Jakie są owoce sezonowe we wrześniu?
Wrzesień to miesiąc, w którym spotykają się dwie pory roku. Ciągle są jeszcze dostępne typowo letnie owoce, ale pojawiają się też zwiastuny nadciągającej jesieni. Ciepły i słoneczny, pozwala dużej cieszyć się odchodzącym latem. Dżdżysty i chłodny – szybko przestawić się na rozgrzewające dania i napoje.
Powrót do pracy i szkoły po wakacjach skłania nas również do uważnego przyjrzenia się diecie całej rodziny. To czas, by poszukać sposobów na to, by jeść zdrowo i smacznie na co dzień, nawet wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, by przygotować posiłki.
Wrzesień do również dobry moment, by umówić się na długo odkładaną konsultację z dietetykiem – zwłaszcza wtedy, gdy myślimy o redukcji wagi lub wypracowaniu trwałych nawyków żywieniowych. Po pofolgowaniu sobie latem i sięganiu po przetworzone produkty, taka konsultacja może być nowym początkiem i motywacją do zmian, które zostaną z nami na dobre.
Jak zadbać o zdrowie we wrześniu i po jakie sezonowe owoce sięgać? Podpowiemy w tym poradniku.
Jak zadbać o zdrowie po wakacjach?
Gdy kończą wakacje, następuje trudny dla wszystkich czas powrotu do codzienności. Mniej wyjazdów, jedzenia na mieście, próbowania nowych smaków. To raczej pora na poszukiwanie dań, które będą jednocześnie odpowiednio odżywcze i łatwe w przygotowaniu. Zwłaszcza, jeśli mamy dużą rodzinę. Przygotowanie dla nich wartościowych śniadań, posiłków do pracy lub szkoły, a także – wspólnej, rodzinnej kolacji, może być prawdziwym wyzwaniem!
Odświeżenie przepisów na pożywne, ale jednocześnie smakowite dania, będzie dobrą inwestycją nie tylko w zdrowie, ale również w wyśmienite samopoczucie.
O czym jeszcze warto pamiętać po wakacjach?
- Zrób podstawowe badania – lato nie sprzyja regularnym wizytom profilaktycznym u lekarza. Powrót z wakacji to dobry moment, by skontrolować stan zdrowia. Dobrym początkiem będzie zrobienie podstawowych badań krwi.
- Skonsultuj się z dietetykiem – odpowiedni doradca pomoże stworzyć jadłospis, który będzie świetnie się sprawdzał przez kolejne miesiące. To inwestycja w usystematyzowanie powrotu do zdrowych, regularnych, pełnowartościowych posiłków po letnim okresie większej swobody.
- Zaopatrz się w lunchboxy – pudełka na jedzenie zabierane do pracy z domu to inwestycja, która szybko się zwróci. Przygotowywanie posiłków we własnej ma wiele zalet związanych z odpowiednim bilansem posiłków, ale to również prosty sposób na szukanie oszczędności.
- Pamiętaj o odpowiedniej porcji ruchu – po aktywnych wakacjach, wiele osób zasiada przed komputerem lub ze smartfonem w ręce i tkwi tak do kolejnego lata. Tymczasem odpowiednia porcja ruchu jest kluczowa dla zachowania zdrowia!
- Przygotuj się na zimę – i to całkiem dosłownie! Początek września to ostatni moment, by przygotować przetwory na chłodniejszą porę roku.
Nie jest to kompletna lista sposobów na to, jak zadbać o zdrowie po wakacjach. Stanowi jednak dobry punkt wyjścia, by bardziej racjonalnie podejść do sposobu odżywiania u progu jesieni.
Owoce sezonowe – wrzesień
Szukając pomysłu na zdrowe przekąski, nie ma lepszej opcji niż owoce sezonowe. Wrzesień jest w nie obfity – jest więc w czym wybierać. Podobnie jak w sierpniu, także na początku nowego miesiąca możemy cieszyć się tymi smakami, które dostępne były w poprzednim miesiącu. Mowa choćby o śliwkach, które są najpopularniejszym owocem schyłku lata w Polsce.
Na jakie jeszcze owoce sezonowe możemy liczyć w sierpniu?
- Winogrona
- Nektarynki
- Brzoskwinie
- Jabłka
- Gruszki
- Maliny
- Borówki amerykańskie
Jest w czym wybierać! Ciągle możemy sięgać po ulubione smaki lata, są jednak już takie – jak jabłka, gruszki czy winogrona, które mocniej kojarzą się z jesienią.
Przetwory na zimę – z jakich owoców?
Chociaż zwykle przetwory na zimę przygotowuje się latem, początek września to ostatni moment, by przygotować domowy dżem, sok czy konfiturę.
Świetnie się sprawdzą tutaj jabłka, maliny, borówki, gruszki.
Dobrze też mieć świadomość, że część tych owoców możemy również zamrozić, by w domowym zamrażalniku doczekały zimnych miesięcy, gdy letnie owoce będą prawdziwym rarytasem. Mrożone maliny jako dodatek do deseru w grudniu lub styczniu? Brzmi idealnie!
Warto jednak dokładnie przeczytać instrukcję mrożenia i rozmrażania poszczególnych owoców, by mieć pewność, że zachowają one swój smak i właściwości odżywcze.
Z przygotowaniem przetworów czy mrożeniem owoców nie warto się spieszyć. Lepiej dać sobie czas i uważnie poznać cały proces.
Powrót owocowych czwartków!
Powrót do biur po wakacjach niesie jeszcze jedną ważną zmianę w życiu pracowników – owoce na wyciągnięcie ręki. W owocowych skrzynkach dostarczanych do biur nie brakuje sezonowych akcentów. Stąd apetyczne śliwki czy rumiane jabłka będą na wyciągnięcie ręki – na przykład w firmowej kuchni.
Coraz więcej pracodawców rozumie, jak ważne jest zapewnienie regularnych dostaw świeżych owoców dla pracowników – zwłaszcza w kontekście zbliżającego się okresu obniżonej odporności.
Wrzesień to jeden z najpiękniejszych miesięcy roku! Dobrze cieszyć się nim w pełni – ze smakiem!