Jak przechowywać owoce?
Przechowywanie owoców ma ogromny wpływ na to, jak długo pozostaną świeże. Zdarza się, że nie przywiązujemy do tego wagi, traktując wszystkie owoce jednakowo i przechowując je na takich samych zasadach. To duży błąd! Nauka prawidłowego przechowywania owoców w kuchni, nie jest skomplikowana – trzeba jednak zapamiętać, jakie owoce powinny gdzie się znajdować: głównie chodzi o wybór między przechowywaniem w lodówce a poza nią. Gdy raz zapamiętamy to rozróżnienie, łatwiej nam będzie z każdym kolejnym owocem!
Jak przechowywać owoce?
Musimy pamiętać o tym, że mówiąc o przechowywaniu owoców, możemy mieć na myśli wiele rzeczy. Zasady mogą dotyczyć zarówno świeżych owoców różnego rodzaju, ale także – dań na bazie owoców, jak lubiany przez wszystkich deser – sałatka owocowa, soków jak również owoców suszonych.
Mając to wszystko na uwadze, dobrze przyjrzeć się, jak przechowywać poszczególne rodzaje owoców, by nie straciły one na wyglądzie i właściwościach odżywczych.
Opanowanie podstawowych reguł pozwoli nam łatwo zdecydować, jak rozpakować zakupy po powrocie z warzywniaka lub po otrzymaniu owocowej paczki od pracodawcy ha home office.
Pora przyjrzeć się najważniejszym zasadom dotyczącym tego, czy owoce należy przechowywać w lodówce!
Jakie owoce przechowywać w lodówce?
Zacznijmy od owoców, które powinniśmy przechowywać w lodówce! Chociaż zdarzają się osoby, które – na wszelki wypadek – przechowują w lodówce niemal wszystkie osoby, większość z nas z lepszym bądź gorszym skutkiem, próbuje różnicować, które owoce przechowywać w chłodziarce, a które poza nią!
Jakie owoce koniecznie powinniśmy przechowywać w lodówce, jeśli nie mamy zamiaru zjeść ich od razu po przyniesieniu do domu? Oto lista najważniejszych z nich!
- truskawki
- maliny
- borówki
- jagody
- jeżyny
- śliwki
- poziomki
- winogrona
- czereśnie.
Jak widać, sporo na liście letnich owoców sezonowych. Ale to nie koniec zasad związanych z przechowywaniem owoców w lodówce. Niektóre z nich powinny trafić do lodówki dopiero po przekrojeniu. Najlepszy przykład? Kolejny letni, uwielbiany owoc – arbuz!
Okazuje się, że arbuza w całości powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak przekroimy go na części, powinien trafić do lodówki – i to najlepiej owinięty w folię spożywczą. Taki zabieg może sprawić, że straci nieco wyrazistości w smaku, jednak pozwoli zachować świeżość arbuza przez kolejne dwa, maksymalnie trzy dni.
Jakich owoców nie powinno się przechowywać razem?
To jeszcze nie koniec reguł, które powinniśmy znać, jeśli chodzi o przechowywanie owoców. Niektóre z nich nie powinny być przechowywane wśród innych owoców, jeśli zależy nam na utrzymaniu ich świeżości.
Ma to związek głównie z wydzielaniem się etylenu – związku chemicznego, który stymuluje dojrzewanie owoców. Wiedząc, które owoce wydzielają więcej etylenu, możemy łatwiej zadbać o ich odpowiednie przechowywanie, starając się wygospodarować dla nich oddzielną przestrzeń, pojemnik lub szufladę w lodówce. Przykładowo, etylen wydzielają jabłka, gruszki czy brzoskwinie. Na co to wpływa? Przede wszystkim na to, by w ich pobliżu nie przechowywać warzyw, na których świeżość etylen może wpłynąć niekorzystnie.
A to dopiero pierwsza z kilku zasad z tym związanych! Jakie jeszcze obowiązują?
- Banany nie powinny być przechowywane obok żadnych warzyw i owoców – chociaż efektownie wyglądają na paterze z owocami.
- Jabłka możemy, jeśli chcemy, przechowywać w lodówce razem z wiśniami. Gruszki – już raczej nie, lepiej im będzie w temperaturze pokojowej, podobnie jak nektarynki.
To oczywiście tylko część zasad dotycząca przechowywania owoców! Wiedząc już, jakie produkty powinniśmy przechowywać w lodówce, czas przyjrzeć się takim owocom, które wcale tego nie potrzebują.
Jakich owoców nie przechowywać w lodówce?
Wiedząc już, że przechowywaniem owoców rządzą surowe zasady – oczywiście, wszystko w celu zachowania odpowiedniej świeżości i składników odżywczych, czas przyjrzeć się, czego nie powinnismy trzymać w lodówce.
Na liście owoców, które powinny unikać przechowywania w lodówce, znajdziemy:
- ananas
- banany
- brzoskwinie
- cytryny
- jabłka
- gruszki
- kiwi
- mandarynki
- nektarynki
- pomarańcze
Na tej liście znajdziemy bardzo różnorodne owoce, które z przyzwyczajenia trzymamy w lodówce, tymczasem – zupełnie tego nie potrzebują!
Inaczej jest z niektórymi owocami, mającymi dużo odmian – na przykład jabłkami. Te mogą, ale nie muszą być przechowywane w lodówce. Zwłaszcza, gdy mówimy o twardszych odmianach, które pod wpływem niskiej temperatury byłyby trudniejsze w spożywaniu na surowo.
Jak długo przechowywać owoce?
Musimy mieć świadomość, że nie są to produkty z długim terminem przydatności – jeśli mówimy o owocach w wersji surowej. Dlatego nie powinniśmy robić dużych zapasów, a jeśli tak się stanie – zamrozić nadmiar owoców, których nie zjemy. Pozwoli to zapobiegać marnowaniu żywności!
Dobrze mieć w pamięci jedną, ważną zasadę dotyczącą przechowywania owoców: truskawki i inne owoce jagodowe, powinniśmy przechowywać z szypułkami, których pozbędziemy się dopiero przed podaniem! Jak długo możemy zwlekać z podaniem? W przypadku delikatnych owoców, jakimi niewątpliwie są truskawki, możemy je przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni.
Najważniejsze zasady przechowywania owoców, nie są wcale skomplikowane. Wystarczy raz się z nimi zapoznać, by zyskać świadomość, jak odpowiednio przechowywać owoce, gdzie je odkładać i jak zadbać o ich trwałość.