Owoce bez histaminy – poznaj je!

Dodano dnia 25 lipca 2022

Komponowanie diety przy rożnego rodzaju nietolerancjach bywa wyzwaniem. Wymaga to z jednej strony dyscypliny w trzymaniu się ustalonego menu, z drugiej – kreatywności w tworzeniu smakowitych dań z dostępnych, bezpiecznych produktów.

Nie inaczej jest przy diecie antyhistaminowej. Każdy, kto na niej jest, musi zdawać sobie sprawę, jakie są owoce bez histaminy, a także jakich innych produktów spożywczych należy unikać. O czym jeszcze pamiętać? Podpowiadamy w tym artykule!

Co to jest histamina?

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia najważniejszych zasad diety antyhistaminowej, czas zdobyć więcej informacji o samej histaminie. Co to takiego? Powszechnie kojarzy się ją z alergią – i faktycznie, istnieje między tymi pojęciami zależność. Histamina to związek, który gwałtownie ujawnia się przy reakcji immunologicznej na alergeny.

Wpływa na wiele procesów w naszym organizmie, magazynowana jest w tkankach w nieczynnej postaci. Do krwiobiegu dostaje się w momencie, gdy działają na nas drobnoustroje chorobotwórcze czy właśnie alergeny. Histamina spełnia wówczas kilka ważnych ról – na przykład:

  • zwiększa ciśnienie krwi,
  • bierze udział w odpowiedzi immunologicznej.

Ale to nie są jedyne jej właściwości. Jak wspomnieliśmy, jest wiele procesów, które nie mogą się bez histaminy obyć. Na co jeszcze wpływa histamina?

  • Na koncentrację
  • Na rozwój płodu u kobiet w ciąży
  • Na gojenie się ran
  • Na proces krwiotwórczy
  • Na pracę serca

arbuz serce

Nie jest to kompletna lista – trzeba jednak mieć świadomość, że histamina jest bardzo ważnym związkiem w naszym organizmie, odpowiadającym za wiele istotnych funkcji.

Na czym polega nietolerancja histaminy?


Skoro wyjaśniliśmy już, czym jest histamina, czas przyjrzeć się źródłom i objawom jej nietolerancji. U zdrowych osób nadmiar histaminy jest metabolizowany z udziałem enzymu diaminooksydaza (DAO). Oprócz niego, uczestniczą w nim również witamina C, witamina B6, magnez, cynk. Dlatego warto dbać o ich odpowiednią zawartość w codziennej diecie – to tylko jedna z wielu funkcji tych składników odżywczych!

Może się jednak zdarzyć, że histaminy w naszym organizmie będzie za dużo, co może pociągnąć za sobą gwałtowną reakcję całego ustroju.

Jakie są objawy nietolerancji histaminy? Ich lista obejmuje:
– bóle głowy, w tym migrenę,

  • katar, nieżyt nosa,
  • swędzenie skóry,
  • swędzenie i podrażnienia oczu,
  • nadciśnienie,
  • zaburzenie rytmu serca,
  • biegunki,
  • refluks,
  • niestrawność.

To oczywiście najpopularniejsze objawy. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że diagnostyka nietolerancji histaminy jest trudna. Powyższe problemy zdrowotne mogą mieć związek z wieloma innymi dolegliwościami, stąd trudno jednoznacznie powiązać je z nietolerancją histaminy.

Warto również wiedzieć, ze nietolerancja nie jest równoznaczna z alergią na histaminę. Co to oznacza? Organizm nie wytwarza przeciwciał, które umożliwiałyby dość łatwą diagnostykę. Zamiast tego, aby móc stwierdzić nietolerancję histaminy, badana jest aktywność enzymu DAO.

Jaka jest przyczyna nietolerancji histaminy?


Nie ma jednoznacznej, łatwiej odpowiedzi na to pytanie. Najczęściej związana jest ona z niedoborem enzymu DAO, co znowu wynikać może z konkretnych problemów jelitowych. Nie jest to jednak jedyna możliwa opcja. Inną przyczyną mogą być wieloletnie spożywanie zasobnych w histaminę produktów w dużych ilościach.

Czy to koniec możliwości? Oczywiście, że nie! Nie możemy zapominać o czynnikach genetycznych, a także alergie i nietolerancje pokarmowe – w końcu ściśle związane z histaminą.

praca jelita a histamina

Dieta antyhistaminowa – na czym polega?


Dieta antyhistaminowa, podobnie jak każda dieta dla osób zmagających się z różnego rodzaju nietolerancji, opiera się przede wszystkim na eliminacji niekorzystnych dla zdrowia składników. W tym konkretnym przypadku, będzie oznaczało to wyeliminowanie z diety produktów o podwyższonej zawartości histaminy.

Aby skutecznie komponować posiłki, trzeba doskonale orientować się w zawartości tego związku w pożywieniu, by wiedzieć, czego unikać. Dobrze może zadziałać w takiej sytuacji konsultacja dietetyczna z ekspertem, który podpowie, jakich zamienników szukać dla produktów, które musimy wykreślić z codziennego jadłospisu.

Na co szczególnie uważać? Warto zwrócić uwagę na:

  • produkty przetworzone, takie jak kostki rosołowe, sosy,
  • niektóre przyprawy – rozpoczynając od octu po goździki czy chili,
  • fastfoody i inne „gotowce”,
  • mocną kawę i herbatę.

Eliminacja powyższych produktów wpisuje się doskonale w zasady racjonalnego odżywiania, które są bliskie każdemu poszukującemu sposobów na przestawienie się na zdrowszy styl życia. To, niestety, nie koniec. Dieta antyhistaminowa obejmuje bowiem sporo produktów, które są ważnym składnikiem zdrowej, zrównoważonej diety.

Oznacza to wykreślenie z jadłospisu również niektórych warzyw i owoców. Jakich na przykład? Oto lista produktów, które nie powinny lądować na talerzu osób z nietolerancją histaminy:

  • suszone owoce,
  • kiszona kapusta,
  • cytrusy,
  • orzechy,
  • szpinak,
  • bakłażany,
  • awokado,
  • pomidory,
  • truskawki,
  • maliny,


Owoce w diecie antyhistaminowej – co jest dozwolone?

W sezonie letnim szczególnie trudno zrezygnować z owoców. Zwłaszcza, że na liście tych, których lepiej unikać, znajdują się sezonowe pyszności, jak truskawki i maliny.

Na szczęście, możemy liczyć na listę owoców bez histaminy – a właściwie z niską jej zawartością.

Po które owoce mogą sięgać spokojnie osoby z nietolerancją histaminy? Oto one:

  • jagody,
  • czarne porzeczki,
  • wiśnie,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • jabłka,
  • banany,
  • mango,

czarna porzeczka

Jak widać, na tej liście znajdziemy zarówno owoce sezonowe, nutkę egzotyki, jak również owoce, które są łatwo dostępne przez cały rok. Oznacza to nieco mniej wyrzeczeń przy komponowaniu diety antyhistaminowej!

Przestrzeganie wynikających z nietolerancji histaminy restrykcji żywieniowych nie jest łatwą kwestią. Na szczęście, na liście dozwolonych produktów znajdziemy wiele możliwości włączania sezonowych smaków i komponowania pożywnych potraw.