wszystko przez kilka minut.
  • Pod koniec dodaj serek Bieluch i dodatkową porcję świeżo zmielonego pieprzu
  • Duś całość aż uzyskasz gęsty sos oblepiający składniki dania.
  • Makaron podawaj w głębokim talerzu, posypany świeżą bazylią, szczypiorkiem i tartym parmezanem.

przepis na makaron ze szpinakiem i bobem

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

szpinak

100

dwie duże garście

szczypiorek

20

pół pęczka

bazylia świeża

20

garść świeżych liści

czosnek

6

średni ząbek

oliwa z oliwek

5

pół  łyżki

ser, parmezan

10

łyżka

cebula

30

1/3 średniej sztuki

makaron pszenny pełnoziarnisty

70

porcja

bób

100

szklanka

serek naturalny (Bieluch)

100

2/3 opakowania

Energia 588 kcal (29% RWS)
Białko: 34,9 g (60% RWS)
Tłuszcz: 18,9 g (31% RWS)
Węglowodany: 63,2 g (21% RWS)
Błonnik: 15,7 g (63% RWS)
Wapń: 531,8 mg  (53% RWS)
Żelazo 8,7 mg (48% RWS)

Witamina A: 1088 mcg (155% RWS)
Witamina B1: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina B2: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina C: 115 mg  (154% RWS)
Witamina E: 3,9 mg (49% RWS)
Witamina B3:7,9 mg (56% RWS)
Foliany: 429 mcg  (107% RWS)
Witamina B12: 1,1 mcg (46% RWS)

Fosfor: 535 mg (76% RWS)
Magnez: 212 mg (68% RWS)
Cynk: 5,4 mg (68% RWS)
Miedź: 0,7 mg (78% RWS)
Mangan: 3,2 mg (107% RWS)
Witamina K: 84,1 mcg (94% RWS)

Kieszonka z kurczaka faszerowana szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

  • Pierś kurczaka obsyp ziołami prowansalskimi i oliwą i stłucz ją nieco tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta by była kruchsza i zwiększyła nieco objętość.
  • Nakrój ją z dłuższej strony tak by stworzyć głęboką kieszonkę.
  • Kieszonkę natrzyj od środka przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i upchnij jak najwięcej szpinaku, suszonych pomidorów, bazylii i mozzarellę. Jeśli nie uda Ci się upchnąć całego szpinaku zostaw go, przyda się później.
  • Przygotuj arkusz folii aluminiowej, ułóż na środku część pozostałego szpinaku, potem nadzianą pierś kurczaka i na wierzchu również ułóż szpinak, Owiń ciasno folię aluminiową i umieść na blasze.
  • Cukinię pokrój w krążki.
  • Piecz pierś kurczaka 40 minut w 180 stopniach.
  • W połowie pieczenia obok na blaszce ułóż przyprawione krążki cukinii.
  • Szpinakową pierś kurczaka po upieczeniu ułóż na talerzu na upieczonych plastrach cukinii. Przystrój danie świeżą bazylią. Podawaj z brązowym ryżem.

kieszonka z kurczaka ze szpinakiem

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

mięso z piersi kurczaka, bez skóry

150

porcja

bazylia świeża

20

garść świeżych liści

szpinak

100

dwie duże garście

pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu

30

3-4 kawałki po odsączeniu

mozzarella, z pełnego mleka

40

1/3 kulki

ryż brązowy

50

pół torebki

oliwa z oliwek

5

łyżeczka

czosnek

6

średni ząbek

zioła prowansalskie

2

łyżeczka

cukinia

100

pół średniej sztuki

 

Energia 600,6 kcal (30% RWS)
Białko: 51,4 g (88% RWS)
Tłuszcz: 23 g (36% RWS)
Węglowodany: 45 g (15% RWS)
Błonnik: 10,8 g (44% RWS)
Wapń: 415,7 mg  (42% RWS)
Żelazo: 7,2 mg   (40% RWS)

Witamina A: 899 mcg (128% RWS)
Witamina B1: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina B2: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina C: 114 mg  (151% RWS)
Witamina E: 3,9 mg (49% RWS)
Witamina B3:  23,5 mg(168% RWS)
Witamina B6: 1,5 mg  (115% RWS)
Foliany: 318 mcg  (79% RWS)

Witamina B12: 1,5 mcg (63% RWS)
Fosfor: 755 mg (108% RWS)
Magnez: 232 mg (75% RWS)
Cynk: 4,3 mg (54% RWS)
Miedź: 0,6 mg (67% RWS)
Mangan: 2,1 mg (70% RWS)
Witamina K: 89,5 mcg (99% RWS)