Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Dodano dnia 27 lipca 2021

Pamiętanie o regularnym jedzeniu owoców i warzyw wydaje się prostym zadaniem. Zwłaszcza latem, gdy mamy pod dostatkiem sezonowych smaków! Tymczasem, wcale nie jest to takie oczywiste. Sięganie po gotowe posiłki, częste stołowanie się na mieście, podjadanie między posiłkami niekoniecznie zdrowych przekąsek – te wszystkie okoliczności nie sprzyjają spożywaniu odpowiednich ilości warzyw i owoców.

Tymczasem, warzywa i owoce powinny być podstawą zdrowej, zrównoważonej diety! Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, warzywa i owoce to absolutna podstawa tego, co powinniśmy spożywać.

Warto przy tym pamiętać o proporcjach: warzywa i owoce powinny stanowić co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce.


Najważniejszy powód, dlaczego warto jeść owoce i warzywa

Regularne uwzględnianie warzyw i owoców w diecie ma oczywiście uzasadnienie zdrowotne, wynikające z najnowszych wytycznych specjalistów do spraw żywienia. Bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, pozwalają dostarczać organizmowi wszystkich składników niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania. Przy odpowiednio zbilansowanej, urozmaiconej diecie, nie musimy przyjmować dodatkowych suplementów. Dieta oparta na warzywach i owocach – nie tylko weganizm!

Oprócz niewątpliwych wartości odżywczych, którym jeszcze bliżej się przyjrzymy, owoce i warzywa warto uwzględniać w diecie ze względu na ich wyjątkowe połączenia smakowe! Często są podstawą diety wegeteriańskiej, wegańskiej, ale też fleksitariańskiej, które oferują szereg wyjątkowo smacznych kompozycji smaków, bazujących na różnorodnych warzywach i owocach!

W ten sposób, łatwiej włączyć je do swojej diety. Nie wymaga to oczywiście rezygnowania ze spożywania mięsa – natomiast warto zastąpić część posiłków mięsnych tymi bazującymi na przepisach kuchni roślinnej. Przepisy oparte na warzywach łatwo znaleźć online, a także – w książkach kucharskich: powstaje coraz więcej wydawnictw dla osób chcących włączyć do swojego jadłospisu więcej warzyw i owoców. Warto zainspirować się przedstawionymi propozycjami, szukając swoich ulubionych połączeń smakowych. Możemy być zaskoczeni, jak z pozoru dobrze nam znane warzywa, zyskują przygotowane w zupełnie nowej odsłonie!

 

Najważniejsze składniki odżywcze w warzywach i owocach

Dieta bogata w warzywa i owoce pozwala dostarczyć organizmowi najważniejszych składników odżywczych – jakich? Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich!

  • Witamina C – pozwala wspierać pracę układu odpornościowego. Wbrew pozorom, jest to ważne nie tylko w okresie zimowym – dlatego powinniśmy dbać odpowiednią dietę przez cały rok! Źródłami witaminy C są oczywiście owoce cytrusowe, jak chętnie spożywane zimą pomarańcze, grejpfruty, kiwi, cytryna, ale także – warzywa, jak pietruszka, papryka, brukselka, kalarepa czy kapusta.
  • Beta-karoten – powstaje z niego witamina A. Wspiera prawidłowe widzenie, zapobiega „kurzej ślepocie”. To także antyoksydant, czyli przeciwutleniacz, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Ma też wpływ na wygląd naszej skóry. Gdzie szukać beta-karotenu? Oczywiście, w marchwi! Gdzie jeszcze? Zaskoczeniem mogą być kolejne pozycje na tej liście: morele, natka pietruszki, dynia, szczaw, szczypiorek, jarmuż.
  • Foliany – zapobiegają anemii, pobudzają powstawanie czerwonych krwinek, korzystnie wpływają na układ nerwowy i mózg. Warzywami bogatymi w kwas foliowy są pietruszka, jarmuż, szpinak, brokuły, sałata. Znajdziemy go też w uwielbianych przez wszystkich owocach sezonowych – mianowicie, w truskawkach!
  • Antocyjany – mają właściwości przeciwutleniające, usuwają wolne rodniki, działają też przeciwzapalnie. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim, w sezonowych owocach, takich jak porzeczki, czereśnie i jeżyny. Spośród warzyw – w czerwonej kapuście.
  • Błonnik – reguluje pracę jelit, wspiera prawidłowe procesy trawienne. Jego bezcennym źródłem jest fasola i groch. Dodatkowo, znajdziemy go również w brokułach, karczochach, ale także – owocach, jak gruszki, jabłka, Jego ważnym źródłem są też owoce suszone!
  • Składniki mineralne – jak potas, magnez, żelazo, wapń – mają znaczenie dla budowy kości. Nieczęsto kojarzymy je z warzywami i owocami, tymczasem – źródłem białka jest na przykład fasola, groch, brokuły.

