Czy pracownicy polubili home office?

Dodano dnia 17 marca 2021

Rewolucja na rynku pracy trwa już ponad rok. W związku z pandemią w marcu 2020 wielu pracowników przeniosło się z biura na home office. Przymusowe i niespodziewane przejście na pracę zdalną stało się nową rzeczywistością. Chociaż niektórzy zaczęli pracować hybrydowo, jest też wiele osób, które w swoim biurze nie były od 12 miesięcy. Jak odbierana jest praca zdalna? Czego nam jako pracownikom brakuje najbardziej? Zobacz wyniki badania, żeby wiedzieć czego potrzebują pracownicy i jakie benefity spełnią oczekiwania zespołu. 

Badanie Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe pracowników” ujawniło wiele ciekawych spostrzeżeń dotyczących zachowań pracowników.

Najbardziej interesował nas wpływ nowego trybu pracy na nawyki żywieniowe. Z ankiety dowiedzieliśmy się między innymi:

  • czy pracownicy odżywiali się lepiej czy gorzej,
  • czy przybrali na wadze czy schudli,
  • jakie produkty żywieniowe najczęściej wybierali pracując w domu – słodycze i fast foody czy raczej zdrowe dania z odpowiednią porcją warzyw i owoców.

Najważniejsze wnioski możecie znaleźć w artykule: Jak praca zdalna wpływa na nawyki żywieniowe Polaków

Z pytań ankietowych dowiedzieliśmy się także, jak Polacy oceniają tryb home office – jakie daje korzyści, jakie ma ograniczenia.

Jak czują się pracownicy na home office?

Z naszego badania wynika, że pracownicy są podzieleni pół na pół. 49% ankietowanych deklaruje, że odkąd pracuje zdalnie odczuwa zadowolenie albo spokój i relaks. Mniej więcej tyle samo osób (51%) odczuwa jednak negatywne emocje: przygnębienie, frustrację, samotność, stres.

Niestety złe samopoczucie idzie w parze ze złym odżywianiem. Aż 56% respondentów, deklarujących negatywne odczucia związane z pracą zdalną  jak przygnębienie, frustrację czy stres, zauważyło  u siebie przyrost masy ciała.

Dla odmiany osoby zadowolone z pracy zdalnej częściej odżywiają się prawidłowo. Z tej grupy 52% mówi, że jada bardziej regularnie.

Czego najbardziej brakuje pracownikom zdalnym?

Zamiast widywać się zespołem twarzą w twarz, przeszliśmy masowo na spotkania online możliwe za pomocą aplikacji zoom, teams lub podobnych platform. Czy pracownikom to odpowiada? Badanie Dailyfruits Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe pracowników” wyraźnie pokazuje, że nie.

Aż 85% pracowników mówi, że brakuje im bezpośrednich spotkań ze współpracownikami. Według 68% ankietowanych dużym mankamentem pracy zdalnej jest brak atmosfery biura. W odpowiedzi na to działy HR w wielu firmach szukają różnych form integracji czy eventów online takich jak live cooking. Powstaje wiele rozwiązań, które mają pomóc podtrzymywać więzi między pracownikami. Coraz popularniejsze są rozwiązania umożliwiające zdalny team building. 

Prawie 6 na 10 pracowników zwraca uwagę na ergonomiczne stanowiska pracy, które w warunkach domowych nie spełniają biurowych standardów.  

Co 3 pracownik zauważył, że w domu brakuje dostępu do świeżych warzyw, owoców i innych zdrowych przekąsek. Odpowiedzią na tę potrzebę są jak wiadomo paczki dla pracowników zdalnych, które wiele firm wysyła za pośrednictwem platformy Dailyfruits HOME.

25% pracowników skarży się na brak ciszy. Łatwo to zrozumieć, zwłaszcza w sytuacji, gdy w domu jest więcej niż jedna osoba pracująca na home office oraz dzieci uczące się zdalnie. W takich warunkach naprawdę trudno skoncentrować się na zadaniach!

czego Polakom brakuje na home office

Co w przyszłości? Polacy chcą pracować hybrydowo

Wydaje się, że praca zdalna jest tymczasowym rozwiązaniem. Tylko na jak długo? Tego nikt do końca nie wie. Sami zastanawialiśmy się nad możliwymi scenariuszami w artykule Kiedy koniec pracy zdalnej? Zobacz prognozy na 2021 rok . Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To dlatego, że zbyt wiele zmiennych ma na to wpływ – tempo szczepienia w różnych krajach, mutacje wirusa, rekomendacje instytucji europejskich i decyzje rządów konkretnych państw, sytuacja gospodarcza na świecie.

Jednak nawet najwięksi optymiście dostrzegają, że pewne przemiany na rynku pracy mogą mieć charakter trwały.  Według badania Dailyfruits “Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe pracowników”, zaledwie 13% pracowników chce kontynuować pracę w biurze w pełnym wymiarze godzin. Za home office na cały etat opowiada się 18%. Zdecydowana większość widzi największy potencjał w w modelu hybrydowym – częściowo w biurze i częściowo w domu – to 69% odpowiedzi.

praca zdalna czy hybrydowa badania

 Chociaż decyzję co do trybu pracy w kolejnych latach będą podejmować menedżerowie, trudno sobie wyobrazić, żeby nie brali pod uwagę opinii swoich pracowników.