Jak suszyć owoce? Podpowiadamy!
Po świeże owoce sięgamy chętnie przez cały rok, wybierając ulubione, sezonowe smaki. Zimą – zjadamy więcej cytrusów, jesienią – jabłka i gruszki, latem – morele, brzoskwinie. Bywa jednak, że ochota na konkretne smaki najdzie nas poza sezonem. Co wtedy zrobić? Wartym rozważenia rozwiązaniem jest sięgnięcie po suszone owoce!
Dlaczego warto wybierać suszone owoce?
Suszone owoce to duża wygoda – łatwo je przechowywać i zjadać w niemal każdej sytuacji. Nie mamy problemu z ich obieraniem, pozbywaniem się łupki czy pestek, a także – potencjalnym zabrudzeniem ubrania od soku z dojrzałego owocu.
To świetny wybór, jeśli mamy mało czasu i chcemy wybrać zdrową alternatywę, zamiast słodkich, czekoladowych przekąsek. Przygotowanie zapasu suszonych owoców nie jest bardzo czasochłonne – jeśli zajmiemy się tym raz, z dużą dozą prawdopodobieństwa, uda nam się zapewnić sobie zapas na dłuższy czas.
Jak suszyć owoce? Technik na to jest kilka – w dużej mierze zależy to od sprzętu, jakim dysponujemy w domu, a także od tego, jakie owoce lubimy najbardziej!
Substancje odżywcze w suszonych owocach
Warto podkreślić, że w porównaniu do świeżych owoców, te w wersji suszonej zawierają zwykle więcej kalorii. Wynika to z prostego faktu utraty wody w procesie suszenia, która zapewnia świeżym okazom odpowiednią objętość. Dlatego dbając o bilans kaloryczny, warto przykładać szczególną uwagę do zjadanych porcji suszonych owoców. Nie oznacza oczywiście to, że nie warto uwzględniać ich w diecie. Przeciwnie, to znacznie bardziej wartościowe przekąski, które pomogą zaspokoić apetyt na coś słodkiego, niż przetworzone produkty na bazie czekolady. Dlatego dobrze mieć je pod ręką!
Co więcej, poddane obróbce w odpowiedni sposób, zachowują sporo substancji odżywczych, które są wartościowe dla naszego organizmu.
Przede wszystkim, suszone owoce są bogatym źródłem błonnika – warto zwrócić uwagę tutaj przede wszystkim na suszone śliwki, które pomagają regulować pracę układu trawiennego.
Innymi ważnymi właściwościami suszonych owoców jest zawartość antyoksydantów czy wybranych witamin, zwłaszcza witaminy A. Znajdziemy ją, razem potasem, fosforem i wapniem, zwłaszcza w suszonych morelach.
Oczywiście, zawartość składników odżywczych będzie różniła się w zależności od owoców, które poddamy suszeniu – warto jednak zwrócić uwagę na najpopularniejsze z nich, by świadomie wybierać te, których dołączenie do codziennego jadłospisu, będzie najbardziej korzystnym rozwiązaniem dla naszego organizmu.
Jakie owoce warto suszyć?
Jeśli zastanawiamy się nad tym, jakie owoce suszyć, najprostszą odpowiedzią powinno być: „nasze ulubione”. Oczywiście, osobiste preferencje smakowe to jedno, a realne możliwości – to inna sprawa. Nie każde bowiem owoce dobrze znoszą tego typu obróbkę.
Te najbardziej zasobne w wodę suszyć jest najtrudniej – dlatego dobrze sięgnąć po sprawdzony katalog owoców, które dobrze znoszą suszenie, zachowując wyjątkowy smak i dobroczynne właściwości.
- Śliwki – jedne z najpopularniejszych owoców, które z chęcią zjadamy w formie suszonej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, pomagają uregulować pracę układu trawiennego – nic dziwnego, że są polecane wszystkim osobom, które zmagają się z zaparciami. To też wyjątkowa przekąska, która dość długi czas pozwala zachować poczucie sytości.
