Październikowe przepisy dietetyka
W październiku skupiamy się na tym, aby wykorzystać do przepisów dynię oraz grzyby. Nie zapomnieliśmy także o dodatku czosnku oraz imbiru, które pomagają wspierać odporność w sezonie jesienno-zimowym. Tradycyjnie przygotowaliśmy dla was dwie propozycje – opcję wegetariańską oraz mięsną.
Przepis na pęczotto grzybowo-dyniowe
To potrawa zapewniająca dużą porcję białka, błonnika pokarmowego, a także fosforu, a także witaminy A i witaminy C.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
dynia, surowa |
200 |
dwie szklanki |
cebula |
70 |
1 sztuka |
pieczarka biała/grzyby leśne świeże |
200 |
dwie szklanki |
czosnek |
6 |
duży ząbek |
kasza jęczmienna, pęczak |
75 |
¾ torebki |
oliwa z oliwek |
10 |
łyżka |
rozmaryn suszony |
2 |
łyżeczka |
pietruszka, liście |
5 |
łyżka |
ser, parmezan |
15 |
łyżka |
bulion jarzynowy |
300 |
1,5 szklanki |
Suma: |
883 |
|
- Cebulkę z czosnkiem podsmaż na oliwie.
- Dodaj pokrojone w kostkę dynię i grzyby (zamiast pieczarek możesz użyć grzybów leśnych).
- Dodaj surowy pęczak i duś chwilę razem ciągle mieszając.
- Podlewaj gorącym bulionem i mieszaj do wchłonięcia, wówczas dolewaj gorącego bulionu aż pęczak będzie gotowy.
- Dodaj suszony rozmaryn (lub tymianek).
- Posyp parmezanem i świeżą natką pietruszki
Energia 604 kcal (30% RWS)
Białko: 22,8 g (39% RWS)
Tłuszcz: 19,3 g (31% RWS)
Węglowodany: 77,8 g (26% RWS)
Błonnik: 16 g (64% RWS)
Wapń: 402 mg (40% RWS)
Witamina A: 775 mcg (110% RWS)
Witamina B2: 1,6 mg (146% RWS)
Witamina C: 63,6 mg (85% RWS)
Niacyna: 12,8 mg 91% RWS
Witamina B6: 1,0 mg (77% RWS)
Foliany: 182 mcg (45% RWS)
Fosfor: 686 mg (98% RWS)
Magnez: 125 mg (40% RWS)
Cynk: 6 mg (40% RWS)
Miedź: 1,2 mg (133% RWS)
Mangan: 1,3 mg 43%RWS
Przepis na curry z dynią i kalafiorem
To potrawa o intensywnym smaku i zapachu – czosnek, imbir, curry, kurkuma i papryka tworzą doskonałą kompozycję. Oprócz mięsa z kurczaka mamy tutaj także solidną porcję warzyw. Danie zapewni solidną porcję witamin, białka, fosforu i magnezu.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
dynia, surowa |
150 |
1,5 szklanki |
cebula |
30 |
pół średniej sztuki |
oliwa z oliwek |
10 |
łyżka |
czosnek |
6 |
duży ząbek |
imbir korzeń |
5 |
kawałek ok. 2cm |
curry w proszku |
2 |
łyżeczka |
kurkuma mielona |
2 |
łyżeczka |
papryka, mielona |
2 |
łyżeczka |
przecier pomidorowy |
150 |
pół szklanki |
kalafior |
150 |
1/3 średniej sztuki |
mleko kokosowe |
40 |
4 łyżki |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry |
100 |
pół pojedynczej piersi kurczaka |
ryż brązowy |
50 |
pół torebki |
kolendra, świeża |
10 |
kilka świeżych kałązek |
Suma: |
707 |
|
- Dynię, cebulę i czosnek obrać i pokroić.
- Rozgrzać oliwę w większym garnku, dodać cebulę i zeszklić ją.
- Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć chwilę razem.
- Dodać obrany i starty imbir.
- Po minucie dodać wszystkie przyprawy.
- Dolać passatę i opcjonalnie odrobinę wody oraz dynię. Dusić ok. 20 minut.
- Dodać kalafiora (pokrojonego w kostkę lub na małe różyczki) i mleko kokosowe.
- Wymieszać i gotować przez ok. 10 minut. Podawać z ugotowanym ryżem i świeżą kolendrą.
Energia 606 kcal (30% RWS)
Białko: 34,8 g (60% RWS)
Tłuszcz: 22,6 g (37% RWS)
Węglowodany: 61,5 g (20% RWS)
Błonnik: 15,5 g (62% RWS)
Witamina B1: 0,5 mg (45%)
Witamina B2: 0,8 mg (73% RWS)
Witamina C: 140,3 mg (187% RWS)
Witamina E: 5,8 mg (72% RWS)
Niacyna: 18,8 mg 135% RWS
Witamina B6: 1,5 mg (115% RWS)
Foliany: 196 mcg (49%)
Fosfor: 557 mg (80% RWS)
Magnez: 189 mg (61% RWS)
Miedź: 0,7mg (78% RWS)
Mangan: 2,6 mg 86% RWS
Witamina K: 40,8 mcg (45% RWS)