Proste przepisy z bohaterami miesiąca!
Uff, Święta i Nowy Rok za nami, czas spełnić noworoczne postanowienia!
W ramach wyzwania #dailymotywacja podrzucamy Wam dwa przepisy z wykorzystaniem bohaterów miesiąca – papryką i oliwą z oliwek 🙂
Będzie prosto, smacznie i przyjemnie, obiecujemy!
Info Box
Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).
Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.
Wersja wege – sałatka grecka
Warzywa i fetę pokrój w drobną kostkę, sałatę poszarp.
Przygotuj dressing łącząc oliwę, sok cytrynowy, musztardę, miód i zioła.
Polej sałatkę dressingiem, posyp pestkami dyni (można podprażyć).
Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
sałata masłowa – 40 g |
ok. 8 liści |
papryka czerwona – 150 g |
średnia sztuka |
Pomidor -150 g |
średnia sztuka |
ser typu "feta" – 30 g |
ok. 20 kosteczek |
Awokado – 70 g |
pół sztuki (+/- 200 g przed obraniem) |
nasiona słonecznika – 10 g |
łyżka |
oliwa z oliwek – 8 g |
łyżka |
sok cytrynowy – 8 g |
2 łyżki |
Musztarda – 5 g |
pół łyżeczki |
miód pszczeli – 10 g |
pół łyżeczki |
chleb pełnoziarnisty – 70 g |
2*kromka |
zioła prowansalskie – 1 g |
szczypta |
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 606,6 kcal (30%*)
Białko: 17,8 g (23%*)
Tłuszcze: 31,6 g (49%*)
Węglowodany: 71,9 (23%*)
Błonnik: 154 g – (61%*)
Witamina A: 1077,7 µg – (154%*)
Witamina C: 266 mg – (354%*)
Witamina E: 12,5 mg – (156%*)
Witamina B6: 1,4 mg – (112%*)
Kwas foliowy: 274 µg – (69%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Wersja tradycyjna – Kaszotto paprykowo pomidorowe
Kaszę gryczaną podgotuj w wodzie tak by była półmiękka.
W rondelku podduś paprykę z pomidorami i przyprawami. Mięso mielone wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano, uformuj małe kuleczki.
Do papryki i pomidorów dodaj podgotowaną kaszę, a na wierzchu ułóż kuleczki z mięsa. Podlej nieco wodą, zmniejsz ogień i duś razem pod przykryciem ok 10-15 minut.
Po tym czasie danie można wykładać na talerz i posypać obficie natką pietruszki.
produkt lub potrawa (gramatura) |
miara domowa |
kasza gryczana prażona – 75 g 3/4 woreczka papryka czerwona – 200 g |
1 duża sztuka |
Pomidory – 150 g |
średnia sztuka |
Natka pietruszki – 6 g |
2 gałązki |
mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 150 g |
|
oliwa z oliwek – 8 g |
łyżka |
papryka, mielona - 1 g |
|
papryka czerwona, hot chili – 1 g |
|
oregano suszone – 1 g |
|
Czosnek – 6 g |
średni ząbek |
Zobacz ile zdrowia zjadasz!:
Energia: 585,7 kcal (29%*)
Białko: 46 g (60%*)
Tłuszcze: 13,4 g (21%*)
Węglowodany: 78,7 (26%*)
Błonnik: 14,7 g – (59%*)
Witamina A: 1305,6 µg – (186%*)
Witamina C: 336,5 mg – (448%*)
Witamina E: 9,8 mg – (120%*)
Witamina B6: 2,3 mg – (179%*)
Kwas foliowy: 225,6 µg – (56%*)
*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.
Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!
Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj
#dailymotywacja
żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje
na łamach naszych mediów społecznościowych!
Najwytrwalszych nagrodzimy!