Jakie owoce wprowadzić do swojej diety w zimie?
Regularne spożywanie warzyw i owoców może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. W lecie zazwyczaj chętnie po nie sięgamy. W końcu na ulicznych straganach łatwo kupić te przysmaki, które lubimy najbardziej – truskawki, czereśnie, arbuzy. Ważne jest jednak to, żeby jeść zdrowoprzez cały rok a nie tylko od święta. Jak powinniśmy odżywiać się zimą?
Jak wzmacniać odporność?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy zdecydowanie częściej niż w innych okresach jesteśmy narażeni na rozmaite infekcje wirusowe. W tym roku obawiamy się z oczywistych względów przede wszystkim zachorowania na COVID-19, niemniej wirus grypy sezonowej i inne także potrafią być niebezpieczne. Jak wzmacniać odporność i skutecznie się przed nimi bronić?
W pierwszej kolejności należy wyeliminować wszelkie złe nawyki. Co w największym stopniu osłabia odporność organizmu na infekcje?
- Alkohol – skraca życie komórek odpornościowych oraz uszkadza narządy uczestniczące w ich odbudowie. Jego spożycie zwiększa częstość infekcji.
- Papierosy – sprzyjają infekcjom górnych dróg oddechowych, zawierają nawet 4000 substancji, które osłabiają odporność!
- Stres – osłabia systemy obronne i zwiększa produkcję wolnych rodników wpływających na rozwój i intensyfikację stanów zapalnych.
- Brak snu – dane w tej kwestii są jednoznaczne. Osoby, które śpią poniżej 6 godzin na dobę chorują ponad 4 razy częściej niż ci, którzy śpią 7 godzin lub więcej (szczególnie gdy borykają się jednocześnie z nadmierną masą ciała)
Jakie owoce i warzywa jeść w zimie?
Pozbycie się złych przyzwyczajeń to na pewno dobry krok na drodze do zdrowego życia. Co dalej? Trzeba zadbać też o odpowiednie odżywianie. Dietetyce podkreślają, że powinniśmy jeść minimum 400g warzyw i owoców każdego dnia podzielonych na 5 porcji. Można śmiało powiedzieć, że odporność zaczyna się na talerzu i mamy na nią realny wpływ!
W zimie powinniśmy zatem wybierać posiłki bogate w te substancje, które wspierają układ immunologiczny. Dobra będzie dieta bogata w takie składniki jak:
- witamina C,
- witamina B,
- cynk,
- selen,
- żelazo.
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Pomaga w produkcji kolagenu poprawiającego funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł, zębów i skóry. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejsza uczucia zmęczenia i znużenia i przyspieszy, a także ułatwia regenerację po treningach i zwiększa przyswajanie żelaza. Norma dla dorosłej osoby to ok. 60-70 mg każdego dnia. W okresie przeziębienia zapotrzebowanie jest większe. Wtedy warto przyjmować 100-200 mg
Jeden z często powielanych mitów głosi, że najlepszych źródłem witaminy C jest cytryna. W rzeczywistości jest trochę inaczej. Znacznie większą zawartość witaminy C mają na przykład liście pietruszki, jarmuż, brukselka, szpinak czy czerwona papryka. Cennym źródłem tej witaminy może być także dzika róża oraz żurawina.
Cytrusy obfitują natomiast w polifenole i działające antyseptycznie olejki eteryczne. Z tego powodu w zimie zdecydowanie warto jeść pomarańcze, kiwi, mandarynki, grejpfruty.
Owoce cytrusowe wymienia się je często jako jedne z największych pogromców wolnych rodników – mają działanie antynowotworowe i mają pozytywny wpływ na zdrowy wygląd skóry. Dostarczają do organizmu także inne przydatne składniki jak magnez i potas.
Witamin z grupy B szukaj w roślinach strączkowych!
Gdzie znaleźć cynk?
