Przepisy dietetyka – listopad 2021
Na listopad polecamy rozgrzewające dania z dużą ilością warzyw. Do wyboru jak zwykle mamy danie wegetariańskie oraz przepis na danie mięsne.
Przepis na sycący chowder kalafiorowy
To danie będzie świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin. Znakomity smak nadaje mieszanka przypraw – chili, wędzonej papryki i gałki muszkatołowej.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
kukurydza, kolby |
150 |
kolba |
kalafior |
150 |
1/3 średniej sztuki |
por, biała część |
50 |
jedna sztuka |
pomidory suszone |
40 |
3 plastry, z oleju |
ziemniaki |
200 |
2 średnie sztuki |
oliwa z zalewy suszonych pomidorów |
2 |
łyżeczka |
chilli |
1 |
1/3 łyżeczki |
wędzona papryka |
1 |
1/3 łyżeczki |
gałka muszkatołowa |
1 |
1/3 łyżeczki |
ciecierzyca gotowana |
80 |
pół szklanki |
bulion jarzynowy |
250 |
szklanka |
śmietana jogurtowa 10% |
50 |
dwie duże łyżki |
dymka |
10 |
pół pęczka |
- Kolbę kukurydzy obrać z ziarenek za pomocą ostrego noża.
- Ziemniaki i suszone pomidory pokroić w kostkę, pora w piórka, a kalafiora podzielić na małe różyczki.
- Na dnie garnka podgrzać łyżeczkę oliwy i podsmażyć na niej wszystkie warzywa z przyprawami (z tabelki + ziele angielskie i liść laurowy).
- Dusić ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
- Do warzyw dolać bulion i gotować do miękkości warzyw przez ok. 25 minut.
- Dodać śmietanę, ugotowaną cieciorkę, sól, pieprz i jeszcze odrobinę świeżo zmielonej gałki.
- Podawać zwieńczoną świeżym szczypiorem.
Energia 616 kcal (31% RWS)
Białko: 23,15 g (31% RWS)
Tłuszcz: 12,3 g (22% RWS)
Węglowodany: 111,5 g (37% RWS)
Błonnik: 17,4 g (69% RWS)
Witamina B1: 0,52 mg (470 RWS)
Witamina C: 149,3 mg (165% RWS)
Witamina PP: 7 mg (44% RWS)
Witamina K: 62,7 mcg (96% RWS)
Witamina B6: 1,26 mg (97% RWS)
Foliany: 200 mcg (50% RWS)
Fosfor: 433 mg (62% RWS)
Miedź: 1,2 mg (77% RWS)
Potas: 2058 mg (44% RWS)
Błyskawiczny kurczak z dynią i żurawiną
To smaczna potrawa pełna smaków i aromatów, do tego przygotowana bez nadmiaru tłuszczu. Dzięki zastosowaniu pieczenia w rękawie potrawa będzie soczysta.
- Udko kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
- Do rękawa piekarniczego włóż udko, dynię pokrojoną w kostkę, cebulę podzieloną na 4 części i porozwarstwianą i żurawinę.
- Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
- Podawaj z kaszą pęczak. Zwieńcz natką pietruszki.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
udo kurczaka |
120 |
kolba |
kasza jęczmienna pęczak |
50 |
1/3 średniej sztuki |
dynia |
200 |
jedna sztuka |
cebula czerwona |
100 |
3 plastry, z oleju |
żurawina suszona |
40 |
2 średnie sztuki |
tymianek |
5 |
łyżeczka |
Słodka papryka |
2 |
Pół łyżeczki |
Pietruszka, nać |
5 |
10 listków |
Energia 594 kcal (30% RWS)
Białko: 28,6 g (38% RWS)
Tłuszcz: 14,7 g (26% RWS)
Węglowodany: 89,5 g (30% RWS)
Błonnik: 12 g (48% RWS)
Witamina A. 1016 mcg (112% RWS)
Witamina B2: 0,54 mg (42% RWS)
Fosfor: 411 mg (61% RWS)