Grudniowe przepisy od dietetyka
Witamy zimowe smaki! Okraszone korzennymi przyprawami kapusty, owoce, napary...
Wraz z początkiem grudnia nasze myśli koncentrują się na nachodzących świętach. Mimo, że w tym roku mogą wyglądać nieco inaczej niż dotychczas, z całą pewnością nie muszą się zmieniać smaki, z którymi się kojarzą.
Kapusta kojarzy się z ciężkostrawnymi bigosami, gołąbkami czy kapustą z grochem, po których czasami czujemy się ociężale. Nie jest to jednak wina samej kapusty, która wbrew pozorom jest bardzo niskokalorycznym warzywem, z którym nie powinno być problemów podczas trawienia! To skojarzenie związane jest z dodatkami, które zazwyczaj dokłada się do kapust: skwarki, słoninę, boczek czy inne tłuste mięsa. Ale gdy dodasz do niej korzenne przyprawy, chudsze mięso i mniej tłuszczu może się okazać, że trawienie jej przebiegnie zupełnie inaczej i będziesz czuć się świetnie! Do tego zachęcamy w pierwszym, kapuścianym przepisie.
Korzenne przyprawy i śledzie? Zanim zanegujesz, koniecznie spróbuj! To doskonała alternatywa dla śledzi w oleju czy śmietanie. Święta przecież pachną piernikiem, śledzie też mogą 😀
Korzenne przyprawy doskonale komponują się z cytrusami. Zapach mandarynek czy pomarańczy to wystarczający sygnał, że idą święta! Zajadaj soczyste cytrusy przez całą zimę! Właśnie teraz jest na nie szczyt sezonu i są najsmaczniejsze. Ich zdrowotne właściwości są nieocenione – doskonale wspierają układ krążenia, odporność i działają przeciwzapalnie.
Na koniec mamy dla Was świąteczny bonus – niespodziankę. Znasz czekoladowe trufle? Niestety te ze sklepu, a nawet tradycyjne domowej roboty to połączenie bardzo dużej ilości masła i cukru. Fakt! Są wprost przepyszne! Ale co powiesz na równie, jeśli nie bardziej doskonałą alternatywę? Mamy dla Was trufle z suszonych owoców, z ogromną ilością kakao, pachnących cytrusami! Koniecznie spróbuj je zrobić i zaskocz się tym niesamowitym smakiem.
Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w zabawę #dailymotywacja i pielęgnowali swoje zdrowe nawyki przez cały rok! Tak jak mówią Wasze kalendarze – to nie koniec wspólnej zabawy! Śledźcie nasze social media bo szykujemy dla Was coś ekstra na 2021 rok! Pamiętajcie, że grudzień jeszcze trwa – dlatego czekamy na Wasze fotki z cytrusami 🙂
Jesteśmy w pogotowiu, aby ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu grudniowego wyzwania #dailymotywacja!
Info Box
Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).
Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.
Lunch tradycyjny – kapusta, przyprawy korzenne
Modra kapusta z kaszą gryczaną i kotletem mielonym z kurczaka
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
kapusta czerwona |
200 |
1/5 średniej główki |
cebula |
30 |
1/2 średniej sztuki |
olej rzepakowy uniwersalny |
8 |
łyżka |
ocet balsamiczny |
16 |
2 łyżki |
miód pszczeli |
14 |
łyżeczka |
ziele angielskie całe |
1 |
kilka kulek |
goździki mielone |
1 |
kilka sztuk |
cynamon cejloński mielony |
1 |
pół łyżeczki |
kasza gryczana prażona |
75 |
3/4 torebki |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
125 |
porcja |
białko jaja kurzego |
33 |
sztuka (kl. wagowa M) |
To danie dostarczy Ci:
Energia: 608kcal(30% RDA)
Białko: 43,8 g (58% RDA)
Tłuszcz: 12,4 g (20% RDA)
Węglowodany: 88,0 g (29% RDA)
Błonnik: 14,2 g (57% RDA)
Witamina B1: 0,5 mg (41% RDA)
Witamina B2: 0,6 mg (66% RDA)
Witamina C: 110,4mg (147% RDA)
Witamina E: 6,0 mg (76% RDA)
Magnez: 244,3 mg (79% RDA)
Cynk: 3,5 mg (44% RDA)
Witamina B6: 1,4 mg (110% RDA)
Kwas foliowy: 127,0 mcg (127% RDA)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień
Lunch wegetariański – przyprawy korzenne
Sałatka śledziowa w przyprawach korzennych
Śledzia pokrój w drobniejsze kawałki wedle uznania. Cebulkę poszatkuj w piórka i zanurz na minutę we wrzątku (będzie bardziej miękka i łagodniejsza w smaku)Dołóż ją do śledzi. Przyprawy zmiażdż w moździerzu, dodaj do śledzi. To samo zrób z oliwą i miodem. Wymieszaj całość dokładnie, zajadaj ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem – choć najlepiej smakują gdy poleżą dobę w lodówce i przejdą wszystkimi smakami.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
śledź, solony |
130 |
płat |
oliwa z oliwek |
8 |
łyżka |
miód pszczeli |
14 |
łyżeczka |
cebula |
30 |
½ średniej sztuki |
skórka pomarańczowa, świeża |
6 |
łyżka |
cynamon cejloński mielony |
1 |
pół łyżeczki |
goździki |
1 |
kilka sztuk |
kardamon |
1 |
kilka sztuk |
anyż ziarno |
1 |
jedna gwiazdka |
ziele angielskie |
1 |
kilka kilek |
chleb żytni pełnoziarnisty |
70 |
2 kromki |
Bonus! Czekoladowe trufle z daktyli
Orzechy podpraż na patelni. Skórkę z pomarańczy zetrzyj z uprzednio sparzonego owocu. Orzechy i owoce sparz wrzątkiem, a później zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Powinna być w konsystencji zwartek, przy dotknięciu nie brudzić rąk. Z masy formuj niewielkie kuleczki. Możesz ozdobić je obtaczając w wiórkach kokosowych, kakao czy siekanych orzeszkach. *
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
daktyle, suszone |
22 |
5 sztuk |
śliwki suszone |
22 |
5 sztuk |
orzechy włoskie |
32 |
garść |
miód pszczeli |
15 |
czubata łyżeczka |
kakao 16%, proszek |
4 |
2 łyżeczki |
skórka pomarańczowa, świeża |
4 |
2 łyżeczki |
cynamon cejloński mielony |
1 |
duża szczypta |
W 100 g zdrowych trufli czekoladowych znajdziesz:
Energia: 411 kcal (21% RDA)
Białko: 7,1 g (9% RDA)
Tłuszcz: 20,6 g (32% RDA)
Węglowodany: 53 g (16% RDA)
Błonnik: 7,2 g (29% RDA)
To w porównaniu z tradycyjnymi truflami ze sklepu:
- o 27% mniej kilokalorii!
- o połowę mniej tłuszczu!
- o ponad 60% więcej białka!
Bez dwóch zdań, to zdecydowanie lepszy wybór 🙂
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!
Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj
#dailymotywacja,
żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje
w naszych mediach społecznościowych!
Najwytrwalszych nagrodzimy!
Wybieramy najlepsze odmiany.