Marcowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 2 marca 2021

Mówi się, że w marcu jak w garncu. A skoro mowa o garnkach, to mamy dla Was przepis na klasyczne danie jednogarnkowe. Pyszny gulasz jest bardzo sycący i ma w sobie wiele witamin – przede wszystkim witaminy A, witaminy C, witaminy B2 i B6. Gulasz z indyka to zdecydowanie zdrowsza i atrakcyjniejsza opcja niż ta sama potrawa z czerwonego mięsa, a przy tym można przygotować danie zdecydowanie szybciej, bo mięso już po chwili będzie odpowiednio miękkie. 

Takie danie doskonale rozgrzewa. I to dobrze, bo nie wiadomo przecież, czy w tym miesiącu dopisze nam temperatura i czy miesiąc będzie bardziej wiosenny, czy jednak na chwilę powróci jeszcze do nas mroźna zima. 

Przepis na gulasz z indyka z kaszą i buraczkami


Na łyżce oleju podsmaż cebulę (kawałek cebuli zostaw do buraczków) i czosnek. Wrzuć kawałki mięsa, podsmaż razem. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, cząber, majeranek i kilka kulek jałowca. Dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki. Duś jeszcze chwilę, a następnie zalej wodą i duś ok. 30 – 40 minut. Gdy nabierze aromatu, dopraw solą. W międzyczasie ugotuj kaszę. Ugotuj buraki w skórkach. Gdy będą miękkie, odlej wodę, chwilę odczekaj by nie były tak gorące. Obierz je i zetrzyj na tarce. Na łyżeczce masła podsmaż cebulkę, dodaj ugotowane buraczki. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

Mięso z udźca z indyka bez skóry

100

porcja

olej rzepakowy uniwersalny

8

łyżka

czosnek

5

ząbek

cebula

100

sztuka

pieczarki

100

5-7 sztuk

Papryka czerwona

100

Pół średniej sztuki

Kasza gryczana

50

Pół torebki

Masło

5

łyżeczka

Burak

250

Dwie sztuki

 

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

błonnik [g]

Fe [mg]

vit A [µg]

vit B2 [mg]

vit C [mg]

vit E [mg]

potas [mg]

magnez [mg]

cynk [mg]

vit B6 [mg]

foliany [µg]

vit B12 [µg]

590

37,7

18

76,2

14,36

8,57

597,7

1,2

181,5

5,64

2191

211

6,87

1,37

358,9

1,7

% referencyjnej wartości spożycia

29%

64%

25%

22%

56%

47%

66%

102%

201%

70%

46%

68%

86%

105%

90%

71%

przepis na gulasz

W następnym przepisie szukamy opcji bez mięsa. Znów sięgamy po buraki. Doskonale łączą się z kozim serem, winogronami, rukolą i orzechami włoskimi, tworząc oryginalną sałatkę. To idealna propozycja na lekki lunch!

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków z kozim serem i winogronem:

Buraka ugotuj w skórce. Wystudź i obierz.
Na talerzu wyłóż sałaty. Połóż plastry gotowanego buraka i zielonego ogórka oraz połówki winogron. Pokrusz kozi ser, posyp siekanymi orzechami włoskimi. Przygotuj dressing na bazie musztardy, octu balsamicznego, miodu i oliwy. Polej sałatkę. Podawaj z pieczywem. 

produkt lub potrawa

waga [g]

miara domowa

roszponka

50

2 duże garście

rukola

20

jedna duża garść

burak

150

1,5 sztuki

ser kozi półtwardy

40

kawałek

ogórek

120

1 średni szklarniowy

winogrona

70

     ok 7-10 sztuk

orzechy włoskie

10

łyżka

oliwa z oliwek

5

2 łyżeczki

ocet balsamiczny

12

2 łyżki

miód

12

łyżeczka

musztarda

10

łyżeczka

chleb razowy

70

2 kromki

 

energia [kcal]

białko [g]

tłuszcze [g]

węglow. og.[g]

błonnik [g]

Fe [mg]

vit C [mg]

vit K [µg]

597

20,3

25.7

74.6

11.6

4,67

48.0

30,4

% referencyjnej wartości spożycia

30%

26%

41%

29%

46%

47%

64%

55%

przepis sałatka z buraka i koziego sera