Programy żywieniowe w firmach – na czym to polega?

Dodano dnia 22 grudnia 2022

Podejście kompleksowe do działań żywieniowych ma jako jedyne szansę przynieść realne korzyści w poprawie nawyków żywieniowych i stanu zdrowia pracowników. Wielowektorowe podejście opiera się na wielu bodźcach wpływające na wybory żywieniowe, które z czasem przekształcą się w nawyki przynoszące pozytywne skutki zdrowotne dla pracowników i pracodawców oraz korzyści ekonomiczne.

Jakie korzyści przyniesie program żywieniowy w Twojej firmie?

  • Optymalne modyfikacje diety pracowników wpływające na dostarczenie składników odżywczych wspierających pracę całego organizmu.
  • Poprawa stanu zdrowia wynikająca ze zmiany nawyków żywieniowych m.in. regulacja masy ciała czy zapobieganie rozwojowi chorób
  • Zmniejszenie poziomu stresu, zapobieganie wypaleniu zawodowemu i zjawisku prezentyzmu.
  • Łatwość w podejmowaniu trafnych decyzji i zwiększenie produktywności pracownika.

Instytut Medycyny Pracy w raporcie z 2019* roku wskazuje, że firmy, realizujące działania prozdrowotne zauważyły, że:

  • Zwiększyła się wydajność pracy.
  • Poprawił się stan zdrowia pracowników.
  • Wzrosła identyfikacja pracownika z zakładem.
  • Ograniczyła się absencja chorobowa.
  • Pracownicy zmienili styl życia na zdrowszy.
  • Łatwiej im pozyskać nowych pracowników.

*Publikacja „Co firmy powinny wiedzieć, by skutecznie promować zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną pracowników?
Raport z wyników reprezentatywnego badania 1000 pracowników średnich i dużych firm w Polsce” opracowana przez Instytut Medycyny Pracy im. prof. dra J. Nofera, Krajowe Centrum Promocji Zdrowia w Miejscu Pracy, w ramach umowy z Ministerstwem Zdrowia na realizację zadania publicznego określonego w Narodowym Programie Zdrowia na lata 2016-2020.

 

Co możemy zrobić w ramach programu żywieniowego?

 

  • Edukacja grupowa – cykliczne spotkania z pracownikami w formie wykładów pozwolą na przekazywanie specjalistycznej wiedzy ogólnej z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania przez wykwalifikowanego dietetyka dużemu gronu osób w jednym czasie.
  • Edukacja indywidualna / konsultacje z dietetykiem – analiza składu ciała i konsultacja z dietetykiem pozwala na określenie indywidualnych celów i potrzeb każdej osoby. Umożliwia również odpowiadanie na bardziej osobiste i precyzyjne pytania oko w oko z dietetykiem. Już jedno krótkie spotkanie może nakierować pracownika na dobry tor, przekazać specjalistyczną wiedzę i praktyczne rady mogące zainicjować zmianę w stylu życia, sposobie odżywiania i poprawie stanu zdrowia pracownika. Stała pomoc, wiedza i motywacja od specjalisty pomoże Twojemu pracownikowi na osiągnięcie korzyści zdrowotnych i utrwalenie osiągniętych celów na długi czas.
  • Śniadania firmowe / wyciskanie soków – obecność warzyw, owoców, bakalii, jogurtów i innych komponentów zdrowych posiłków pozwoli na przekucie teorii w praktykę. Stały dostęp do zdrowego jedzenia jest kluczowy dla budowy zdrowych nawyków żywieniowych. Wspólne śniadania firmowe będą nie tylko świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia, ale również wstępem do zabudowania nawyku codziennego jedzenia śniadań.
  • Materiały marketingowe – spersonalizowane plakaty, ulotki dietetyczne, informacje do intranetu czy piramidki i kalendarze motywacyjne to działania, które dodatkowo wzbogacą przestrzeń i będą kolejnym bodźcem utrwalającą wiedzę i zachowania żywieniowe.

Maksymalne uatrakcyjnienie zdrowych opcji żywieniowych, promowanie ich walorów i obudowanie wiedzą pozwoli, że pracownicy nie tylko poczują sens takich działań, ale również chętnie będą z nich korzystać.

Z ogromną przyjemnością zaplanujemy z Tobą program żywieniowy szyty na miarę Twojej firmy i potrzeb Twoich pracowników. Trwała i skuteczna zmiana nawyków żywieniowych jest trudna, ale nie niemożliwa!

Chętnie podzielimy się z Tobą doświadczeniem w tworzeniu środowiska pracy sprzyjającym tworzeniu zdrowych postaw.