Kwietniowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 2 kwietnia 2020

Cukinia i czekolada – co możemy z tego wyczarować?

Kwiecień będzie dla wszystkich wyzwaniem, ale nie poddajemy się! Większą ilość wolnego czasu można wykorzystać na większą dbałość o zawartość talerza! Szczególnie teraz dbamy o dużą ilość witamin i regularne nawadniane organizmu 💚
Nie zapominajmy o ćwiczeniach – domowe treningi dodadzą Wam energii, endorfin do działania i dodatkowo wspomogą odporność 💪

Dajcie nam znać jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia od naszych dietetyków! Są w pogotowiu, by ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu kwietniowego wyzwania #dailymotywacja!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.

Wersja wege  – curry z cukinią, papryką i soczewicą

Curry z cukinią, papryką i soczewicą

W garnku na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, imbir. Po chwili dodać soczewicę, curry i kurkumę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, chwilę jeszcze razem dusić następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym.

Dusić razem pod przykryciem ok. 25-35 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem jaśminowym i kolendrą.

produkt lub potrawa (gramatura)
miara domowa
olej rzepakowy uniwersalny - 4 g
2 łyżeczki
korzeń imbiru - 10 g
kawałek ok. 2 cm
czosnek - 10 g
duży ząbek
cebula - 35 g
pół średniej sztuki
czerwona soczewica - 60 g
1/3 szklanki
cukinia - 150 g
pół większej sztuki
papryka czerwona - 75 g
pół średniej sztuki
fasola szparagowa zielona - 100 g
2/3 szklanki
bulion jarzynowy - 100 g
pół szklanki
mleko kokosowe - 30 g
3 łyżki
ryż jaśminowy - 50 g
pół torebki
kurkuma mielona - 1 g
curry w proszku - 2 g
kolendra, świeża - 10 g

Zobacz ile zdrowia zjadasz!:

Energia: 623,1 kcal (31%*)

Białko: 26,4 g (35%*)

Tłuszcze: 14,7 g (23%*)

Węglowodany: 104 g (34%*)

Błonnik: 14,9 g – (59%*)

Witamina A: 706,1 µg – (101%*)

Witamina B: 1,0 mg (88,5%*)

Witamina C: 149 mg – (199%*)

Witamina E: 5,0 mg – (63%*)

Witamina B6: 1,1 mg – (95%*)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Kwiecień tradycyjny – cukinia i gorzka czekolada

Cukinia faszerowana chili con carne

Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj mieloną wołowinę i przyprawy. Gdy się zetnie zalej całość bulionem i kawą, zagotuj. Przykryj pokrywką i duś pod przykryciem jeszcze około 30 – 45 minut.

Dodaj pomidory, cukier, czekoladę, oraz pokrojoną w kostkę paprykę (jeśli lubisz odrobinę ostrości, dodaj pokrojoną papryczkę chili). Po chwili dorzuć kukurydzę i fasolę i gotuj razem jeszcze kolejne 30-35 minut od czasu do czasu mieszając. Przestudź farsz, wymieszaj go z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą i upakuj w przekrojonej wzdłuż, wydrążonej cukinii.

Posyp odrobiną tartego parmezanu, zapiecz w piekarniku w temperaturze 180˚C przez ok. 20-25 minut. Jeśli cukinia jest grubsza w przekroju możesz podpiec ją wcześniej bez farszu by była miękka.

produkt lub potrawa (gramatura)
miara domowa
oliwa z oliwek - 4 g
2* łyżeczka
cebula - 35 g
pół średniej sztuki
polędwica wołowa - 100 g

bulion jarzynowy - 100 g
pół szklanki
kawa parzona, napar bez cukru - 10 g
pół małej filiżanki
pomidory z puszki lub świeże - 200 g
pół puszki lub jedna średnia
fasola czerwona z puszki lub gotowana - 40 g
4 łyżki
kukurydza żółta z puszki lub gotowana - 50 g
5 łyżek
cukier, biały -3 g
pół łyżeczki
gorzka czekolada min. 70% - 6 g
kostka
papryka czerwona - 75 g
pół średniej filiżanki
parmezan - 10 g
1,5 łyżki tartego
kolendra, świeża - 10
4 gałązki
chili w proszku - 1 g

kmin rzymski - 2 g

oregano suszone - 1 g

papryka, mielona -1 g

ryż brązowy - 50 g
pół torebki
cukinia - 220 g
średnia sztuka


Zobacz ile zdrowia zjadasz!:

Energia: 639,5 kcal (32%*)

Białko: 40,1 g (52%*)

Tłuszcze: 16,7 g (26%*)

Węglowodany: 91,4 (30%*)

Błonnik: 16,4 g – (66%*)

Fe – 10,5 mg (57%*)

Witamina A: 778,3 µg – (111%*)

Witamina C: 158,4 mg – (211%*)

Witamina E: 6 mg – (80%*)

Magnez: 216,1 mg (70%*)

Witamina B6: 1,4 mg – (114%*)

Kwas foliowy: 262,9 µg – (66%*)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

na łamach naszych mediów społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!