- Morele – letni smak, po który możemy sięgnąć w każdej chwili! Zawierają potas, wapń, witaminę A i fosfor – nic więc dziwnego, że warto po nie regularnie sięgać! Ze względu na swoje dobroczynne właściwości, wskazane są osobom, które borykają się z problemami skórnymi.
- Jabłka – jesteśmy przyzwyczajeni do ich tradycyjnej, soczystej wersji, tymczasem suszone jabłka to wartościowy sposób na wsparcie prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Pomagają regulować procesy trawienne, działają również oczyszczająco.
- Rodzynki – często zapominamy, że to tak naprawdę suszona postać winogron! Bardziej traktujemy je jako dodatek do ciast, tymczasem rodzynki same w sobie są również wartościową przekąską. Zawierają antyoksydanty, a także wapń – dlatego warto dodać je do codziennej diety nie tylko w postaci składnika sernika.
- Żurawina – jeden z najpopularniejszych suszonych owoców, po który chętnie sięgamy! Zawiera mało tłuszczu, jest za to bogata w błonnik – nic więc dziwnego, że staje się ważnym składnikiem codziennych jadłospisów. Wspiera też prawidłową pracę układu moczowego.
Jak suszyć owoce? Najlepsze sposoby
Skoro wiemy już, jak wartościowe są suszone owoce i które z nich najlepiej suszyć, czas przyjrzeć się całemu procesowi, wybierając najbardziej efektywne rozwiązania.
Wszystko zależy od tego, ile mamy czasu, jakim sprzętem dysponujemy i jakie owoce chcemy suszyć. Nie potrzebujemy wcale zaawansowanych urządzeń, by móc cieszyć się suszonymi owocami.
Oto, jakie mamy sposoby na ich obróbkę:
- Suszenie na słońcu lub w cieple – to najbardziej oczywisty, najprostszy wybór, który nie nakłada konieczności posiadania w domu żadnego specjalistycznego sprzętu. Latem – owoce można suszyć na balkonie – zimą – na kaloryferze. Owoce wystarczy umieścić na nim równomiernie rozłożone na folii aluminiowej, a następnie przykryć gazą, uważając, by nie dotykała ona owoców.
- Suszenie w piekarniku – to sposób dla tych, którzy mają nieco mniej czasu. Większość kuchni wyposażona jest w piekarnik, a sam proces suszenia owoców w ten sposób, jest stosunkowo prosty.
- Suszenie w suszarce – to rozwiązanie dla tych, którzy regularnie sięgają po suszone owoce i chcą je przygotowywać samodzielnie. Suszarki do owoców nie są trudne w obsłudze, dlatego nawet początkujący sobie poradzi z całym procesem bez większych przeszkód.
Jak suszyć owoce w piekarniku?
Nie jest to skomplikowany proces. Musimy nastawić piekarnik na odpowiednią temperaturę, tj. 50-70 stopni Celsjusza – powinniśmy zachować ostrożność, ponieważ przegrzanie może prowadzić do przypalenia delikatnych owoców. Podczas suszenia, dobrze zostawić lekko uchylone drzwi piekarnika – para wodna, która wydziela się w trakcie procesu, nie będzie wtedy skraplała się na ściankach urządzenia.
Czas suszenia owoców zależy od jego rodzaju – przykładowo, jabłka będą się suszyć od 7 do 15 godzin.
Jak suszyć owoce w suszarce?
Stopień złożoności procesu zależy oczywiście od modelu urządzenia. Jest to jednak wielka wygoda – suszarka utrzymuje stałą temperaturę, co znacznie skraca czas suszenia. Odpowiednia zaś budowa urządzenia zapewni perfekcyjną chrupkość wysuszonych owoców.
Wystarczy rozłożyć je na sitach suszarki, uważając, by poszczególne owoce nie stykały się ze sobą. Czas suszenia zależy od poszczególnych owoców i mocy urządzenia, którą każdorazowo określa producent.
Jak widać, suszenie owoców nie jest skomplikowanym procesem – nie potrzebujemy do niego również zaawansowanych urządzeń. Suszarka do żywności to jednak wygodny sposób na regularne suszenie ulubionych owoców, więc jeśli chętnie sięgamy po suszone śliwki, jabłka lub morele, dobrze rozważyć taki zakup.