Pracownicy w dobie koronawirusa
Dodano dnia 3 kwietnia 2020

Dowiedz się jak dbać o pracowników w dobie koronawirusa i jak w prosty sposób możesz podnieść odporność. Zadbaj o siebie i swoją firmę. Przedstawiamy krótki poradnik opracowany przez Dział Dietetyczny Dailyfruits.

Czego dowiesz się z ebooka?

• Wirus a odporność
• Zdrowe i bezpiecznie miejsce pracy
• Jak pomóc pracownikom budować tarcze ochronna organizmu?
• Co może zrobić pracodawca, żeby minimalizować ryzyko?
• Jak edukować pracowników?
• Jak jeść zdrowo i tanio w pracy?

E-book możesz przeczytać na naszej stronie lub pobrać w formie pdf

Zostaliśmy zaskoczeni.
Zdecydowanie nikt nie spodziewał się, że codzienność zostanie wywrócona do góry nogami w takim tempie.

Ostatnie i najbliższe tygodnie to ogromne wyzwanie dla pracowników i firm. Solidarność podjętych działań świadczy o niesamowitej odpowiedzialności za życie i zdrowie całego społeczeństwa.

Koronawirus wywołuje chorobę, której głównymi objawami jest gorączka i suchy kaszel. Ok. 80% przypadków ma łagodny lub bezobjawowy przebieg, dlatego duża część osób nawet nie wie, że jest zarażona. To może powodować szybkie rozprzestrzenianie się choroby. Najbardziej narażone są osoby w podeszłym wieku oraz cierpiące na choroby współistniejące.

Choroby układu krążenia, cukrzyca czy nadciśnienie zwiększają ryzyko ciężkiego przebiegu i powikłań z powodu zarażenia koronawirusem. 

Choroby te mają również wpływ na pogorszenie bariery ochronnej organizmu, upośledzenie układu odpornościowego.

Zadbaj o swoich pracowników!
W tej chwili potrzebują pomocy bardziej niż kiedykolwiek!

Według WHO i GUS w grupie osób w wieku produkcyjnym w 2018 było:

– niemal 50% z nadmierną masą ciała
– 17-30% z niewydolnością układu krążenia bądź nadciśnieniem
– 10% chorych na cukrzycę
– 25% przemęczonych

Systemową opieką prewencyjną należy objąć wszystkich pracowników!

Osoby z grupy najwyższego ryzyka mają szansę uchronić się przed silnym przebiegiem choroby i potencjalnym zagrożeniem życia. Z kolei u osób z grupy niskiego ryzyka zminimalizowana zostanie szansa nieświadomego rozprzestrzeniania wirusa.

Standard na stałe!

Przestrzeń biurową warto wyposażyć w narzędzia, które będą zapobiegały rozwijaniu się wszystkich infekcji oraz wspierały odporność długoterminowo.

1. Termometr bezdotykowy do pomiaru temperatury pracowników przed wejściem do pracy.

2. Zaopatrzenie pracowników w probiotyki i witaminę D – codzienna suplementacja w czasie epidemii, ale i okresie sprzyjającym przeziębieniom (od października do marca) wesprze ich układ odpornościowy. 

3. Codzienna dostępność owoców i warzyw – z jednej strony dostarczy niezbędnych do wsparcia odporności składników odżywczych, a z drugiej wesprze pracowników w wykonywaniu codziennych zadań efektywniej, z większym zaangażowaniem i produktywnością.

Jak pomóc pracownikom budować tarczę obronną organizmu?

Najważniejsze, by uświadomić sobie, że odporności nie da się zbudować w kilka dni.

Należy regularnie dostarczać do organizmu pakiet składników odżywczych, z którego będzie się tworzyła coraz silniejsza bariera przeciwko drobnoustrojom chorobotwórczym, zapobiegająca ich wtargnięciu do organizmu.

 

Gdy zachorujemy, silny układ odpornościowy pomoże w szybkim zwalczeniu choroby. Najważniejszymi pokarmami budującymi naszą odporność są owoce, warzywa, źródła kwasów tłuszczowych omega 3 (np. orzechy włoskie, oliwa z oliwek czy tran) oraz… przyprawy (np. imbir, goździki, czosnek).

Dlaczego zdrowa żywność w pracy to atut (nie tylko) w czasie epidemii?

1) Swoboda:
pracownik może skorzystać ze zdrowych produktów w każdym momencie.

2) Wielofunkcyjność:
pracownik nie tylko zaspokoi głód produktami dobrej jakości, ale również dostarczy składników odżywczych do wsparcia odporności, układu krążenia i całego organizmu. Codzienna porcja świeżych owoców i warzyw utrwali dobre postawy żywieniowe i pomoże utrzymać prawidłową masę ciała.

