Kwietniowe przepisy od dietetyka
Cukinia i czekolada – co możemy z tego wyczarować?
Kwiecień będzie dla wszystkich wyzwaniem, ale nie poddajemy się! Większą ilość wolnego czasu można wykorzystać na większą dbałość o zawartość talerza! Szczególnie teraz dbamy o dużą ilość witamin i regularne nawadniane organizmu 💚
Nie zapominajmy o ćwiczeniach – domowe treningi dodadzą Wam energii, endorfin do działania i dodatkowo wspomogą odporność 💪
Dajcie nam znać jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia od naszych dietetyków! Są w pogotowiu, by ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu kwietniowego wyzwania #dailymotywacja!
Info Box
Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).
Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.
Wersja wege – curry z cukinią, papryką i soczewicą
Curry z cukinią, papryką i soczewicą
W garnku na oleju podsmażyć cebulę, czosnek, imbir. Po chwili dodać soczewicę, curry i kurkumę. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, chwilę jeszcze razem dusić następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym.
Dusić razem pod przykryciem ok. 25-35 minut. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem jaśminowym i kolendrą.
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
olej rzepakowy uniwersalny - 4 g |
2 łyżeczki |
korzeń imbiru - 10 g |
kawałek ok. 2 cm |
czosnek - 10 g |
duży ząbek |
cebula - 35 g |
pół średniej sztuki |
czerwona soczewica - 60 g |
1/3 szklanki |
cukinia - 150 g |
pół większej sztuki |
papryka czerwona - 75 g |
pół średniej sztuki |
fasola szparagowa zielona - 100 g |
2/3 szklanki |
bulion jarzynowy - 100 g |
pół szklanki |
mleko kokosowe - 30 g |
3 łyżki |
ryż jaśminowy - 50 g |
pół torebki |
kurkuma mielona - 1 g |
|
curry w proszku - 2 g |
|
kolendra, świeża - 10 g |
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 623,1 kcal (31%*)
Białko: 26,4 g (35%*)
Tłuszcze: 14,7 g (23%*)
Węglowodany: 104 g (34%*)
Błonnik: 14,9 g – (59%*)
Witamina A: 706,1 µg – (101%*)
Witamina B: 1,0 mg (88,5%*)
Witamina C: 149 mg – (199%*)
Witamina E: 5,0 mg – (63%*)
Witamina B6: 1,1 mg – (95%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Kwiecień tradycyjny – cukinia i gorzka czekolada
Cukinia faszerowana chili con carne
Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj mieloną wołowinę i przyprawy. Gdy się zetnie zalej całość bulionem i kawą, zagotuj. Przykryj pokrywką i duś pod przykryciem jeszcze około 30 – 45 minut.
Dodaj pomidory, cukier, czekoladę, oraz pokrojoną w kostkę paprykę (jeśli lubisz odrobinę ostrości, dodaj pokrojoną papryczkę chili). Po chwili dorzuć kukurydzę i fasolę i gotuj razem jeszcze kolejne 30-35 minut od czasu do czasu mieszając. Przestudź farsz, wymieszaj go z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą i upakuj w przekrojonej wzdłuż, wydrążonej cukinii.
Posyp odrobiną tartego parmezanu, zapiecz w piekarniku w temperaturze 180˚C przez ok. 20-25 minut. Jeśli cukinia jest grubsza w przekroju możesz podpiec ją wcześniej bez farszu by była miękka.
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
oliwa z oliwek - 4 g |
2* łyżeczka |
cebula - 35 g |
pół średniej sztuki |
polędwica wołowa - 100 g |
|
bulion jarzynowy - 100 g |
pół szklanki |
kawa parzona, napar bez cukru - 10 g |
pół małej filiżanki |
pomidory z puszki lub świeże - 200 g |
pół puszki lub jedna średnia |
fasola czerwona z puszki lub gotowana - 40 g |
4 łyżki |
kukurydza żółta z puszki lub gotowana - 50 g |
5 łyżek |
cukier, biały -3 g |
pół łyżeczki |
gorzka czekolada min. 70% - 6 g |
kostka |
papryka czerwona - 75 g |
pół średniej filiżanki |
parmezan - 10 g |
1,5 łyżki tartego |
kolendra, świeża - 10 |
4 gałązki |
chili w proszku - 1 g |
|
kmin rzymski - 2 g |
|
oregano suszone - 1 g |
|
papryka, mielona -1 g |
|
ryż brązowy - 50 g |
pół torebki |
cukinia - 220 g |
średnia sztuka |
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 639,5 kcal (32%*)
Białko: 40,1 g (52%*)
Tłuszcze: 16,7 g (26%*)
Węglowodany: 91,4 (30%*)
Błonnik: 16,4 g – (66%*)
Fe – 10,5 mg (57%*)
Witamina A: 778,3 µg – (111%*)
Witamina C: 158,4 mg – (211%*)
Witamina E: 6 mg – (80%*)
Magnez: 216,1 mg (70%*)
Witamina B6: 1,4 mg – (114%*)
Kwas foliowy: 262,9 µg – (66%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!
Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj
#dailymotywacja
żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje
na łamach naszych mediów społecznościowych!
Najwytrwalszych nagrodzimy!