Jakie owoce wprowadzić do swojej diety w zimie?

Dodano dnia 23 listopada 2020

Regularne spożywanie warzyw i owoców może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W lecie zazwyczaj chętnie po nie sięgamy. W końcu na ulicznych straganach łatwo kupić te przysmaki, które lubimy najbardziej – truskawki, czereśnie, arbuzy. Ważne jest jednak to, żeby jeść zdrowoprzez cały rok a nie tylko od święta. Jak powinniśmy odżywiać się zimą?

Jak wzmacniać odporność?

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy zdecydowanie częściej niż w innych okresach jesteśmy narażeni na rozmaite infekcje wirusowe. W tym roku obawiamy się z oczywistych względów przede wszystkim zachorowania na COVID-19, niemniej wirus grypy sezonowej i inne także potrafią być niebezpieczne. Jak wzmacniać odporność i skutecznie się przed nimi bronić?

W pierwszej kolejności należy wyeliminować wszelkie złe nawyki. Co w największym stopniu osłabia odporność organizmu na infekcje?

  • Alkohol – skraca życie komórek odpornościowych oraz uszkadza narządy uczestniczące w ich odbudowie. Jego spożycie zwiększa częstość infekcji.
  • Papierosy – sprzyjają infekcjom górnych dróg oddechowych, zawierają nawet 4000 substancji, które osłabiają odporność!
  • Stres – osłabia systemy obronne i zwiększa produkcję wolnych rodników wpływających na rozwój i intensyfikację stanów zapalnych.
  • Brak snu – dane w tej kwestii są jednoznaczne. Osoby, które śpią poniżej 6 godzin na dobę chorują ponad 4 razy częściej niż ci, którzy śpią 7 godzin lub więcej (szczególnie gdy borykają się jednocześnie z nadmierną masą ciała)

Jakie owoce i warzywa jeść w zimie?

Pozbycie się złych przyzwyczajeń to na pewno dobry krok na drodze do zdrowego życia. Co dalej? Trzeba zadbać też o odpowiednie odżywianie. Dietetyce podkreślają, że powinniśmy jeść minimum 400g warzyw i owoców każdego dnia podzielonych na 5 porcji. Można śmiało powiedzieć, że odporność zaczyna się na talerzu i mamy na nią realny wpływ!

W zimie powinniśmy zatem wybierać posiłki bogate w te substancje, które wspierają układ immunologiczny. Dobra będzie dieta bogata w takie składniki jak:

  • witamina C,
  • witamina B,
  • cynk,
  • selen,
  • żelazo.

owoce dostawy

Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Pomaga w produkcji kolagenu poprawiającego funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł, zębów i skóry.  Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.  Zmniejsza uczucia zmęczenia i znużenia i przyspieszy, a także ułatwia regenerację po treningach  i zwiększa przyswajanie żelaza. Norma dla dorosłej osoby to ok. 60-70 mg każdego dnia. W okresie przeziębienia zapotrzebowanie jest większe. Wtedy warto przyjmować 100-200 mg

Jeden z często powielanych mitów głosi, że najlepszych źródłem witaminy C jest cytryna. W rzeczywistości jest trochę inaczej. Znacznie większą zawartość witaminy C mają na przykład liście pietruszki, jarmuż, brukselka, szpinak czy czerwona papryka. Cennym źródłem tej witaminy może być także dzika róża oraz żurawina.owoce wspierające odporność

Cytrusy obfitują natomiast w polifenole i działające antyseptycznie olejki eteryczne. Z tego powodu w zimie zdecydowanie warto jeść pomarańcze, kiwi, mandarynki, grejpfruty.

Owoce cytrusowe wymienia się je często jako jedne z największych pogromców wolnych rodników – mają działanie antynowotworowe i mają pozytywny wpływ na zdrowy wygląd skóry. Dostarczają do organizmu także inne przydatne składniki jak magnez i potas.

Witamin z grupy B szukaj w roślinach strączkowych!

Gdzie znaleźć cynk?

