Czerwcowe przepisy od dietetyka
W tym miesiącu proponujemy dania na bazie szpinaku. W przepisie wegetariańskim ważnym składnikiem jest także bób – doskonałe źródło białka, a także kwasu foliowego, żelaza i witamin. Zobacz nasze propozycje i wybierz przepis dla siebie!
Tradycyjnie oprócz listy składników do każdego dania podajemy także wartości odżywcze.
Przepis na makaron ze szpinakiem i bobem w kremowym sosie:
- Bób ugotuj do miękkości i opcjonalnie obierz ze skóry.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj szpinak i duś całość na małym ogniu przez kilka minut.
- Dopraw szpinak solidną szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą soli i pieprzu.
- Na szpinak z cebulką wrzuć makaron i bób, podsmaż wszystko przez kilka minut.
- Pod koniec dodaj serek Bieluch i dodatkową porcję świeżo zmielonego pieprzu
- Duś całość aż uzyskasz gęsty sos oblepiający składniki dania.
- Makaron podawaj w głębokim talerzu, posypany świeżą bazylią, szczypiorkiem i tartym parmezanem.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
szpinak |
100 |
dwie duże garście |
szczypiorek |
20 |
pół pęczka |
bazylia świeża |
20 |
garść świeżych liści |
czosnek |
6 |
średni ząbek |
oliwa z oliwek |
5 |
pół łyżki |
ser, parmezan |
10 |
łyżka |
cebula |
30 |
1/3 średniej sztuki |
makaron pszenny pełnoziarnisty |
70 |
porcja |
bób |
100 |
szklanka |
serek naturalny (Bieluch) |
100 |
2/3 opakowania |
Energia 588 kcal (29% RWS)
Białko: 34,9 g (60% RWS)
Tłuszcz: 18,9 g (31% RWS)
Węglowodany: 63,2 g (21% RWS)
Błonnik: 15,7 g (63% RWS)
Wapń: 531,8 mg (53% RWS)
Żelazo 8,7 mg (48% RWS)
Witamina A: 1088 mcg (155% RWS)
Witamina B1: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina B2: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina C: 115 mg (154% RWS)
Witamina E: 3,9 mg (49% RWS)
Witamina B3:7,9 mg (56% RWS)
Foliany: 429 mcg (107% RWS)
Witamina B12: 1,1 mcg (46% RWS)
Fosfor: 535 mg (76% RWS)
Magnez: 212 mg (68% RWS)
Cynk: 5,4 mg (68% RWS)
Miedź: 0,7 mg (78% RWS)
Mangan: 3,2 mg (107% RWS)
Witamina K: 84,1 mcg (94% RWS)
Kieszonka z kurczaka faszerowana szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Pierś kurczaka obsyp ziołami prowansalskimi i oliwą i stłucz ją nieco tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta by była kruchsza i zwiększyła nieco objętość.
- Nakrój ją z dłuższej strony tak by stworzyć głęboką kieszonkę.
- Kieszonkę natrzyj od środka przeciśniętym czosnkiem i ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i upchnij jak najwięcej szpinaku, suszonych pomidorów, bazylii i mozzarellę. Jeśli nie uda Ci się upchnąć całego szpinaku zostaw go, przyda się później.
- Przygotuj arkusz folii aluminiowej, ułóż na środku część pozostałego szpinaku, potem nadzianą pierś kurczaka i na wierzchu również ułóż szpinak, Owiń ciasno folię aluminiową i umieść na blasze.
- Cukinię pokrój w krążki.
- Piecz pierś kurczaka 40 minut w 180 stopniach.
- W połowie pieczenia obok na blaszce ułóż przyprawione krążki cukinii.
- Szpinakową pierś kurczaka po upieczeniu ułóż na talerzu na upieczonych plastrach cukinii. Przystrój danie świeżą bazylią. Podawaj z brązowym ryżem.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
150 |
porcja |
bazylia świeża |
20 |
garść świeżych liści |
szpinak |
100 |
dwie duże garście |
pomidory, suszone na słońcu, w oleju, po odsączeniu |
30 |
3-4 kawałki po odsączeniu |
mozzarella, z pełnego mleka |
40 |
1/3 kulki |
ryż brązowy |
50 |
pół torebki |
oliwa z oliwek |
5 |
łyżeczka |
czosnek |
6 |
średni ząbek |
zioła prowansalskie |
2 |
łyżeczka |
cukinia |
100 |
pół średniej sztuki |
Energia 600,6 kcal (30% RWS)
Białko: 51,4 g (88% RWS)
Tłuszcz: 23 g (36% RWS)
Węglowodany: 45 g (15% RWS)
Błonnik: 10,8 g (44% RWS)
Wapń: 415,7 mg (42% RWS)
Żelazo: 7,2 mg (40% RWS)
Witamina A: 899 mcg (128% RWS)
Witamina B1: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina B2: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina C: 114 mg (151% RWS)
Witamina E: 3,9 mg (49% RWS)
Witamina B3: 23,5 mg(168% RWS)
Witamina B6: 1,5 mg (115% RWS)
Foliany: 318 mcg (79% RWS)
Witamina B12: 1,5 mcg (63% RWS)
Fosfor: 755 mg (108% RWS)
Magnez: 232 mg (75% RWS)
Cynk: 4,3 mg (54% RWS)
Miedź: 0,6 mg (67% RWS)
Mangan: 2,1 mg (70% RWS)
Witamina K: 89,5 mcg (99% RWS)