Jakie warzywa posiadają najwięcej witaminy C?
Myśląc „witamina C”, przed oczami widzimy przede wszystkim cytrynę! To popularny stereotyp, że ten kwaśny owoc zawiera jej najwięcej. Wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że jeśli nie cytryna, to ewentualnie inne cytrusy – pomarańcze czy grejpfruty.
Warto jednak zastanowić się, jakie warzywa posiadają witaminę C! Jak się okazuje, jest ich całkiem dużo! I znaczna część z nich zawiera w 100g więcej witaminy C niż osławiona cytryna!
Warzywa zimą – skąd je brać?
Uwzględnienie w diecie warzyw bogatych w witaminę C ma szczególne znaczenie zwłaszcza zimą! Chociaż nie mamy do nich tak łatwego dostępu, jak latem, gdy możemy wybierać spośród wielu warzyw sezonowych, warto pamiętać, że bez nich nie ma mowy o urozmaiconej diecie.
Wiele warzyw bogatych w witaminę C jest dostępnych przez cały rok, nawet poza sezonem. Inną opcją jest też korzystanie z owocowych i warzywnych dostaw do biura lub na home office – sporo pracodawców dba o to, by dostarczać pracownikom odpowiedniej dawki witaminy C, podsuwając bogate w nią produkty na wyciągnięcie ręki!
Kolejna opcja na różnorodność warzyw o każdej porze roku to własny zamrażalnik. Domowe mrożonki z warzyw to świetny sposób na szybkie przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Musimy jednak pamiętać o zamrożeniu ulubionych warzyw wczesną jesienią i o odpowiednim sposobie rozmrażania – tak, by uniknąć utraty cennej witaminy C i innych składników odżywczych.
Witamina C – dlaczego jest ważna?
Witamina C to ważny składnik wspierający pracę układu odpornościowego – dlatego powinniśmy zadbać o jej odpowiednią ilość w diecie szczególnie w zimnych miesiącach, gdy bardziej niż zwykle narażeni jesteśmy na infekcje.
Mało kto jednak wie, że witamina C ma o wiele więcej właściwości? Jakich?
– wspiera gojenie się ran
- ułatwia przyswajanie żelaza
- jest aktywatorem wielu enzymów
- wpływa na prawidłowy stan tkanki łącznej
Jak widać, pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie! Dlatego dobrze uwzględniać w diecie produkty bogate w witaminę C.
Dzienne zapotrzebowanie na nią dorosłego człowieka wynosi ok. 100 mg. Rośnie podczas infekcji i okresów osłabienia odporności – wynosi wtedy nawet 1000 mg!
Mając w pamięci ważną rolę witaminy C, musimy pamiętać też o tym, że skutki jej niedoboru mogą być naprawdę poważne.
Jakie z nich występują najczęściej?
- wydłużone gojenie się ran
- zły stan skóry, która traci swoją elastyczność
- szkorbut – choroba, której objawem jest krwawienie dziąseł oraz wypadanie zębów
- spadek odporności organizmu, podatność na infekcje
Aby uniknąć tych dolegliwości, warzywa bogate w witaminę C powinny być obecne w naszej diecie przez cały rok!
Które warzywa zawierają witaminę C?
Chociaż szukając sposobów na wprowadzenie do jadłospisu większej ilości witaminy C, instynktownie sięgamy przede wszystkim po cytrusy, warto w pierwszej kolejności zwrócić się ku warzywom! To prawdziwe bomby witaminowe, które zawartością witaminy C w 100g zdecydowanie wyprzedzają cytrynę!
Najwięcej witaminy C znajdziemy w papryce! Zawartość różni się lekko w zależności od koloru. Największą zawartość witaminy w 100g odnajdziemy w papryce żółtej (ok. 180 mg), następnie – czerwonej (ok. 127 mg) i w końcu – zielonej (ok. 80 mg).
Papryka powinna na stałe zagościć w naszej diecie, jeśli zależy nam na tym, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość witaminy C!
Ale to dopiero początek – warzyw bogatych w tę witaminę jest naprawdę sporo!
Bardzo dużą jej zawartość odnajdziemy także w natce pietruszki – aż 170 mg na 100g!
Pozostając przy zielonym kolorze, dużo witaminy C czeka na nas również w jarmużu – 120 mg na 100 g, a także w brokułach (89 mg) i brukselce (85 mg).
Jak dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C?
Skoro wiemy już, po które warzywa warto szczególnie sięgać ze względu na ich dużą zawartość witaminy C, czas zastanowić się, jak włączyć je do codziennej diety!
Najlepszym sposobem będzie postawienie na ich wersję surową – wtedy bowiem zachowują najwięcej swoich właściwości. Dlatego dobrze regularnie uwzględniać w jadłospisie surówki lub bazować na pokrojonych w słupki warzywach z hummusem jako zdrowej przekąsce. Świetnie w tej roli sprawdzi się bogata w witaminę C papryka – niezależnie od koloru!
Innym sposobem, by przemycić do diety więcej warzyw, zwłaszcza jarmużu, są zdrowe, domowe koktajle. Można je łatwo przygotować, dysponując blenderem lub koktajlerem. Dużą zaletą przyrządzania ich w domu jest możliwość uwzględnienia ulubionych smaków i dodatków – jeśli koktajl nam smakuje, chętniej będziemy po niego sięgać!
W sezonie zimowym warto również wspomnieć o zupach. Chociaż obróbka termiczna pozbawia warzywa części ich witamin, nie ma nic przyjemniejszego, niż rozgrzewająca zupa w chłodny dzień! Odżywcze i stosunkowo niskokaloryczne, są bardzo dobrym uzupełnieniem jadłospisu w zimne miesiące.
Gdy wiemy już, jakie warzywa posiadają witaminę C, łatwiej uwzględniać je w codziennej diecie – tak, by dostarczyć organizmowi odpowiednią jej ilość! Ma to znaczenie nie tylko jesienią i zimą, ale o każdej porze roku! Witamina C pełni wiele niezwykle istotnych funkcji w naszym organizmie, dlatego nie powinniśmy o niej zapominać, planując zdrowe posiłki.