Kwietniowe przepisy od dietetyka
Święta wielkanocne to czas, w którym cieszymy się smakiem tradycyjnych dań polskiej kuchni. Dlatego przygotowując propozycję na kwiecień, postanowiliśmy zaproponować odrobinę egzotyki. Kurczak po hawajsku to przepis, gdzie łączymy smak mięsa oraz warzyw i owoców. Alternatywa to przepis z łososiem. W tym przypadku możemy być pewni, że ryba będzie zdrowa, bo zamiast smażenia wybieramy pieczenie w piekarniku a do stworzenia marynaty nie używamy tłuszczu, tylko między innymi sosu sojowego i soku z cytryny.
Przepis: Kurczak po hawajsku
Cebulę pokrój w piórka, kurczaka i ananasa w kostkę, a paprykę w słupki. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj kurczaka i dopraw do smaku. Dodaj paprykę, ananasa i rodzynki. Możesz doprawić sokiem z ananasa i dodać więcej akcentu curry. Podawaj z ryżem brązowym lub jaśminowym.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
ananas |
150 |
3 plastry, świeży |
rodzynki, suszone |
15 |
łyżka |
oliwa z oliwek |
5 |
pół łyżki |
papryka czerwona |
150 |
1 średnia sztuka |
cebula |
70 |
1 mała sztuka |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
150 |
1 porcja |
ryż brązowy |
50 |
Pół torebki |
curry w proszku |
3 |
łyżeczka |
pieprz czarny |
1 |
Szczypta |
czosnek w proszku |
2 |
szczypta |
Energia 587,8 kcal (29% RWS)
Białko: 40,9 g (70% RWS)
Tłuszcz: 10,1 g (16% RWS)
Węglowodany: 79,1 g (26% RWS)
Witamina A: 813,7 mcg (116% RWS)
Witamina B2: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina C: 243,1 mg (324% RWS)
Witamina E: 6,6 mg (83% RWS)
Niacyna: 24,5 mg 175 % RWS
Witamina B6: 2,1 mg (161,3% RWS)
Fosfor: 629,5 mg (89% RWS)
Magnez: 176 mg (56% RWS)
Miedź: 0,5 mg (55,6% RWS)
Mangan: 3,1 mg (103% RWS)
Przepis: Łosoś teryaki z chrupiącą sałatką z rzodkiewki
Marynata: połącz sos sojowy, miód, cytrynę, starty imbir i czosnek. Dokładnie nasmaruj nią łososia i odstaw na co najmniej godzinę.
Ugotuj kaszę. Upiecz łososia w piekarniku – ok. 10-12 minut, 180 stopni Celsjusza. Rzodkiewkę i awokado pokrój w podobnej wielkości kostkę, połącz z sałatami. Dopraw oliwą i sokiem z cytryny.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
łosoś, świeży |
125 |
porcja |
sos sojowy |
15 |
2 łyżki |
miód pszczeli |
5 |
Pół łyżeczki |
sok ze świeżej cytryny |
30 |
Połowa do łososia połowa do sałatki, około 4 łyżki |
imbir korzeń |
10 |
Kawałek ok. 2 cm |
czosnek |
6 |
średni ząbek |
kasza bulgur |
50 |
Pół torebki |
sałata masłowa |
30 |
3-5 liści |
rukola |
10 |
garść |
rzodkiewka |
40 |
6 sztuk |
awokado |
70 |
Połowa średniej sztuki |
oliwa z oliwek |
2 |
łyżeczka |
Energia 628 kcal (31% RWS)
Białko: 36,3 g (62% RWS)
Tłuszcz: 31 g (49,8% RWS)
Węglowodany: 43 g (14,1% RWS)
Błonnik: 13,5 g (54% RWS)
Witamina B2: 0,5 mg (46% RWS)
Witamina C: 36,6 mg (49% RWS)
Witamina D: 16,1 mcg (107% RWS)
Witamina E: 5,7 mg (71% RWS)
Niacyna: 15,5mg 110% RWS
Witamina B6: 1,1 mg (84% RWS)
Witamina B12: 4,0 167%
Fosfor: 530,6 mg (76% RWS)
Magnez: 166 mg (53% RWS)
Mangan: 1,8 mg (60% RWS)
Selen: 31,3mcg (57% RWS)