Jakie owoce do sokowirówki?
Przygotowywanie domowych soków to nie tylko sposób na to, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości płynów, ale również – na to, by zadbać o uwzględnienie w codziennym jadłospisie ważnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych.
Dodatkowo, przygotowanie soku w domu to również dowolność komponowania ulubionych smaków według osobistych preferencji. Mając pod ręką ulubione smaki, chętniej sięgamy po zdrowy sok.
Jak przygotować sok w domu?
Jest kilka możliwości przygotowywania samodzielnie soku w domowym zaciszu. Każdy wymaga zastosowania innego rodzaju sprzętu, a co za tym idzie – nieco innego doboru owoców.
Za każdym razem, otrzymamy też nieco inne rezultaty: przygotowane napoje będą różnić się konsystencją – dobrze jest zatem wybieram sposób, który najbardziej nam odpowiada!
Jak łatwo przygotować sok w domu?
- Ręczna wyciskarka do owoców – tego typu urządzenie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Idealnie sprawdza się do wyciskania cytrusów – na przykład pomarańczy. Aby wycisnąć sok, owoc trzeba przekroić na pół, a następnie, używając sporej dozy siły, ręcznie wydobywać z niego płyn. To dobry sposób, jeśli potrzebujemy tylko trochę soku – na przykład, by rozrobić go z wodą, albo dodać do wypieków. Przygotowanie całych szklanek soku w ten sposób, zajmie dużo czasu i energii.
- Dedykowane urządzenie – wyciskarka wolnoobrotowa, sokowirówka lub blender. Każde z nich nieco różni się właściwościami, co przekłada się na rodzaj uzyskanego napoju. Z każdego z nich jednak dość łatwo przygotować jest bogaty w witaminy sok – warto jednak wybrać rozwiązanie najlepiej dostosowane do swoich potrzeb.
Wyciskarka, skorowirówka czy blender? Najlepsze urządzenie do domowych soków
Chcąc przygotować napój w domu, dobrze sięgnąć po pomoc w postaci technologii. Każde spośród najpopularniejszych urządzeń do przygotowania owocowego soku lub smoothie, pozwoli nam osiągnąć dobre rezultaty. To duża oszczędność czasu i energii, a także – możliwość łączenia smaków składników według uznania.
Dlatego dobrze jest z głową wybrać urządzenie do kuchni, jeśli mamy w planie włączenie do naszego jadłospisu przygotowywanie regularnie, świeżych soków i napojów.
Które z nich wybrać?
- Sokowirówka to najczęstsze rozwiązanie. Jest prosta w obsłudze, szybko przygotowuje soki, łatwo zadbać o jej czystość. Zazwyczaj jest też tańszym rozwiązaniem niż wyciskarka. Sok przygotowany dzięki sokowirówce jest bardziej klarowny niż przy pomocy innych urządzeń do przygotowywania napojów.
- Wyciskarka to urządzenie, które ciągle zyskuje na popularności – pozwala przygotować soki także z miękkich owoców i warzyw, w tym – z liściastych. To duża przewaga wyciskarki nad sokowirówką, podobnie jak fakt, że soki dzięki niej przygotowywane, zawierają więcej substancji odżywczych niż te z sokowirówki: warzywa i owoce są miażdżone – tak, by zachować wszystkie najcenniejsze składniki w miąższu.
Warto jednak zaznaczyć, że przygotowując soki w wyciskarce, owoce najpierw należy pokroić. To także urządzenie, które wymaga dość starannego dbania o czystość – umycie wyciskarki często jest bardziej czasochłonne niż sokowirówki.
Sok przygotowany w wyciskarce jest bardziej mętny niż w przypadku innych rozwiązań. - Blender – nie przygotujemy z nim typowego soku, ale innego rodzaju napój owocowy – już jak najbardziej tak! Jeśli jesteśmy fanami owocowych smoothie, blender będzie racjonalnym wyborem. Często do przygotowania tego typu koktajli może przydać nam się gotowy sok, więc dobrze mieć pod ręką drugie urządzenie – sokowirówkę lub wyciskarkę. Blender jest za to z pewnością najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem spośród urządzeń do przygotowywania napojów – stąd, jeśli chcemy, by wybrane przez nas urządzenie miało więcej zastosowań, zdecydowanie warto zdecydować się na blender!
Jakie owoce do sokowirówki?
Wybierając rodzaj urządzenia do przygotowywania domowych soków, od razu decydujemy się na to, z jakich owoców będziemy najczęściej przygotowywać sok. Sokowirówka to urządzenie, które świetnie sprawdza się w przypadku owoców twardszych. Dlatego jeśli od soku pomarańczowego wolimy jabłkowy – będzie to świetny wybór!
Decydując się na sok z jabłek, powinniśmy zwrócić uwagę na odmianę tych owoców tak, by sięgać po te o nieco twardszym miąższu. Wszystko po to, by uzyskać odpowiednią ilość soku!
Z czego jeszcze można zrobić sok w sokowirówce? Innymi świetnymi wyborami wśród owoców są melony, ananasy, winogrona, gruszki, a nawet sezonowe nektarynki i truskawki! Dobrze wybierać w miarę możliwości twardsze okazy niż te całkiem miękkie – tego typu owoce lepiej sprawdzą się w sokowirówce.
Oczywiście, owoce możemy łączyć z warzywami, tworząc unikatowe kompozycje smakowe. Najpopularniejszym warzywem będzie bez wątpienia marchewka, warto jednak sięgnąć też po buraki lub seler.
Jak przygotować sok z miękkich owoców?
Jeśli jednak zależy nam na tym, by przygotować sok z miękkich owoców, takich jak banany czy mango, lepiej sięgnąć po blender lub wyciskarkę do owoców. Również korzystając z tych sposobów, można tworzyć połączenia owocowo-warzywne, przygotowując napoje zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Dobrze sprawdzają się tutaj kompozycje choćby z dynią lub awokado.
Przygotowanie soku w domu nie jest trudnym wyzwaniem! To wartościowy sposób, by do codziennej diety przemycić więcej owoców, a co za tym idzie – wzbogacić jadłospis o odpowiednią dawkę witamin.