Sierpniowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 3 sierpnia 2020

Sierpień to punkt kulminacyjny lata – moment, w którym dojrzewają wyczekiwane cały rok warzywa i owoce!

Pachnące słońcem pomidory, soczyste i słodkie borówki to najlepsze smaki sierpnia! Dlatego zostały bohaterami tego miesiąca.

Chyba na żadne warzywo nie czekamy tak niecierpliwie jak na słodkie, letnie pomidory. Po sezonie zimowym, gdy nie mają aż tak intensywnego smaku, zjadamy te dojrzewające w pełnym, letnim słońcu z ogromną przyjemnością! Gdy pomidory są najsmaczniejsze, łatwiej nauczyć się zjadać je na świeżo bez dodatku soli. Spróbuj! Wystarczą 2-3 tygodnie aby kubki smakowe przyzwyczaiły się do mniej słonego smaku i uznały go za normalny. Pomidory to niezwykle uniwersalny dodatek! Potrafią zmienić nudną potrawkę w smakowite danie! To jedyne warzywo, które po przetworzeniu jest nawet zdrowsze niż na surowo. Pomidory to bomba witaminy C, potasu i likopenu – jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy.  Wykorzystajcie je do zrobienia najgorętszej potrawy każdego lata: leczo! Może tym razem z kaszą bulgur? Koniecznie spróbujcie!

Im kolor owocu jest ciemniejszy, zawiera większą ilość prozdrowotnych substancji jakimi są flawonoidy. W przypadku borówek i im podobnych prym wiodą antocyjany, bardzo silne antyoksydanty wymiatające wolne rodniki tlenowe i łagodzące stres oksydacyjny. To bardzo korzystna f Borówki wspierają pamięć i koncentrację, są świetne dla naszego wzroku i odporności! Doskonale działają również na układ krążenia.  Zjadaj ich teraz jak najwięcej i nie zapomnij zrobić zapasów na zimę!

Pamiętajcie, że w Dailyfruits możecie zamówić owoce i warzywa z dostawą do biura oraz domu. Dostarczamy je nie tylko do dużych miast typu: Warszawa, Łódź, Poznań, Rzeszów, Bydgoszcz, Lublin, Wrocław, Kraków, Katowice, Gdańsk, Gdynia, Gliwice czy Szczecin, ale także do mniejszych miejscowości w całej Polsce.


Złóż zapytanie

Nie zapominajcie o piciu wody i ruchu na świeżym powietrzu! Świetnie sprawdzają się sporty z piłką – piłka nożna, koszykówka, tenis lub siatkówka plażowa. Jaki sport z piłką jest Wam najbliższy?

Dajcie nam znać, jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia od naszych dietetyków!

Jesteśmy w pogotowiu, aby ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu sierpniowego wyzwania #dailymotywacja!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia. Zobacz jakie przepisy proponujemy.



Zaproś dietetyka do firmy

Lunch wegetariański – kasza bulgur i pomidory

Marokańska ciecierzyca w pomidorach z kaszą bulgur i świeżą sałatką z ogórka. 
 
Na patelni rozgrzej połowę oliwy, podsmaż cebulę i wszystkie przyprawy. Kiedy cebula się zeszkli dodaj czosnek i ugotowaną ciecierzycę. Dodaj pomidory i duś wszystko razem około 20 minut, by całość miała dosyć zwartą, gęstą konsystencję. Ugotuj kaszę bulgur. Pokrój ogórka, poszarp zioła i połącz wszystko razem za pomocą jogurtu, soku z cytryny i resztki oliwy.

To danie dostarczy Ci:

Energia: 606,9 kcal (30% RDA)
Białko: 26 g (34% RDA)
Tłuszcz: 14,7 g (23% RDA)
Węglowodany: 103,4 g (34% RDA)

Błonnik: 27,3 g (109% RDA)
Wapń: 469,3 (47% RDA)
Żelazo: 18,9 g (104 % RDA)
Witamina A: 282,0 mcg (40% RDA)
Witamina C: 73,3 mg (98% RDA)
Witamina E: 4,3 mg (55% RDA)
Magnez: 271,1 mg (87% RDA)
Cynk: 4,2 mg (54% RDA)
Witamina B6: 1,0 mg (75% RDA)
Kwas foliowy: 354,9 mcg (89% RDA)
Witamina K: 46,4 mcg (52% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Lunch tradycyjny – kasza bulgur, pomidory

Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami z pieczonym łososiem. 

Na oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj szpinak i suszone pomidory. Duś chwilę razem. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur, dopraw ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Łososia natrzyj skórką z cytryny, świeżo zmielonym pieprzem i tłuczonymi nasionami kolendry. Upiecz łososia w piekarniku – 7-10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Łososia podawaj z kaszotto, posyp danie natką pietruszki.

To danie dostarczy Ci:

Energia: 610 kcal (31% RDA)
Białko: 40,5 g (54% RDA)
Tłuszcz: 20,5 g (32% RDA)
Węglowodany: 75,8 g (24% RDA)

Błonnik: 20,3 g (82% RDA)
Żelazo: 7,9 mg (44% RDA)
Witamina A: 966,9 mcg (138% RDA)
Witamina B1: 0,6 mg (59% RDA )
Witamina B2: 0,9 mg (59% RDA)
Witamina C: 129,4 mg (172% RDA)
Witamina D: 16,9 mcg (113% RDA)
Witamina E: 3,7 mg (46% RDA)
Magnez: 256,0 mg (83% RDA)
Cynk: 3,4 mg (44% RDA)
Witamina B6: 1,6 mg (133% RDA)
Kwas foliowy: 312,8 mcg (78% RDA)
Witamina B12: 4,2 mcg (173% RDA)
Jod: 60 mcg (43% RDA)
Selen: 50 mcg (91% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja,

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

w naszych mediach społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!


Zaproś dietetyka do firmy