Kontakt Media FAQ Polityka jakości
Zdrowa dieta poprawia produktywność

Jak wynika z badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, przeprowadzonego przez firmę DailyFruits , ze względu na zbyt późne jedzenie śniadania, aż 46 proc. pracujących Polaków zaczyna nieefektywnie dzień, a później przez brak stabilizacji przyjmowania i wydatkowania energii nie są w stanie osiągać takiej produktywności jak osoby, które odpowiednio wcześnie zaczęły odżywiać komórki.

Pandemia impulsem do nowych rozwiązań

Dla wielu pracowników w ostatnich miesiącach dom stał się biurem. Pracodawcom zdalnie zdecydowanie trudniej jest budować atmosferę i kulturę organizacji oraz utrzymywać kontakt z pracownikami. W związku z tym część firm z inicjatywy działów HR czy menedżerów, mając na uwadze zdrowie psychiczne i fizyczne pracowników, chce im dać poczucie normalności i decyduje się na niestandardowe akcje. Jedną z nich jest na przykład wysłanie pracownikom pakietów odpornościowych na home office, czyli paczek z owocami i innymi zdrowymi produktami. 

Nadchodzi rewolucja w benefitach

Przybywa pomysłów na to, by dopasować dotychczasowe benefity do nowych realiów; firmy organizują np. zdalne zajęcia z jogi czy fitness w domowych warunkach, wirtualne sesje z dietetykiem, psychoterapeutą, a nawet „owocowe dni" w warunkach home office. Jacek Kwiecień, prezes firmy Dailyfruits, która jeszcze w lutym br. dostarczała owoce do ok. 2000 firm, widzi teraz nowy trend; przybywa pracodawców zainteresowanych wysłaniem paczek z owocami i innymi zdrowymi produktami pracownikom, którzy pracują z domu.

Nawyki żywieniowe pracujących Polek.

Najczęściej popełniane błędy, czyli efekty realizacji złych nawyków żywieniowych, które obniżają naszą efektywność w pracy, to dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Rezultatem są coraz powszechniejsze choroby spowodowane złym odżywianiem. Ciągły pośpiech i ekspozycja na stres przekładają się wprost na problemy ze zdrowiem, a w konsekwencji na większą skłonność do absencji oraz obniżanie efektywności w życiu zawodowym i prywatnym – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

www.hrnews.pl

Widzimy rozkwit różnego rodzaju prozdrowotnych programów motywacyjnych: karty zniżkowe do klubów fitness, organizowanie teamów biegowych, triathlonowych, masaże „krzesełkowe" w pracy, programy edukacyjne dla pracowników, programy motywacyjne oraz zdrowszy catering, czy świeże warzywa i owoce.

Exclusive Info

Badania pokazują, że jeśli jemy owoce i warzywa w wystarczających ilościach każdego dnia, w ramach zbilansowanej diety, pomagają one zapobiec poważnym chorobom, a w szczególności niewydolności serca, udarowi mózgu, cukrzycy, rakowi oraz niedoborom cennych minerałów oraz witamin. Każdy z nas ma świadomość tego, że owoce i warzywa dobrze wpływają na nasze zdrowie, ale nawet mając taką wiedzę, nie jesteśmy na tę chwilę zbyt skłonni zmienić nasze przyzwyczajenia.

Infor.pl

Wydatki, jakie ponosi przedsiębiorca na zakup owoców z przeznaczeniem dla pracowników stanowią przejaw jego dbałości o ich stan zdrowia, kondycję fizyczną i samopoczucie, co w dłuższej perspektywie czasu może przełożyć się na poprawę atmosfery pracy, zwiększoną wydajność pracy i w konsekwencji większe dochody firmy. Takie wydatki mogą więc stanowić koszt uzyskania przychodu. To samo dotyczy korzystnego rozliczenia owoców zakupionych z myślą o kontrahentach.

Biznes.Onet.pl

Dobrym przykładem kosztów, które mogą obniżyć podatek, są tzw. koszty pracownicze, tj. kwoty wynagrodzenia, premii, diet, ale także i takie wydatki ponoszone na rzecz pracowników, które korzystnie wpływają na ich zdrowie, samopoczucie, zwiększają motywację pracowników i jakość wykonywanych obowiązków. Wydaje się zatem, że postawienie do dyspozycji pracowników zdrowej przekąski w formie np. świeżych jabłek, daje przedsiębiorcy możliwość obniżenia zobowiązania wobec fiskusa z tytułu PIT-u

Dla mediów
Materiały dla prasy: biuro@dailyfruits.pl
Poproś o materiały