Cynk wiele osób zaczęło suplementować, żeby w ten sposób budować swoją odporność w kontekście koronawirusa a przy okazji także innych infekcji. Warto jednak podkreślić, że można szukać naturalnych źródeł cynku zamiast po suplementy.  Warto sięgnąć po roślinne dobre źródła cynku – warzywa strączkowe, pełne ziarno, orzechy, szparagi oraz zdecydowanych liderów tego rankingu – pestki dyni. Te ostatnie wykazują również działanie przeciwpasożytnicze!

Niedobór selenu może być przyczyną wielu zmian w układzie odpornościowym – reakcja limfocytów na atak bakterii, wirusów i grzybów jest wtedy opóźniona. Selen zmusza również organizm do produkcji przeciwciał i ma świetne właściwości grzybobójcze i przeciwalergiczne. Odpowiednia ilość selenu we krwi będzie regulować pracę tarczycy, działać silnie przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Odpowiedni poziom selenu zapewnią nam przede wszystkim orzechy brazylijskie, ale również ryby, owoce morza, drób, wątróbka, pestki, nasiona, cebula i czosnek oraz warzywa rosnące na glebach bogatych w selen.

Żelazo? Tak, ale nie tylko ze szpinaku!

Żelazo w diecie to najlepszy sposób na anemię. Wbrew temu, co mówiono nam w dzieciństwie, to nie szpinak jest jego najlepszym źródłem. Największą zawartość żelaza zapewnią nam takie produkty jak:

  • mięso, ryby, jaja
  • kasza gryczana, jaglana, kuskus,
  • komosę ryżowa,
  • orzechy,
  • sezam, pestki dyni,
  • zielone warzywa (brukselka, brokuł, natka pietruszki),
  • warzywa strączkowe – groch, fasola, ciecierzyca, soczewica),
  • tofu

Nie tylko owoce. Czosnek na odporność!

Właściwości czosnku są dobrze znane już od wieków. Zabija bakterie, wirusy, grzyby, a nawet niektóre pierwotniaki; zapobiega chorobom serca, nowotworom; reguluje ciśnienie tętnicze, poziom glukozy we krwi; działa przeciwzapalnie. Badania potwierdziły, że związki czosnku, przy regularnym przymowaniu, skracają czas trwania infekcji ze średnich 5 dni do nawet 1,5 dnia!

czosnek na odporność

Podsumowując, w zimie powinniśmy jeść takie owoce jak:

  • cytryny,
  • grejpfruty,
  • kiwi,
  • mandarynki
  • pomarańcze.

Inne ważne składniki, które powinno się uwzględnić w diecie to przede wszystkim:

  • cebula,
  • czosnek,
  • kasze,
  • zielone warzywa i warzywa strączkowe
  • pietruszka,
  • pestki dyni

Owocowe dostawy w zimie – najlepiej wspierają odporność pracownika!

Wiesz już, jakie owoce na odporność warto spożywać w dużych ilościach. Nie zawsze jednak są one łatwo dostępne. Wiele osób ze względu na pandemię ogranicza bezpośredni kontakt z innymi ludźmi i zdecydowanie rzadziej niż wcześniej chodzi na zakupy. Zamiast codziennej wyprawy do warzywniaka wybieramy większe zakupy na przykład raz na 2 tygodnie. To logiczne i odpowiedzialne z punktu widzenia własnego bezpieczeństwa. Nieprzypadkowo od miesięcy tak popularne jest hasło #zostańwdomu.

Skąd jednak brać świeże owoce każdego dnia, jak je prawidłowo przechowywać, żeby nie zepsuły się i nie wylądowały w koszu na śmieci zamiast na talerzu? Z pomocą przychodzi Dailyfruits! Doskonałym źródłem świeżych owoców do biura są nasze skrzynki abonamentowe dostarczane do miejsca pracy. W zależności od potrzeb konkretnej firmy, zdrowe owoce można dostawać regularnie raz w tygodniu, dwa razy w tygodniu albo nawet codziennie.

owoce do biura

A co, jeśli pracujemy z domu albo po prostu chcemy złożyć zamówienie do domu prywatnie? Na to także jest idealne rozwiązanie – Dailyfruits Home to owocowe dostawy do domu.

Zdrowia dieta zimą to najlepszy sposób na odporność. Warto o tym pamiętać przygotowując posiłki w domu i w pracy.

odporność owoce do biura