Kwietniowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 6 kwietnia 2021

Święta wielkanocne to czas, w którym cieszymy się smakiem tradycyjnych dań polskiej kuchni. Dlatego przygotowując propozycję na kwiecień, postanowiliśmy zaproponować odrobinę egzotyki. Kurczak po hawajsku to przepis, gdzie łączymy smak mięsa oraz warzyw i owoców. Alternatywa to przepis z łososiem. W tym przypadku możemy być pewni, że ryba będzie zdrowa, bo zamiast smażenia wybieramy pieczenie w piekarniku a do stworzenia marynaty nie używamy tłuszczu, tylko między innymi sosu sojowego i soku z cytryny. 

Przepis: Kurczak po hawajsku

Cebulę pokrój w piórka, kurczaka i ananasa w kostkę, a paprykę w słupki. Podsmaż na oliwie cebulę, dodaj kurczaka i dopraw do smaku. Dodaj paprykę, ananasa i rodzynki. Możesz doprawić sokiem z ananasa i dodać więcej akcentu curry. Podawaj z ryżem brązowym lub jaśminowym. 

przepis od dietetyka kurczak po hawajsku

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

ananas

150

3 plastry, świeży

rodzynki, suszone

15

łyżka

oliwa z oliwek

5

pół łyżki

papryka czerwona

150

1 średnia sztuka

cebula

70

1 mała sztuka

mięso z piersi kurczaka, bez skóry

150

1 porcja

ryż brązowy

50

Pół torebki

curry w proszku

3

łyżeczka

pieprz czarny

1

Szczypta

czosnek w proszku

2

szczypta

Energia 587,8 kcal (29% RWS)
Białko: 40,9 g (70% RWS)
Tłuszcz: 10,1 g (16% RWS)
Węglowodany: 79,1 g (26% RWS)

Witamina A: 813,7 mcg (116% RWS)
Witamina B2: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina C: 243,1 mg (324% RWS)
Witamina E: 6,6 mg (83% RWS)
Niacyna: 24,5 mg 175 % RWS
Witamina B6:  2,1 mg  (161,3% RWS)
Fosfor: 629,5 mg (89% RWS)
Magnez: 176 mg (56% RWS)
Miedź: 0,5 mg (55,6% RWS)
Mangan: 3,1 mg (103% RWS)

Przepis: Łosoś teryaki z chrupiącą sałatką z rzodkiewki


Marynata: połącz sos sojowy, miód, cytrynę, starty imbir i czosnek. Dokładnie nasmaruj nią łososia i odstaw na co najmniej godzinę.

Ugotuj kaszę. Upiecz łososia w piekarniku – ok. 10-12 minut, 180 stopni Celsjusza. Rzodkiewkę i awokado pokrój w podobnej wielkości kostkę, połącz z sałatami. Dopraw oliwą i sokiem z cytryny.

przepis - łosoś

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

łosoś, świeży

125

porcja

sos sojowy

15

2 łyżki

miód pszczeli

5

Pół łyżeczki

sok ze świeżej cytryny

30

Połowa do łososia połowa do sałatki, około 4 łyżki

imbir korzeń

10

Kawałek ok. 2 cm

czosnek

6

średni ząbek

kasza bulgur

50

Pół torebki

sałata masłowa

30

3-5 liści

rukola

10

garść

rzodkiewka

40

6 sztuk

awokado

70

Połowa średniej sztuki

oliwa z oliwek

2

łyżeczka

 

Energia 628 kcal (31% RWS)
Białko: 36,3 g (62% RWS)
Tłuszcz: 31 g (49,8% RWS)
Węglowodany: 43 g (14,1% RWS)

Błonnik: 13,5 g (54% RWS)
Witamina B2: 0,5 mg (46% RWS)
Witamina C: 36,6 mg (49% RWS)
Witamina D: 16,1 mcg (107% RWS)
Witamina E: 5,7 mg (71% RWS)
Niacyna:  15,5mg    110% RWS
Witamina B6:  1,1 mg  (84% RWS)
Witamina B12:  4,0  167%
Fosfor: 530,6 mg (76% RWS)
Magnez: 166 mg (53% RWS)
Mangan: 1,8 mg (60% RWS)
Selen: 31,3mcg (57% RWS)