Jak widać, mamy dużo odpowiedzi na pytanie, dlaczego warto jeść warzywa i owoce. Zastanówmy się, jak wprowadzić te ważne zmiany do codziennej diety!

Jak zacząć jeść więcej warzyw i owoców?


Mocne postanowienie wprowadzenia do diety większej ilości warzyw i owoców, jest dobrym pierwszym krokiem do urozmaicenia naszego jadłospisu. Jak jednak sprawić, by dobry zamiar stał się nawykiem? Istnieje kilka prostych sposobów, które pomogą nam jeść więcej warzyw i owoców.

  • Warzywa i owoce zawsze pod ręką – zadbanie o to, by mieć pod ręką ulubione warzywa i owoce to pierwszy krok ku temu, by regularnie po nie sięgać. Coraz częściej, pracodawcy wspierają swoich pracowników w budowaniu zdrowych nawyków, oferując nie tylko owocowe skrzynki dostarczane do biura, ale również – paczki pełne owoców i warzyw, które pracownicy otrzymują na home office! W ten sposób, możemy sięgać po wartościowe pokarmy nawet wtedy, nie mamy czasu zrobić zakupów w warzywniaku lub przytłoczeni codziennymi obowiązkami, zdarza nam się zapomnieć o uzupełnieniu zapasów. Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian – jeśli mamy je pod ręką, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety!

    skrzynki z owocami - dostawy do biur

  • Dzielenie się z innymi – tutaj sprawdza się zasada, że zmiany w diecie dobrze wprowadzać razem z innymi! Wzajemna motywacja pozwala wytrwać w postanowieniu korekt w jadłospisie, a dodatkowo – zyskujemy partnerów do dyskusji o najsmaczniejszych roślinnych przepisach! Jeśli sięgamy po owoce głównie w pracy, dzięki regularnym dostawom owoców do biura, porozmawiajmy ze współpracownikami o preferencjach smakowych i tym, jak wprowadzamy więcej zdrowych składników do codziennej diety. W domu jest jeszcze łatwiej! Z owocowych paczek przesyłanych na home office, korzysta często cała rodzina. Łatwiej wprowadzać dobre zmiany w diecie wszystkich domowników – w końcu przyjemnie jest dzielić się tym, co zdrowe z osobami, na których nam zależy!

  • Dokumentowanie dobrych nawyków – w mediach społecznościowych często chętnie dzielimy się zdjęciami kreatywnych potraw i wyjątkowo apetycznych deserów. Czas wykorzystać ich moc dla opowiadania o tym, dlaczego warto jeść owoce! Zdjęcie ulubionych, sezonowych owoców, to nie tylko dokumentacja i przypomnienie dla nas, żeby regularnie sięgać po truskawki, arbuzy, czereśnie, ale także – zachęta do tego, by nasi znajomi podążyli naszym śladem. Nie musimy wcale być influencerami, by mieć dobry wpływ na innych – wystarczy pokazać, że na drugie śniadanie lub przekąskę po lekkim lunchu, wybieramy brzoskwinię czy banana, a nie kolejny artykuł ze słodkiego asortymentu sklepu za rogiem.

Chcesz pokazać, jak dbasz o zdrowe nawyki? Zapraszamy do naszego wyzwania #dailymotywacja2021. Pobierz nasz planer i zaznaczaj codziennie czy zjadłeś warzywo/owoc, piłeś wodę i wykonałeś ćwiczenia lub odpowienią liczbę kroków – wrzucaj zdjęcia i wygrywaj nagrody. Więcej TUTAJ

dlaczego warto jeść warzywa

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa – to proste!

Gdybyśmy chcieli jednym słowem podsumować, dlaczego warto jeść owoce i warzywa, moglibyśmy powiedzieć po prostu: „dla zdrowia”. To najlepiej opisujące wszystkie powody hasło przekłada się na harmonijne funkcjonowanie organizmu praktycznie we wszystkich jego aspektach!

Jeszcze do niedawna postrzegane jako dodatek do posiłków, warzywa i owoce są niewątpliwie podstawą zdrowej, zbilansowanej diety, o którą wcale nie jest tak trudno zadbać! Dzięki wzrostowi świadomości pracodawców, po warzywa i owoce łatwo sięgać nawet w trakcie pracy, a mnogość źródeł z przepisami bazującymi na składnikach roślinnych, pozwala przenieść dobre nawyki żywieniowe do domowej kuchni!

W ten sposób, zadbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również naszych najbliższych!