Przepisy dietetyka – listopad 2021

Dodano dnia 9 listopada 2021

Na listopad polecamy rozgrzewające dania z dużą ilością warzyw. Do wyboru jak zwykle mamy danie wegetariańskie oraz przepis na danie mięsne.

Przepis na sycący chowder kalafiorowy

To danie będzie świetnym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin. Znakomity smak nadaje mieszanka przypraw – chili, wędzonej papryki i gałki muszkatołowej. 

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

kukurydza, kolby

150

kolba

kalafior

150

1/3 średniej sztuki

por, biała część

50

jedna sztuka

pomidory suszone

40

3 plastry, z oleju

ziemniaki

200

2 średnie sztuki

oliwa z zalewy suszonych pomidorów

2

łyżeczka

chilli

1

1/3 łyżeczki

wędzona papryka

1

1/3 łyżeczki

gałka muszkatołowa

1

1/3 łyżeczki

ciecierzyca gotowana

80

pół szklanki

bulion jarzynowy

250

szklanka

śmietana jogurtowa 10%

50

dwie duże łyżki

dymka

10

pół pęczka

  1. Kolbę kukurydzy obrać z ziarenek za pomocą ostrego noża.
  2. Ziemniaki i suszone pomidory pokroić w kostkę, pora w piórka, a kalafiora podzielić na małe różyczki.
  3. Na dnie garnka podgrzać łyżeczkę oliwy i podsmażyć na niej wszystkie warzywa z przyprawami (z tabelki + ziele angielskie i liść laurowy).
  4. Dusić ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Do warzyw dolać bulion i gotować do miękkości warzyw przez ok. 25 minut.
  6. Dodać śmietanę, ugotowaną cieciorkę, sól, pieprz i jeszcze odrobinę świeżo zmielonej gałki.
  7. Podawać zwieńczoną świeżym szczypiorem.

chowder z kalafiora przepis

Energia 616 kcal (31% RWS)
Białko: 23,15 g (31% RWS)
Tłuszcz: 12,3 g (22% RWS)
Węglowodany: 111,5 g (37% RWS)

Błonnik: 17,4 g (69% RWS)
Witamina B1: 0,52 mg (470 RWS)

Witamina C: 149,3 mg (165% RWS)
Witamina PP: 7 mg (44% RWS)

Witamina K: 62,7 mcg (96% RWS)
Witamina B6:  1,26 mg  (97% RWS)

Foliany: 200 mcg    (50% RWS)
Fosfor: 433 mg (62% RWS)

Miedź: 1,2 mg  (77% RWS)
Potas: 2058 mg (44% RWS)

Błyskawiczny kurczak z dynią i żurawiną

To smaczna potrawa pełna smaków i aromatów, do tego przygotowana bez nadmiaru tłuszczu. Dzięki zastosowaniu pieczenia w rękawie potrawa będzie soczysta. 

  1. Udko kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem.
  2. Do rękawa piekarniczego włóż udko, dynię pokrojoną w kostkę, cebulę podzieloną na 4 części i porozwarstwianą i żurawinę.
  3. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.
  4. Podawaj z kaszą pęczak. Zwieńcz natką pietruszki.

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

udo kurczaka

120

kolba

kasza jęczmienna pęczak

50

1/3 średniej sztuki

dynia

200

jedna sztuka

cebula czerwona

100

3 plastry, z oleju

żurawina suszona

40

2 średnie sztuki

tymianek

5

łyżeczka

Słodka papryka

2

Pół łyżeczki

Pietruszka, nać

5

10 listków

 

Energia 594 kcal (30% RWS)
Białko: 28,6 g (38% RWS)
Tłuszcz: 14,7 g (26% RWS)
Węglowodany: 89,5 g (30% RWS)

Błonnik: 12 g (48% RWS)
Witamina A. 1016 mcg (112% RWS)
Witamina B2: 0,54 mg (42% RWS)

Fosfor: 411 mg (61% RWS)