3) Bezpieczeństwo:
składniki do stworzenia posiłku w pracy są na wyciągnięcie ręki. Ograniczamy konieczność wchodzenia do sklepu po drodze do pracy – czyli kolejnych potencjalnych kontaktów z patogenami. Owoce, warzywa, bakalie, soki, a nawet całe śniadanie może czekać na pracowników od samego rana.

4) Funkcjonalność:
idąc za radą ekspertów, zakupy do domów powinniśmy robić rzadziej, by unikać częstych kontaktów z ludźmi. Świeże owoce i warzywa to produkty nietrwałe i ciężko je kupić „na zapas”. Planując dostawę dokładnie wiadomo, ile owoców i warzyw potrzebują pracownicy. Dzięki temu pracownicy mają dostęp każdego dnia do tak samo świeżych produktów.

5) Oszczędność:
warzywa i owoce to najtańsza zdrowa żywność, która dostarcza witamin i składników mineralnych budujących odporność.

Więcej na ten temat w kolejnym e-booku od Dailyfruits!

Zdrowe, bezpieczne miejsce pracy wpłynie również na Twój wizerunek

20% pracowników deklaruje, że odejdą z organizacji, jeśli pracodawca nie będzie coraz lepiej wspierał ich zdrowia. To doskonała okazja, aby się wykazać.

Wsparcie odporności poprzez zdrowe żywienie przyczyni się do poprawy jakości diety długoterminowo. Dzięki temu budujemy zdrowe postawy, które wpłyną na zmiany stanu zdrowia osób zmagających się z nadwagą, otyłością, cukrzycą czy chorobami serca.

W tym okresie należy działać mądrze. Zabezpieczenie firmy i pracowników przed nowymi zagrożeniami jest wyrazem rozwagi i odpowiedzialności. Niestety epidemiolodzy przewidują, że koronawirus może na stałe osiąść w kanonie chorób sezonowych. Oczywiście siły światowej medycyny również będą rosły, by coraz lepiej radzić sobie z tym problemem. To jednak również moment na refleksję nad tym, jak ważne jest zdrowie w ujęciu całościowym.

To właśnie teraz walka z chorobami cywilizacyjnymi powinna nabrać rozpędu.

Zdrowy styl życia to klucz do poprawy stanu zdrowia społeczeństwa m.in. zmniejszenia ilości tkanki tłuszczowej (w tym stłuszczenia narządów wewnętrznych) czy poprawy wyników badań krwi.

Już teraz należy zacząć działać, by w przyszłości zmniejszyć ryzyko powikłań zarażenia nie tylko koronawirusem, ale i wirusem grypy sezonowej.

Co pracodawca powinien dać pracownikowi, by wesprzeć jego odporność i ogólny stan zdrowia?

1) bezpieczeństwo 
Dać pracownikowi poczucie bezpieczeństwa i w miarę możliwości wyręczyć go w czynnościach ryzykownych np.: w obecnej sytuacji zmniejszyć częstotliwość wizyt w sklepach, dzięki dostępności zdrowej żywności w pracy.

2) edukacja
Edukować pracowników za pomocą rzetelnych materiałów edukacyjnych, wykładów i warsztatów online prowadzonych przez dietetyków. Takie działanie pozwala na usystematyzowanie wiedzy docierającej z różnych źródeł. Uświadamia, że zdrowe odżywianie nie tylko pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, ale ma wpływ na zdrowie w ujęciu całościowym.

3) zdrowe odżywianie
Zagwarantować stały dostęp do świeżych owoców i warzyw oraz produktów szczególnie wspomagających odporność np. miodu, imbiru czy goździków. Zamów owoce do biura

4) suplementacja
Zapewnić potrzebne suplementy: witaminę D, probiotyki.

5) odpoczynek
Nie stwarzać okazji do nadgodzin, pozwolić pracownikowi zregenerować się, odpocząć i wyspać. Pomóc w utrzymaniu work – life balance.

Oprócz zdrowej żywności na stałe wprowadź do firmy działania edukacyjne:

W obecnej sytuacji nasi dietetycy nie mogą pojawiać się w Twoim biurze osobiście. Natomiast bez trudu pojawią się na ekranie komputerów Twoich pracowników. Praca zdalna nie jest ograniczeniem. Czas, w którym bardzo ograniczamy kontakty z ludźmi, warto wykorzystać na edukację.

• Uświadomienie przyczyn nadwagi i otyłości. 
Usystematyzowanie wiedzy i obalenie mitów w zakresie tego tematu.

