Czerwcowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 2 czerwca 2020

Brokuły i rośliny strączkowe to czerwcowi bohaterowie lunchów do pracy. A truskawki – bohaterki!

W czerwcowym słońcu dojrzewają pachnące, czerwone truskawki. Ich nie trzeba nikomu przedstawiać! Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym czy w koktajlu. Albo solo! Będą świetnym wykończeniem każdego posiłku w pracy.
W tym miesiącu nasz dietetyk wyczarował dla Was dwa przepisy z wykorzystaniem brokułów i roślin strączkowych – rozwiązania nieoczywiste, ale nieziemsko smaczne! Korzystajmy ze świeżych owoców i warzyw. Szczególnie teraz, gdy stragany uginają się od różnorodnych produktów sezonowych można dowitaminizować się na wiele sposobów! Nie zapominajcie o piciu wody i ruchu na świeżym powietrzu!

Dajcie nam znać jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia od naszych dietetyków! Są w pogotowiu, by ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu majowego wyzwania #dailymotywacja!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.

Lunch wegetariański – brokuły i fasola

Kotlety brokułowo – fasolowe w sosie pomidorowym. 

Ugotowany brokuł, odcedzoną fasolę, płatki owsiane, świeże zioła, mąkę, czosnek, jajko i proszek do pieczenia zblenduj w blenderze na gładką masę. Wyłóż na papier do pieczenia formując kotleciki (grubości max .1,5 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez ok. 30-40 minut aż nabiorą złocistego koloru. W rondelku podgrzej pomidory, dodaj łyżeczkę oliwy i dopraw ziołami prowansalskimi. Upieczone kotlety podawaj polane sosem pomidorowym.

To danie dostarczy Ci:

Energia: 606 kcal (30% RDA)
Białko: 32,2 g (42% RDA)
Tłuszcz: 12,5 g (20% RDA)
Węglowodany: 99,7 g (33% RDA)

Błonnik: 25 g (100% RDA)
Żelazo: 12,1 g (67% RDA)
Witamina A: 694,4 g (99% RDA)
Witamina B1: 0,8 mg (75% RDA )
Witamina B2: 1 mg (92,5% RDA)
Witamina C: 253,9 mg (339% RDA)
Witamina E: 6,9 mg (86% RDA)
Witamina B6: 1,1 mg (85% RDA)
Kwas foliowy: 564,5 mcg (141% RDA)
Witamina K: 42,4 mcg (47% RDA)
Potas: 2356,9 mg (50% RDA)
Magnez: 231,2 mg (75% RDA)
Cynk: 5,5 mg (66% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Lunch tradycyjny – brokuły i groszek cukrowy

Orientalny makaron z brokułami i groszkiem cukrowym

Ugotować makaron bez dodatku soli. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka, brokuły i groszek cukrowy. Chwilę podsmażyć razem, a następnie dodać 1/4 szklanki wody i łyżkę sosu sojowego. Dusić razem aż warzywa zmiękną, ale będą wciąż lekko chrupiące. Przygotować sos: wymieszać łyżkę sosu sojowego, po łyżeczce oleju sezamowego i octu ryżowego oraz starty imbir. Wrzucić makaron do warzyw i indyka, zalać sosem i wymieszać. Posypać posiekaną dymką i kolendrą.

To danie dostarczy Ci:

Energia: 606 kcal (30% RDA)
Białko: 46 g (60% RDA)
Tłuszcz: 11,7 g (18% RDA)
Węglowodany: 81,3 g (27% RDA)

Witamina A: 449,6 g (64% RDA)
Witamina B1: 0,4 mg (42% RDA )
Witamina B2: 0,5 mg (53% RDA)
Witamina C: 233,2 mg (311% RDA)
Witamina E: 5 mg (61% RDA)
Witamina B6: 1,4 mg (113% RDA)
Kwas foliowy: 350,2 mcg (88% RDA)
Witamina K: 64,3 mcg (72% RDA)
Magnez: 139,7 mg (45% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

na łamach naszych mediów społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!