Wrześniowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 2 września 2020

Jesień idzie – nie ma na to rady!

Wrzesień to przełomowy miesiąc, w którym z jednej strony żegnamy się z latem, a z drugiej – witamy z jesienią!

Korzystajcie z warzywnego i owocowego bogactwa lata póki mamy je jeszcze w zasięgu rąk i widelców! Pomidory, cukinia, papryka i bohater miesiąca… bakłażan! Daniem, które jest doskonałym łącznikiem pomiędzy latem i jesienią to znane i lubiane leczo. Przepis  znajdziecie poniżej – aby zrobić wersję wegetariańską po prostu wymień kurczaka na strączki (soczewica i ciecierzyca doskonale się tu wkomponuje!). Wszystkie te warzywa można również przyrządzić w wersji faszerowanej czy rozmaitych potrawek. Przygotowuje się je bardzo szybko, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe! Do lunchowych i obiadowych dań z udziałem papryki, cukinii czy bakłażanów świetnie pasuje dodatek brązowego ryżu. Dzięki pozostawionej łusce, zawiera dużą porcję błonnika i o wiele więcej witamin i składników mineralnych niż jego oczyszczony, biały odpowiednik.

A owoce? Późnoletnie, jesienne jabłka i gruszki smakują najlepiej! A gruszka to bohaterka tego miesiąca! Jesienne owsianki to te, które najbardziej nam smakują na ciepło, z rozgrzewającymi korzennymi przyprawami. Widzicie? Jesień wcale nie brzmi tak strasznie gdy myślimy o tych pysznościach!

Póki jeszcze jesień nie nadeszła korzystajmy z aktywnych form spędzania wolnego czasu na zewnątrz, gdy tylko pogoda dopisze! Siłownie plenerowe to miejsce na zaplanowanie treningu lub urozmaicenie spaceru w ostatnich promieniach słońca. Można tam wykonywać rozmaite ćwiczenia na większość partii mięśniowych oraz ćwiczenia typu cardio!

Pamiętajcie, że w Dailyfruits możecie zamówić owoce i warzywa z dostawą do biura oraz domu. Dostarczamy je nie tylko do dużych miast typu: Warszawa, Łódź, Poznań, Rzeszów, Bydgoszcz, Lublin, Wrocław, Kraków, Katowice, Gdańsk, Gdynia, Gliwice czy Szczecin, ale także do mniejszych miejscowości w całej Polsce. Zamawiaj owoce i warzywa z dostawą do domu!


Złóż zapytanie

Dajcie nam znać, jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia od naszych dietetyków!

Jesteśmy w pogotowiu, aby ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu sierpniowego wyzwania #dailymotywacja!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.



Zaproś dietetyka do firmy

Lunch wegetariański – bakłażan, brązowy ryż

Bakłażan faszerowany czerwoną fasolą. 
 
Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj pomidory i przyprawy. Duś razem przez kilka minut. Dodaj fasolę i ugotowany na półmiękko ryż. Upakuj farsz do wydrążonych bakłażanów, posyp tartym parmezanem i niebieskim serem pleśniowym. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 35 minut. Po upieczeniu udekoruj świeżą pietruszką.

To danie dostarczy Ci:

Energia: 605 kcal (30% RDA)
Białko: 28,4 g (37% RDA)
Tłuszcz: 13,9 g (22% RDA)
Węglowodany: 101,6 g (33% RDA)

Błonnik: 25 g (100% RDA)
Wapń: 514,8 (52% RDA)
Żelazo: 11,9 g (67 % RDA)
Witamina B1: 0,6 mg (65% RDA)
Witamina B2: 0,6 mg (68% RDA)
Witamina C: 63,6 mg (85% RDA)
Witamina E: 4,6 mg (56% RDA)
Potas: 2251,6 mg (48% RDA)
Magnez: 217,1 mg (70% RDA)
Cynk: 4,0 mg (49% RDA)
Witamina B6: 0,9 mg (83% RDA)
Kwas foliowy: 287,3 mcg (72% RDA)
Witamina K: 40,1 mcg (45% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Lunch tradycyjny – bakłażan, ryż brązowy

Leczo z udkami kurczaka. 

Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone w kostkę mięso, a po chwili cukinię, bakłażana i paprykę. Duś razem około 25 minut z dodatkiem przypraw. Dobrze dorzucić również ziele angielskie i liść laurowy do smaku. Po tym czasie dodaj pomidory i duś jeszcze chwilę razem do połączenia smaków. Podawaj z ryżem i świeżą natką pietruszki.

To danie dostarczy Ci:

Energia: 605 kcal (30% RDA)
Białko: 33,7 g (44% RDA)
Tłuszcz: 15,9 g (25% RDA)
Węglowodany: 90,8 g (30% RDA)

Błonnik: 16,8 g (68% RDA)
Witamina A: 548,2 mcg (78% RDA)
Witamina B1: 0,7 mg (62% RDA )
Witamina B2: 0,7 mg (71% RDA)
Witamina C: 148,8 mg (198% RDA)
Witamina E: 7,3 mg (92% RDA)
Magnez: 206,6 mg (67% RDA)
Cynk: 4,1mg (52% RDA)
Witamina B6: 1,7 mg (131% RDA)
Kwas foliowy: 207,4 mcg (52% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja,

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

w naszych mediach społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!


Zaproś dietetyka do firmy