Jakie owoce i warzywa można mrozić i jak to robić?
Końcówka lata i wczesna jesień to nie tylko czas powrotu do pracy i szkoły po letnich wakacjach. To także dobry moment, by zastanowić się nad tym, po jakie owoce i warzywa chcemy sięgać zimą, bo złoty czas sezonowych smaków właśnie się kończy.
Jak zatrzymać je na dłużej? To proste! Mrożenie owoców i warzyw wcale nie jest czasochłonne, a w dużej mierze ograniczają nas preferencje smakowe i pojemność zamrażalnika.
Przyjrzyjmy się, jakie owoce można mrozić, a także temu, które z sezonowych warzyw warto zachować na zimę w swoim zamrażalniku!
Po co mrozić warzywa i owoce?
Lato to czas obfitości warzyw i owoców. Ulubione smaki są jednak najczęściej dostępne tylko przez krótki czas w roku! Jeśli jednak mamy ulubione połączenia smakowe i nie chcemy zadowalać się tylko aktualnie dostępnymi warzywami i owocami, lecz mieć do dyspozycji szeroki ich wachlarz o każdej porze roku, nie pozostaje nam nic innego, jak zamrozić te, które lubimy najbardziej!
W zimnym okresie roku, warzywa są doskonałym składnikiem pożywnych zup, owoce zaś – przydają się do koktajli, deserów czy ciast.
Zimą warto zadbać o to, by nasza dieta była bogata w owoce i warzywa zawierające witaminę C – wspieramy w ten sposób pracę układu odpornościowego. Aby na naszym talerzu pojawiały się regularnie produkty w nią bogate, dobrze sięgać do zamrożonych zapasów z lata i wczesnej jesieni.
Warto podkreślić, że zamrożone warzywa (z drobnymi wyjątkami) możemy przechowywać w zamrażalniku około 12 miesięcy, owoce – pół roku krócej.
A które z zamrożonych warto zjeść szybciej? Przede wszystkim – paprykę, natkę pietruszki, pora. Dwa pierwsze są w czołówce warzyw zawierających najwięcej witaminy C w 100g, dlatego nie zapominajmy o nich, planując zamrażanie warzyw na zimę!
Część warzyw i owoców, które zdecydujemy się zamrozić, dostępna jest w sprzedaży także zimą – jednak ich ceny są zdecydowanie wyższe niż w sezonie. Stąd – rozsądnym pomysłem wydaje się zamrożenie ulubionych smaków tak, by móc po nie sięgnąć wtedy, gdy ceny znacząco wzrosną!
Jak mrozić warzywa?
Jeśli myślimy o tym, jakie warzywa można mrozić, dobrą wiadomością może okazać się, że mamy tu ogromne pole do popisu! Mrozić można bowiem prawie wszystkie warzywa. Warto jednak zadbać o odpowiednie przygotowanie – tak, by warzywa zachowały swoje właściwości odżywcze do momentu, gdy będziemy gotowi, by je wykorzystać.
O czym pamiętać, przygotowując się do mrożenia warzyw?
- Mrozimy warzywa umyte i osuszone – powinniśmy mieć pewność, że w momencie mrożenia są suche, a nie wilgotne
- Możemy mrozić warzywa w kawałkach (np. marchewkę), po podzieleniu na różyczki (kalafior, brokuły) lub tylko odcinając końcówki (jak w przypadku fasolki szparagowej). Technika przygotowania do zamrożenia zależy od konkretnego przypadku – zawsze natomiast powinniśmy starannie usuwać gniazda nasienne i starać się pokroić warzywa tak, by ich przechowywanie w zamrażalniku nie sprawiało nam większych trudności.
- Niektóre warzywa przed zamrożeniem powinniśmy zblanszować. Oznacza to nic innego, jak wrzucenie najpierw warzyw do gorącej wody (na około 2 minuty), by następnie zamoczyć je w zimnej. Jakie warzywa przygotować do mrożenia w ten sposób? Przede wszystkim brukselkę, groszek, kukurydzę, jarmuż. Musimy pamiętać, że jednak przez poddanie ich temu procesowi, warzywa tracą część swoich odżywczych składników – dlatego tak przygotowywać powinniśmy do mrożenia tylko te warzywa, dla których blanszowanie jest konieczne!
- Przygotowane do mrożenia warzywa powinniśmy ułożyć w odpowiednich pojemnikach. Sprawdzą się tutaj zarówno szczelnie zamykane woreczki do mrożenia, jak również inne pojemniki przystosowane do przygotowywania domowych mrożonek. Pojemniki, które możemy kupić w sklepie, zazwyczaj zawierają odpowiednie oznaczenia, które pozwolą stwierdzić, czy nadają się do przygotowywania mrożonek i przechowywania dłuższy czas w zamrażalniku. Warto zwrócić uwagę na te informacje, by mieć pewność, że nasze mrożonki przygotujemy w odpowiedni sposób!
Jakie owoce można mrozić?
Podobnie jak w przypadku warzyw, najczęściej mrozimy te owoce, do których dostęp zimą jest mocno utrudniony. Długie, zimowe wieczory sprzyjają eksperymentom w kuchni, a letnie owoce dostępne na wyciągnięcie ręki, inspirują do pieczenia ciast i przygotowania deserów.
Mrożone owoce są też świetnym składnikiem koktajli, które zapewnią urozmaicenie diety i odpowiednią zawartość w niej warzyw i owoców.
Chętnie mrozimy truskawki, maliny i inne owoce, którymi zajadamy się latem!
Jak je przygotować do zamrożenia?
- Owoce mrozimy surowe – dzięki temu zachowują więcej cennych składników, jak witamina C i beta-karoten, tak ważnych w kontekście wspierania układu odpornościowego zimą.
- Drobne owoce mrozimy w całości, większe – możemy pokroić na kawałki.
- Przed zamrożeniem, usuwamy pestki, gniazda nasienne, szypułki.
- Powinniśmy pamiętać, by dobrać odpowiednie opakowania do przygotowania domowych mrożonek owocowych. Musimy szczególnie zwrócić uwagę na to, by delikatne owoce mocno się nie pogniotły przy umieszczaniu ich w zamrażalniku.
Jak rozmrażać owoce i warzywa?
Zamrożenie to dopiero połowa sukcesu! Gdy przyjdzie czas, że owoce i warzywa, które przechowujemy w zamrażalniku, będą nam potrzebne, powinniśmy uważnie podejść do procesu rozmrażania.
Sporym błędem będzie po prostu wyciągnięcie ich z zamrażalnika i odstawienie na blacie kuchennym, w temperaturze pokojowej.
Powinniśmy zadbać o to, by proces rozmrażania przebiegał możliwie powoli. Zamiast odstawić warzywa i owoce do rozmrożenia na stole, lepiej umieścić je w chłodnym miejscu – lodówce lub spiżarce.
Możemy skorzystać też z drogi na skróty, czyli rozmrażania dzięki specjalnemu trybowi w kuchence mikrofalowej. To duża oszczędność czasu, jednak ma ona swoją cenę – rozmrażane w ten sposób warzywa i owoce tracą część substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Jak widać, przygotowywanie domowych mrożonek z warzyw i owoców, nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Wiemy już, jakie owoce można mrozić i jak zabrać się za mrożenie warzyw. Czas na wybór ulubionych smaków i przygotowanie miejsca w zamrażalniku!