Cynk wiele osób zaczęło suplementować, żeby w ten sposób budować swoją odporność w kontekście koronawirusa a przy okazji także innych infekcji. Warto jednak podkreślić, że można szukać naturalnych źródeł cynku zamiast po suplementy. Warto sięgnąć po roślinne dobre źródła cynku – warzywa strączkowe, pełne ziarno, orzechy, szparagi oraz zdecydowanych liderów tego rankingu – pestki dyni. Te ostatnie wykazują również działanie przeciwpasożytnicze!
Niedobór selenu może być przyczyną wielu zmian w układzie odpornościowym – reakcja limfocytów na atak bakterii, wirusów i grzybów jest wtedy opóźniona. Selen zmusza również organizm do produkcji przeciwciał i ma świetne właściwości grzybobójcze i przeciwalergiczne. Odpowiednia ilość selenu we krwi będzie regulować pracę tarczycy, działać silnie przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Odpowiedni poziom selenu zapewnią nam przede wszystkim orzechy brazylijskie, ale również ryby, owoce morza, drób, wątróbka, pestki, nasiona, cebula i czosnek oraz warzywa rosnące na glebach bogatych w selen.
Żelazo? Tak, ale nie tylko ze szpinaku!
Żelazo w diecie to najlepszy sposób na anemię. Wbrew temu, co mówiono nam w dzieciństwie, to nie szpinak jest jego najlepszym źródłem. Największą zawartość żelaza zapewnią nam takie produkty jak:
- mięso, ryby, jaja
- kasza gryczana, jaglana, kuskus,
- komosę ryżowa,
- orzechy,
- sezam, pestki dyni,
- zielone warzywa (brukselka, brokuł, natka pietruszki),
- warzywa strączkowe – groch, fasola, ciecierzyca, soczewica),
- tofu
Nie tylko owoce. Czosnek na odporność!
Właściwości czosnku są dobrze znane już od wieków. Zabija bakterie, wirusy, grzyby, a nawet niektóre pierwotniaki; zapobiega chorobom serca, nowotworom; reguluje ciśnienie tętnicze, poziom glukozy we krwi; działa przeciwzapalnie. Badania potwierdziły, że związki czosnku, przy regularnym przymowaniu, skracają czas trwania infekcji ze średnich 5 dni do nawet 1,5 dnia!
Podsumowując, w zimie powinniśmy jeść takie owoce jak:
- cytryny,
- grejpfruty,
- kiwi,
- mandarynki
- pomarańcze.
Inne ważne składniki, które powinno się uwzględnić w diecie to przede wszystkim:
- cebula,
- czosnek,
- kasze,
- zielone warzywa i warzywa strączkowe
- pietruszka,
- pestki dyni
Owocowe dostawy w zimie – najlepiej wspierają odporność pracownika!
Wiesz już, jakie owoce na odporność warto spożywać w dużych ilościach. Nie zawsze jednak są one łatwo dostępne. Wiele osób ze względu na pandemię ogranicza bezpośredni kontakt z innymi ludźmi i zdecydowanie rzadziej niż wcześniej chodzi na zakupy. Zamiast codziennej wyprawy do warzywniaka wybieramy większe zakupy na przykład raz na 2 tygodnie. To logiczne i odpowiedzialne z punktu widzenia własnego bezpieczeństwa. Nieprzypadkowo od miesięcy tak popularne jest hasło #zostańwdomu.
Skąd jednak brać świeże owoce każdego dnia, jak je prawidłowo przechowywać, żeby nie zepsuły się i nie wylądowały w koszu na śmieci zamiast na talerzu? Z pomocą przychodzi Dailyfruits! Doskonałym źródłem świeżych owoców do biura są nasze skrzynki abonamentowe dostarczane do miejsca pracy. W zależności od potrzeb konkretnej firmy, zdrowe owoce można dostawać regularnie raz w tygodniu, dwa razy w tygodniu albo nawet codziennie.
A co, jeśli pracujemy z domu albo po prostu chcemy złożyć zamówienie do domu prywatnie? Na to także jest idealne rozwiązanie – Dailyfruits Home to owocowe dostawy do domu.
Zdrowia dieta zimą to najlepszy sposób na odporność. Warto o tym pamiętać przygotowując posiłki w domu i w pracy.