Proste przepisy na obiad do pracy – natka pietruszki i pestki dyni
W ramach wyzwania #dailymotywacja podrzucamy Wam dwa kolejne przepisy z wykorzystaniem bohaterów miesiąca – pestki dyni i natka pietruszki 🙂
Będzie prosto, smacznie i przyjemnie, obiecujemy!
Info Box
Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).
Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.
Wersja wege
Zupa krem z marchewki – orientalna:
Warzywa pokroić i podsmażyć na oleju. Zalej bulionem i dodaj przyprawy, gotuj do miękkości.
Dodaj mleko kokosowe i masło orzechowe i zblenduj na gładką masę. Podawaj z ugotowaną kaszą, świeżą natką pietruszki i kolendrą
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
marchew - 300 g |
1 duża sztuka |
cebula - 35 g |
Pół średniej sztuki |
pietruszka, korzeń - 25 g |
1 mała sztuka |
fasola biała, gotowana - 80 g |
Pół szklanki ugotowanej fasoli |
bulion jarzynowy - 300 g |
wywar z włoszczyzny z przyprawami |
olej rzepakowy uniwersalny - 8 g |
1 łyżka |
mleko kokosowe, w puszce - 30 g |
3 łyżki |
masło z orzechów arachidowych - 10 g |
łyżeczka |
dynia, pestki - 10 g |
łyżka |
kasza jęczmienna, pęczak gotowana - 75 g |
(25 g suchej) |
pietruszka, liście - 10 g |
4 gałązki |
kolendra, świeża - 10 g |
4 gałązki |
nasiona kolendry - 1 g |
|
imbir korzeń - 5 g |
|
curry w proszku - 5 g |
|
kurkuma mielona - 1 g |
|
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 626,8 kcal (31%*)
Białko: 21,5 g (28%*)
Tłuszcze: 28,6 g (45%*)
Węglowodany: 85,9 (28%*)
Błonnik: 26,8 g (107%*)
Witamina A: 5648,4 µg – (800%*)
Witamina C: 59,6 mg (79%*)
Witamina E: 9,2 mg (116%*)
Magnez: 222,5 mg (72%)
Witamina B6: 1,0 mg (72%*)
Foliany: 306,2 µg – (77%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Wersja wege
Makaron z pietruszkowym pesto
Do blendera wrzuć cały pęczek pietruszki, ząbek czosnku, oliwę, kawałek parmezanu i podprażone pestki dyni.
Zmiksuj całość na gładką masę. Pokrój kurczaka w drobną kostkę. Przełóż pesto na patelnię i uduś w nim kurczaka.
Wymieszaj wszystko z ugotowanym makaronem i świeżymi pomidorkami cherry (jeśli lubisz, możesz je również poddusić w pesto).
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
makaron pszenny pełnoziarnisty - 80 g |
niecała szklanka suchego |
pietruszka, liście - 40 g |
duży pęczek |
czosnek - 6 g |
średni ząbek |
oliwa z oliwek - 8 g |
łyżka |
ser, parmezan - 10 g |
1,5 łyżki |
dynia, pestki - 10 g |
łyżka |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 125 g |
porcja |
pomidory, cherry - 120 g |
6-10 sztuk |
dynia, pestki - 10 g |
łyżka |
kasza jęczmienna, pęczak gotowana - 75 g |
(25 g suchej) |
pietruszka, liście - 10 g |
4 gałązki |
kolendra, świeża - 10 g |
4 gałązki |
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 630 kcal (32%*)
Białko: 48,8 g (64%*)
Tłuszcze: 19,3 g (30%*)
Węglowodany: 73,2 (24%*)
Błonnik: 10,4 g (42%*)
Witamina A: 493,4 µg – (70,5%*)
Witamina C: 91 mg (121%*)
Witamina E: 6,5 mg (79%*)
Magnez: 258,3 mg (83%)
Witamina B6: 1,1 mg (72%*)
Foliany: 164,4 µg – (41%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!
Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj
#dailymotywacja
żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje
na łamach naszych mediów społecznościowych!
Najwytrwalszych nagrodzimy!