• Przedstawienie skutków nieprawidłowego odżywiania się, a w efekcie występowania chorób cywilizacyjnych: występowania nadwagi, otyłości, chorób układu krążenia czy cukrzycy.

• Dostarczanie informacji dotyczących żywieniowego wsparcia budowania odporności na lata.

• Wsparcie w wyzwaniach związanych ze zmianami stylu życia i utrzymaniem odpowiedniego poziomu motywacji.

Magdalena Kartasińska – Kierownik Działu Dietetycznego Dailyfruits

Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie kliniczne zdobywała na wielu warszawskich i olsztyńskich oddziałach szpitalnych.

Dietetyk w poradni dietetyczno – psychologicznej, w której przeprowadza specjalistyczne konsultacje indywidualne z zakresu dietetyki klinicznej. Uczestniczka projektu propagującego zdrowe żywienie wśród pracowników biur.

Edukatorka żywieniowa w projekcie szerzącym wiedzę o znaczeniu zdrowego odżywiania się oraz odpowiedniej kompozycji posiłków. Ekspert ds. dietetyki i zdrowego żywienia w telewizji śniadaniowej.

Nie powiela żywieniowych mitów. Przekazuje informacje oparte na aktualnych doniesieniach naukowych wierząc, że wskazywanie ludziom drogi ku zdrowiu poprzez edukację jest jej misją. Widząc ogromny potencjał w leczeniu żywieniem, w sposób rzetelny i przystępny dla odbiorcy szerzy wiedzę na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia.

W Dailyfruits organizuje szkolenia i webinary dla firm, pokazuje jak przygotować program żywieniowy szyty na miarę, przeprowadza konsultację dietetyczne. Występuje na kilkunastu konferencjach rocznie dzieląc się swoim doświadczeniem i propagując zdrowe żywienie.

1. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/coronavirus-disease-2019-vs-the-flu

2. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200306-sitrep-46-covid-19.pdf?sfvrsn=96b04adf_2

3. https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/aktualnosci/228801,czy-koronawirus-covid-19-jest-grozniejszy-niz-grypa-sezonowa

4. Instytut Medycyny Pracy, Co firmy powinny wiedzieć, by skutecznie promować zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną pracowników? Raport z wyników reprezentatywnego badania 1000 pracowników średnich i dużych firm w Polsce”, 2019

Aktualności

Sierpniowe przepisy od dietetyka

Sierpień to punkt kulminacyjny lata – moment, w którym dojrzewają wyczekiwane cały rok warzywa i owoce! Pachnące słońcem pomidory, soczyste i słodkie borówki to najlepsze …

Czytaj więcej →

Lipcowe przepisy od dietetyka

W lipcu wcinajmy soczyste brzoskwinie i najlepszy na świecie bób! To też dobry moment, aby skorzystać z ostatnich jesiennych zapasów orzechów włoskich. Gdy przekroimy brzoskwinię, …

Czytaj więcej →

Czerwcowe przepisy od dietetyka

Brokuły i rośliny strączkowe to czerwcowi bohaterowie lunchów do pracy. A truskawki – bohaterki!   W czerwcowym słońcu dojrzewają pachnące, czerwone truskawki. Ich nie trzeba …

Czytaj więcej →

Wywiad z prof. dr hab. Brygidą Knysz – wsparcie zdrowia pracowników poprzez żywienie i edukację teraz ważniejsze niż kiedykolwiek!

Wiemy, że regularne spożywanie witamin ma bezpośredni wpływ na naszą odporność i zdrowie. Dbamy o siebie i dostarczane przez nas produkty. Zamów owoce do swojej firmy i zadbaj o zdrowie pracowników.

Czytaj więcej →

Powrót do firmy a koronawirus

Co możemy zrobić, by zapewnić bezpieczny powrót do pracy naszym pracownikom? Jakie działania wspomogą naszą odporność?

Czytaj więcej →

Jak wygląda edukacja żywieniowa dla pracowników w czasie pandemii?

Czas kwarantanny nie jest przerwą od problemów żywieniowych. Dietetyk może wskazać jak wyrobić zdrowe nawyki, jak wspierać odporność poprzez żywienie i jak robić mądre zakupy

Czytaj więcej →
Zobacz jak wygląda Dailyfruits
Od początku działalności kierujemy się zasadą, że jakość i zadowolenie klientów owocuje. Tą strategię realizujemy od 9 lat. Dzięki niej zdobyliśmy zaufanie ponad 2000 renomowanych firm w całej Polsce
Zobacz film