Majowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 5 maja 2021

W maju stawiamy na sezonowe produkty, a to przecież sezon na szparagi! Zielone szparagi to doskonałe źródło kwasu foliowego, wapnia, fosforu i witamin. Sezon trwa krótko, dlatego warto wykorzystać je w kuchni, póki są dostępne!

W naszym wpisie tradycyjnie proponujemy jeden przepis z warzyw i owoców, a drugi z rybą. 

Sałatka ze szparagami i melonem

To szybki i łatwy przepis na zdrowy lunch. Danie jest bogate w błonnik, wapń, witaminy, cynk i foliany. 

  • Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 5 minut,
  • następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Odkładamy do wystygnięcia.
  • Melona kroimy w dość dużą kostkę lub wycinamy kuleczki, nieco drobniej kroimy gorgonzolę lub inny przerośnięty pleśnią, wyraźny w smaku ser.
  • Mieszamy umyte listki szpinaku z melonem, gorgonzolą i pokrojonymi na kawałki szparagami.
  • Dodajemy orzeszki, posiekaną miętę i doprawiamy pieprzem do smaku.
  • Polewamy sosem limonkowo musztardowym z syropem klonowym. Podawać z pieczywem.

przepis sałatka melon szparagi

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

szpinak

60

dwie duże garście

melon

200

szklanka, kulki

ser, niebieski

50

średniej wielkości kawałek

szparagi

200

10 sztuk

orzechy włoskie

20

łyżka

mięta pieprzowa, świeża

5

dwie łyżki

sok ze świeżej limonki

25

sok z połówki

musztarda

10

łyżeczka

syrop klonowy

10

łyżeczka

chleb żytni pełnoziarnisty

50

spora kromka

 

Energia 609 kcal (30% RWS)
Białko: 24,6 g (42% RWS)
Tłuszcz: 28,8 g (47% RWS)
Węglowodany: 58 g (19% RWS)
Błonnik: 12,8 g (51% RWS)
Wapń: 462 mg  (46% RWS)
Witamina A:  744 mcg (106% RWS)
Witamina B1: 0,6 mg (55% RWS)
Witamina B2: 0,8 mg (73% RWS)
Witamina C: 139,1 mg (186% RWS)
Witamina E: 5,9 mg (74% RWS)
Witamina B6:  0,8 mg  (61% RWS)
Foliany: 517 mcg (129% RWS)
Fosfor: 550 mg (79% RWS)
Magnez: 174 mg (56% RWS)
Cynk: 6 mg (75% RWS)
Miedź: 0,5 mg  (56% RWS)
Mangan: 3,2 mg (107% RWS)

Dorsz ze szparagami i sosem bazyliowo pietruszkowym

 To przepis na potrawę bogatą w białko, a także fosfor, magnez, a także witaminy A, C, E, B12. Dzięki użyciu oliwy zamiast oleju danie nie zawiera dużo niezdrowego tłuszczu. 

  • Na patelni roztop masło, zasyp mąką i szybko przemieszaj przygotowując w ten sposób jasną zasmażkę.
  • Stopniowo dodawaj mleko, mieszaj intensywnie, by nie powstały grudki.
  • Dodaj jeszcze ok. pół szklanki wody (opcjonalnie może być bulion).
  • Posól i doprowadź do wrzenia, a później gotuj ok 5-7 minut i zestaw z palnika.
  • Gdy przestygnie, dodaj natkę pietruszki i bazylię oraz odrobinę soku z cytryny (bądź skórkę otartą z cytryny).
  • Zblenduj składniki na gładki sos.
  • Szparagom odłam zdrewniałą część. Grilluj na patelni z łyżeczką oliwy przez ok. 10 minut. Zdejmij z patelni.
  • Filet z dorsza dopraw solą, pieprzem i skórką cytryny.
  • Smaż na patelni od szparagów na pozostałym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony aż się przyrumieni.
  • Na talerz wylej sos, ułóż na nim filet i szparagi. Podawaj z niepaloną (białą) kaszą gryczaną.

przepisy ze szparagów

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

dorsz, filet świeży

200

duża porcja

kasza gryczana niepalona

50

pół torebki

szparagi

200

10 sztuk

oliwa z oliwek

5

dwie łyżeczki

masło ekstra

10

łyżeczka

mleko spożywcze, 2% tłuszczu

150

pół szklanki

bazylia świeża

20

5-7 gałązek

pietruszka, liście

20

5-7 gałązek

mąka pszenna, typ 750

10

łyżka

sok z cytryny

20

sok z ćwiartki

Energia 600 kcal (30% RWS)
Białko: 49 g (84% RWS)
Tłuszcz: 20 g (32% RWS)
Węglowodany: 52 g (17% RWS)
Witamina A:  558 mcg  (80% RWS)
Witamina B1:  0,5 mg  (46% RWS)
Witamina B2: 0,9 mg (82% RWS)
Witamina C: 97,6 mg (130% RWS)
Witamina E: 6,5 mg (81% RWS)
Foliany: 393 mcg  (98% RWS)
Witamina B12:  4,6 mcg  (192% RWS)
Fosfor: 1011,8 mg (145% RWS)
Magnez: 241 mg (78% RWS)
Cynk:  4,6 mg  (58% RWS)
Miedź: 1 mg  (111% RWS)
Mangan: 1,5 mg (50% RWS)
Selen:   45,9 mcg  (84% RWS)
Witamina K:83 mcg (92% RWS)