Jogurt z owocami do pracy – przepisy i kompozycje!

Dodano dnia 17 listopada 2021

Nabiał ma solidną, ugruntowaną pozycję w Piramidzie Zdrowego Żywienia – podstawowe zasady jej interpretacji mówią o tym, że osoba dorosła powinna spożywać każdego dnia co najmniej 2 szklanki mleka dziennie, które może zastępować jogurtem lub kefirem. Nabiał jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Jest też jednym z najlepszych źródeł wapnia, które umożliwia utrzymanie kośćca w dobrej kondycji. Fermentowane produkty mleczne, czyli między innymi właśnie tytułowy jogurt, zawierają dobre dla naszych jelit bakterie probiotyczne. Mikrobiota jelitowa to bardzo cenny element naszego zdrowia – umożliwia prawidłową perystaltykę jelitową, neutralizuje toksyny, odgrywa bardzo ważną rolę dla odporności.. Jogurty i kefiry to dla naszych jelit świetne wsparcie. Jogurt jest poręczny, można zarówno wykorzystać go w domu jak i zabrać ze sobą do biura, więc sprawdzi się świetnie właśnie na drugie śniadanie bez względy na tryb pracy! Zarówno w domu jak i w pracy możesz przygotować sobie słój ulubionego musli lub po prostu płatki owsiane, ulubione orzechy i bakalie. Owoce można przygarnąć z firmowej kuchni lub wykorzystać te, które kurier przywiózł pod drzwi lub zaopatrzyłeś się w nie sam.

Jak stworzyć pyszną mieszankę musli samodzielnie?

Będziesz potrzebować:

– 250 g płatków owsianych

– 100 g płatków jaglanych

– 100 g płatków gryczanych

– 200g mixu orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, ziemne, migdały)

– 100g mixu ziaren (pestki dyni, nasiona chia, sezam, słonecznik)

– 200g mixu suszonych owoców (rodzynki, suszone figi, morele, śliwki)

– 100g gorzkiej czekolady posiekanej na drobne kawałki

Wszystkie składniki wymieszaj w wielkim słoju i dokładaj kilka łyżek do jogurtu na drugie śniadanie, bądź zalewaj mlekiem na pierwsze śniadanie.

Mając tak różnorodną kompozycję za każdym razem dosypując ją do jogurtu wzbogacasz swoją dietę w szereg składników odżywczych i rodzajów błonnika pokarmowego.

Możesz również stworzyć sobie doskonałe crunchy! Te dostępne w sklepach często są bogate w cukier i olej palmowy.. Możesz osiągnąć jeszcze lepszy smak i nieporównywalnie lepszy skład przygotowując sobie błyskawiczne crunchy na patelni bądź w piekarnku!

 

Aby przygotować ok. 3-5 porcji, przygotuj:

– łyżkę oliwy z oliwek

– 100g płatków owsianych

– łyżkę miodu lub ksylitolu

– łyżeczkę cynamonu

– 3-4 łyżki siekanych migdałów

– 2-3 łyżki migdałów

 

Na patelni podsmażyć na oliwie płatki owsiane do lekkiego zrumienienia. Zmniejszyć ogień, dodać słodzidło i bardzo krótko smażyć razem. Zdjąć patelnię z ognia i dodać wszystkie pozostałe składniki. Gdy musli wystygnie będzie pysznie chrupiące

Po co to wszystko? Nie wystarczy włożyć tylko owoców do jogurtu?

 

Drugie śniadanie, jak już wspominaliśmy w poprzednim wpisie <link do propozycji na II śniadanie> powinno być kompletnym posiłkiem aby miało szansę dać Ci podobną dawkę energii i składników odżywczych co śniadanie, i zaspokoić zapotrzebowanie na kolejne 3-4h aż do obiadu. Powinniśmy w nim zatem znaleźć źródło białka, źródło (najlepiej) pełnoziarnistych zbóż, oraz porządną porcję owoców i warzyw. Z racji tego, że wiele osób właśnie w okolicach południa ma mniejszą lub większą ochotę na coś słodkiego, jogurty z odżywczym musli i pyszną owocową kompozycją sprawdzą się tu wprost idealnie!

 

No dobrze, to jak przygotować dobrze jogurt z owocami do pracy?

Klasycznie połącz do jednego posiłku 150-200 g jogurtu z kilkoma łyżkami płatków owsnaych lub domowych musli i 150-200g świeżych, dowolnych owoców.

Rotując owocowym dodatkiem każdego dnia możesz zjadać nieco inny zestaw.

Możesz jednak wypracować sobie kilka naprawdę ciekawych rozwiązań, które sprawią, że jogurtowe, słodkie II śniadanie stanie się najbardziej wyczekiwanym momentem dnia!

Oto nasze propozycje:

 

  • Jogurt pina-colada – do jogurtu z płatkami owsianymi dodaj kilka łyżek mleka kokosowego z puszki lub czubatą łyżkę wiórków kokosowych, podawaj ze świeżym ananasem.
  • Jogurt mango-marakuja – do jogurtu z płatkami owsianymi dodaj świeżą marakuję i posiekane mango. Jogurt dobrze odstawić na kilka godzin aby smaki się przeniknęły.

  • Jogurt Snickers – do jogurtu z płatkami owsianymi dodaj czubatą łyżeczkę kakao, łyżeczkę masła orzechowego i kilka posikanych orzeszków ziemnych, na koniec dodaj banana.

  • Jogurt orzechowy – do jogurtu z płatkami owsianymi dodaj łyżeczkę masła orzechowego. Podawaj z jagodami.

  • Jogurt truskawkowo migdałowy- do jogurtu z płatkami owsianymi dodaj kilka zamrożonych truskawek i odstaw na noc. Gdy puszczą sok wymieszaj całość, dodaj posiekane migdały lub podprażone płatki migdałowe.

  • Jogurt jesienny – na brytfance ułóż pokrojone na połówki śliwki węgierki. Płatki owsiane zalej wrzątkiem, zostaw do spęcznienia. Wymieszaj z cynamonem. Ułóż płatki na śliwkach, zapiecz do zrumienienia. Podawaj z jogurtem naturalnym na gorąco lub po wystudzeniu.

  • Jogurt szarlotka – w rondelku upraż jabłka z gruszkami, imbierem i cynamonem. Podawaj z jogurtem z płatkami owsianymi.

  • Jogurt straciatella – do jogurtu z płatkami owsianymi dodaj pasek startej na tarce gorzkiej czekolady. Podawaj z malinami.

Tylko wyobraźnia Cię ogranicza! Gdy Ci się spieszy, szybkie połączenie (jogurt, płatki, owoc) będzie wybawieniem – zdrowym, sycącym, konkretnym i smacznym posiłkiem który zrobisz w pół minuty. Jeśli masz więcej czasu i ochotę na coś wyjątkowego to wciąż może być jogurt! Połącz kilka ulubionych smaków w jedną całość, zaparz pyszną kawę i daj sobie 10 minut na delektowanie się tą przyjemnością. A gdy baterię się naładują, można dalej podbijać świat 😊 Smacznego!