Październikowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 2 października 2020

Pora na nowe przepisy. Rumiane jabłka i pękata dynia – oto smaki jesieni!

Październik – chłodniejsze dni, dłuższe wieczory. Ciężko utrzymać to samo optymistyczne, wakacyjne tempo. A może to właśnie moment na to żeby… legalnie zwolnić?

Z czym kojarzy Ci się jesień? Nam z ciepłym kocem, herbatą i spokojem… Ma zapach cynamonu i soczystych jabłek. Właśnie w takiej aurze przywitajmy tegoroczną królową szeleszczących liści. W chłodniejsze dni mamy częściej ochotę na gorące, rozgrzewające dania. Właśnie dlatego zamiast kanapek na lunch tym razem proponujemy… dyniową owsiankę i kaszotto!  Dynię i jabłka, czyli październikowych bohaterów miesiąca, możemy wykorzystać na 1000 sposobów! Mamy przeczucie, że ten miesiąc będzie się wyjątkowo pięknie prezentował na Waszych talerzach!

A jak się ma koc i ciepła herbata do treningów? Jeśli jesteś osobą, której nie sprzyja jesienna aura, zamiast niekończących się wyrzutów sumienia z powodu kolejnego ominiętego treningu, spróbuj wybrać się na… spacer! Tak! Chodzenie to również świetna forma aktywności, wszak na pewno niejednokrotnie słyszałeś o liczeniu kroków. Jeśli nie masz nastroju na mocniejszy trening, zamiast zadręczać się na kanapie idź choćby na 40 minut do pobliskiego parku. Od razu poczujesz się lepiej! Koniecznie dokumentuj każdą eksplorację jesiennych klimatów i dziel się nią z nami na łamach social mediów 🙂

Pamiętajcie, że w Dailyfruits możecie zamówić owoce i warzywa z dostawą do biura oraz domu. Dostarczamy je nie tylko do dużych miast typu: Warszawa, Łódź, Poznań, Rzeszów, Bydgoszcz, Lublin, Wrocław, Kraków, Katowice, Gdańsk, Gdynia, Gliwice czy Szczecin, ale także do mniejszych miejscowości w całej Polsce. Zamawiaj owoce i warzywa z dostawą do domu!


Złóż zapytanie

Dajcie nam znać, jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia od naszych dietetyków!

Jesteśmy w pogotowiu, aby ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu październikowego wyzwania #dailymotywacja!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.



Zaproś dietetyka do firmy

Lunch wegetariański – jabłko, dynia, płatki owsiane

Jesienny omlet dyniowy 
 
Płatki owsiane zmiel w młynku. Oddziel żółtko od białka i ubij białko na pianę. W misce połącz: zmielone płatki, żółtko, ser twarogowy, olej, startą dynię i rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj całość (powinna mieć bardzo zwartą konsystencję). Do masy dodaj ubite białko i delikatnie, nie więcej niż w 3-4 ruchach wmieszaj je w strukturę. Przelej masę do naczynka żaroodpornego i zapiecz w piekarniku (20-30 minut, 180 stopni Celsjusza). W międzyczasie pokój jabłko w kostkę, wrzuć do rondelka i podduś z odrobiną wody i cynamonem. Na upieczony omlet wyłóż duszone jabłka.

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

płatki owsiane

60

6 łyżek

jaja kurze całe

50

1 sztuka (klasa M)

ser twarogowy półtłusty

75

3 łyżki

jabłko

100

mała sztuka

dynia piżmowa, surowa

150

¾ szklanki startej dyni

cynamon mielony

2

pół łyżeczki

banan

80

mała sztuka

olej rzepakowy uniwersalny

2

łyżeczka

 To danie dostarczy Ci:

Energia: 612 kcal (31% RDA)
Białko: 30,2 g (40% RDA)
Tłuszcz: 15,5 g (24% RDA)
Węglowodany: 94,7 g (31% RDA)

Błonnik: 11,6 g (46% RDA)
Witamina A: 974,0 mcg (139%)
Witamina B1: 0,5 mg (50% RDA)
Witamina B2: 0,9 mg (79% RDA)
Witamina C: 48,0 mg (64% RDA)
Witamina E: 4,9 mg (61% RDA)
Magnez: 171,8 mg (55% RDA)
Cynk: 4,0 mg (49% RDA)
Witamina B6: 0,9 mg (83% RDA)
Kwas foliowy: 168,6 mcg (42% RDA)
Witamina B12: 1,4 mcg (58% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień

 Lunch tradycyjny – dynia, kasza owsiana

Dyniowe kaszotto owsiane z udkiem kurczaka. 

Udko kurczaka zamarynuj w jogurcie naturalnym, do którego dodaj sól pieprz i zioła prowansalskie – dobrze odstawić je w takiej formie na noc, na minimum na kilka godzin. W takiej zalewie upiecz je w piekarniku. Na oliwie przysmaż cebulę, dorzuć surową kaszę i zalej winem. Odparuj alkohol i przesuń kaszę na bok patelni a w pustym miejscu smaż pieczarki, dynię i paprykę. Gdy się podduszą wymieszaj wszystko razem i podlewaj co chwilę niewielką ilością wody ciągle mieszając. Po około 20 minutach danie  będzie gotowe. Kaszotto podawaj z pieczonym udkiem kurczaka. Danie posyp obficie natką pietruszki.

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

noga (udo) kurczaka

125

dwa małe udka

cebula

20

1/4 cebuli

dynia piżmowa, surowa

150

¾ szklanki startej dyni

pieczarka biała

150

8 pieczarek

wino białe, wytrawne

100

½ szklanki

oliwa z oliwek

4

2 łyżeczki

pietruszka, liście

10

5 gałązek

jarmuż

40

dwie garście

papryka czerwona, słodka

75

pół średniej sztuki

jogurt naturalny, 2% tłuszczu

80

4 łyżki

tymianek, suszony

5

łyżeczka

zioła prowansalskie

5

łyżeczka

kasza owsiana

50

pół torebki

 To danie dostarczy Ci:

Energia: 621 kcal (31% RDA)
Białko: 40,9 g (54% RDA)
Tłuszcz: 23,2 g (36% RDA)
Węglowodany: 68,7 g (22% RDA)

Błonnik: 14,1 g (57% RDA)
Żelazo: 7,6 mg (42% RDA)
Witamina A: 1402,2 mcg (200% RDA)
Witamina B1: 0,7 mg (64% RDA )
Witamina B2: 1,6 mg (142% RDA)
Witamina C: 172,0 mg (229% RDA)
Witamina E: 6,0 mg (74% RDA)
Potas: 2110,6 mg (45% RDA)
Magnez: 228,3 mg (74% RDA)
Cynk: 5,5 mg (68% RDA)
Witamina B6: 1,4 mg (108% RDA)
Kwas foliowy: 225,9 mcg (57% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja,

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

w naszych mediach społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!


Zaproś dietetyka do firmy