Jakie owoce najlepiej nadają się do wyciskania soku?

Dodano dnia 28 marca 2022

Soki owocowe to najlepszy sposób, by dostarczać naszemu organizmowi odpowiedniej porcji witamin i składników odżywczych każdego dnia. Najzdrowszą wersją są oczywiście soki wyciskane w domu – gdzie mamy szczegółowy wgląd w proces ich powstawania. To również dobry pomysł na zastrzyk energii w chwili, gdy nie mamy czasu na przekąskę.

Zamiast zadawać pytania, czy warto, zastanówmy się, po jakie owoce sięgnąć, by przygotować zdrowy sok własnym sumptem!

Jak wyciskać soki w domu?

Zanim przejdziemy do tego, z jakich owoców najlepiej przygotowywać domowe soki, przypatrzmy się możliwym technikom ich wyciskania. Będziemy do tego potrzebowali odpowiedniego sprzętu – jednak i tutaj mamy spore możliwości! Każde z tych urządzeń będą nadawały się do przygotowywania nieco innego rodzaju soku lub szerzej – napoju – bo niektóre bardziej sprawdzą się w przygotowywaniu smoothie niż klarownego soku.

W co warto zaopatrzyć swoją kuchnię, by móc przygotowywać zdrowe soki owocowe i owocowo-warzywne w domu?

  • Ręczna wyciskarka do cytrusów – najczęściej stosowana, jeśli chcemy wycisnąć nieco soku z cytryny, potrzebnego na przykład do ciasta, ale oczywiście, można skorzystać też jako narzędzie do wyciskania soku chociażby z pomarańczy. Jest to pracochłonne i raczej nieefektywne, zwłaszcza, jeśli porównamy, ile soku wyciśniemy z takiej samej ilości owoców w alternatywny sposób. Największą zaletą tego sposobu są dość niewielkie rozmiary urządzenia i fakt, że taką wyciskarkę łatwo wszędzie ze sobą zabrać.
  • Sokowirówka – urządzenie, które najbardziej kojarzy nam się z wyciskaniem soku. Pracuje krótko i intensywnie, dobrze sprawdza się przede wszystkim przy wyciskaniu soku z twardych owoców i warzyw. Soki przygotowane w ten sposób są zwykle bardziej klarowne niż z wyciskarki wolnoobrotowej.
  • Wyciskarka wolnoobrotowa – bardzo uniwersalny sprzęt, który pozwala przygotować szerokie spektrum napojów. Ma zastosowanie zarówno do twardych, jak i do miękkich składników. Dzięki wyciskarce, przygotujemy nawet napój z dodatkiem warzyw liściastych! Jeśli lubimy oryginalne połączenia smakowe, zdecydowanie jest to rozwiązanie dla nas. Soki z wyciskarki są bardziej gęste i mętne niż te z sokowirówki.
  • Blender – chociaż używany przede wszystkim do przygotowywania sosów i zup, nadaje się również do stworzenia w domu pożywnych napojów. Z tym, że raczej w formie smoothie. Jeśli nie mamy możliwości, by wzbogacić swoją kuchnię o narzędzia typowo do przygotowywania soków, we wprowadzeniu napojów pełnych witamin do codziennej diety, bez wątpienia pomoże nam blender!

wyciskanie owoców

Domowy sok – jakie owoce dla jakiego urządzenia?

Znamy już najwygodniejsze sposoby do przygotowywania domowych soków. Czas przyjrzeć się składnikom. Powinnismy sięgnąć po jakie owoce? Do wyciskania nadadzą się zarówno te miękkie, jak i te twardsze – wszystko zależy od tego, z jakiego urządzenia korzystamy.

  • Dla wyciskarki wolnoobrotowej – lepiej sprawdzą się miękkie owoce i warzywa. Możemy wyciskać sok nawet z dodatkiem warzyw liściastych! Urządzenie poradzi sobie jednak z twardszymi produktami. Pozwoli też przygotować owoc z wielu składników naraz!
  • W przypadku sokowirówki – zdecydowanie lepszym wyborem będą twarde składniki. Świetnym wyborem będą bardziej chrupkie odmiany jabłek, a także – marchewka.
  • Jeśli korzystamy z blendera – powinniśmy skupić się na miękkich składnikach, które warto rozdrobnić w ten sposób.

soki owocowe

Wiedząc, jakie mamy możliwości i że ogranicza nas nieco urządzenie, z którego korzystamy, czas przypatrzeć się najciekawszym połączeniom smakowym, które możemy samodzielnie przygotować!

 

Najciekawsze smaki domowych soków!

Dwa klasyczne soki – jabłkowy i pomarańczowy, bez problemu przygotujemy w domu! Co ciekawe, sok jabłkowy jest dość uniwersalnym wyborem – głównie dlatego, że możemy wybierać zarówno twardsze, jak i miękkie odmiany jabłek.

Jeśli chcemy wyjść poza schemat, dobrze przypatrzeć się innym możliwościom! W domu możemy przygotować soki jednorodne, jak i wielosmakowe.

Jakie połączenia smaków sprawdzą się najlepiej? Wiele z nich możemy łączyć z sokiem jabłkowym, który dobrze komponuje się z innymi owocami – i nie tylko. Jakimi?

– Czarną porzeczką
– Brzoskwinią
– Miętą

Możemy sięgnąć też po połączenie egzotycznych smaków, tworząc sok wieloowocowy, składający się z:
– Pomarańczy
– Kiwi
– Banana
– Ananasa

Miłośnicy wyrazistych smaków, z pewnością docenią soki z:

– Grejpfruta
– Pomidorowe

sok pomidorowy

Jeśli zaś szukamy opcji na połączenia smaków owoców i warzyw, warto pamiętać o dwóch zasadach:
– Słodkiego smaku nadamy, dodając do składników banan
– Z owocami dobrze komponuje się szpinak

Mając je w pamięci, możemy tworzyć własne, unikatowe kompozycje ulubionych owoców i warzyw. W takich połączeniach, dobrze sprawdzają się owoce sezonowe – takie, jak truskawki, jagody, maliny, które nadają świeżości i delikatności smaku.

H2: Kiedy warto sięgać po domowej roboty sok?
Planując swoje posiłki w ciągu dnia, po soki owocowe, podobnie jak po owoce pod inną postacią, lepiej sięgać w pierwszej jego części. Domowy sok do śniadania? To idealny pomysł, by zacząć dzień z nową energią! Nawet wtedy, gdy pierwszy posiłek dnia zjadamy raczej skromny.

 

Domowe soki owocowe i owocowo-warzywne to gwarancja świeżości i dobrej jakości składników. To również prosty sposób na to, by dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników odżywczych, nawet jeśli zdarza nam się zapomnieć o dodawaniu owoców do innych posiłków.