Jakie owoce mają najwięcej witaminy D?

Dodano dnia 24 lutego 2022

Owoce są źródłem wielu witamin – nic dziwnego, że chcąc zmienić sposób odżywiania na zdrowszy, wprowadzamy je do naszego jadłospisu. Różnorodność witamin zawarta w owocach zachęca do tego, by sięgać nie tylko po ulubione smaki, ale także kierować się przy wyborze składnikami odżywczymi.

Jakie witaminy znajdziemy w owocach? Zobaczmy!

 

Jakiej witaminy jest najwięcej w owocach?

Królową witamin, którą znajdziemy w dużych ilościach w wielu popularnych owocach, z pewnością jest witamina C. Jej dobroczynne działanie obejmuje szerokie spektrum korzyści – dlatego powinniśmy często sięgać po zawierające ją owoce.

Znana jest głównie z tego, że wspiera pracę układu odpornościowego – nic dziwnego, że jesienią i zimą chętnie włączamy do diety cytrusy. Ale to dopiero początek jej pozytywnego oddziaływania na nasz organizm.

Oprócz odporności, ma ona wpływ na prawidłowy stan tkanki łącznej, ułatwia przyswajanie żelaza i sprzyja gojeniu się ran. Do tego – wzmacnia dziąsła. Nie jest to oczywiście katalog zamknięty – witamina C jest też aktywatorem wielu ważnych enzymów.

Jak widać, to witamina z gatunku tych, które są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – zwłaszcza, że objawy niedoboru mogą być niepokojące. Wśród nich znajdziemy m.in. obrzęk i bolesność stawów, trudniejsze gojenie się ran, a także – spadek odporności organizmu i szybsze starzenie się skóry.

Jakie owoce są podstawowym źródłem witaminy C? Wbrew pozorom, wcale na pierwszym miejscu nie znajduje się cytryna! Najwięcej witaminy C występuje w czarnej porzeczce – od 150 do 300 mg w 100 g.

czarna porzeczka - witamina C

Cytrusy są dopiero na kolejnych miejscach w owocowym rankingu. Oprócz cytryn, pomarańczy i grejpfruta, zasobne są w nią także jeżyny, truskawki, maliny, kiwi i ananasy.

Przekrój owoców będących dobrym źródłem witaminy C obejmuje wiele z tych, które często goszczą w jadłospisach większości z nas – to ulubione owoce sezonowe, a także – chętnie wybierane w chłodniejszych porach roku cytrusy.

Jakie inne witaminy znajdziemy w owocach? Witamina A i E

Witamina C może występuje w wielu owocach, ale czas przyjrzeć się innym ważnym dla zdrowia witaminom, które znajdziemy w popularnych owocach. Wszystko po to, by odpowiednio zbilansować swój jadłospis, dobierając odpowiednie owoce, bogate w ważne dla organizmu substancje odżywcze.


Planując zrównoważoną dietę, powinniśmy przyjrzeć się witaminie A, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.

Niewiele osób kojarzy ją ze wsparciem układu odpornościowego, tymczasem to ważny składnik budujący odporność nasz układ odpornościowy – oczywiście, oprócz witaminy C.

Jakie ma jeszcze inne właściwości? Odgrywa niezwykle ważna rolę w procesie widzenia, przyspiesza gojenie ran, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, a także – pozytywnie oddziałuje na wygląd skóry i paznokci.

To tylko niektóre z ważniejszych punktów na liście pozytywnego wpływu tej witaminy na nasz organizm.

W jakich owocach szukać tego dobroczynnego składnika? Przede wszystkim w wiśniach, morelach, śliwkach i brzoskwiniach.

morele - witaminy w owocach

Myśląc o witaminach, obok witaminy A, często pojawia się witamina E. Ona również pełni szereg ważnych funkcji, które pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Przede wszystkim, to przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Obniża też poziom złego cholesterolu LDL. Witamina ta jest zwana także witaminą płodności – u kobiet oddziałuje na owulację, u mężczyzn – wpływa na proces powstawania nasienia.

Jak widać, katalog jej właściwości jest spory i obejmuje ważne obszary prawidłowego funkcjonowania.

Gdzie szukać witaminy E? Wyłącznie w roślinach – głównie w olejach roślinnych, w owocach znajdziemy ją przede wszystkim w owocach jagodowych.

Witamina D – jakie są jej źródła? 

Odhaczając kolejne litery z listy witamin, możemy zastanawiać się nad tym, jaki owoc ma witaminę D. Tutaj może czekać na nas rozczarowanie – witamina ta występuje bowiem głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego! Nie znajdziemy jej ani w owocach, ani w warzywach.

Większość zapotrzebowania na witaminę D nasz organizm pokrywa dzięki syntezie skórnej, innymi słowy – czerpiemy ją ze światła słonecznego. Oczywiście, dotyczy to miesięcy letnich, gdy słońca jest pod dostatkiem. Ponieważ w Polsce wiele miesięcy panuje chłodna aura, niedobory witaminy D zdarzają się w naszym kraju dość często.

Dobrze więc zadbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej jej ilości zwłaszcza w zimnych miesiącach roku. Dlaczego? Okazuje się bowiem, że witamina D ma wiele ważnych dla naszego organizmu właściwości. Podstawowe to z pewnością utrzymanie odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu, co przekłada się na optymalny stan zdrowia naszych kości.

Chcąc zadbać o jej odpowiednie poziom, w miesiącach zimowych, powinniśmy ją suplementować, kontrolując odpowiedni poziom witaminy w naszym organizmie przy rutynowych badaniach krwi.

Możemy oczywiście zadbać o to, by włączyć do diety produkty będące jej ważnymi źródłami. Gdzie znajdziemy witaminę D? Przede wszystkim – w rybach (na przykład łososiu), wątróbce, czerwonym mięsie. Wegetarianie też znajdą opcje dla siebie – mogą być to żółtka jaj a także – przetwory mleczne.

Najtrudniejsze zadanie mają osoby na diecie wegańskiej, mogąc szukać jej źródeł w grzybach i wzbogaconych o witaminę D produktów przeznaczonych dla wegan – jak niektóre roślinne napoje sojowe.

Oczywiście, mając ograniczone możliwości czerpania witaminy D nie tylko ze słońca, ale i z odpowiednich pokarmów, suplementacja jest dla takich osób tym bardziej wskazana.

 

Owoce pełne witamin – jakie wybierać?

Komponując swoją dietę, warto stawiać na zasadę różnorodności, wybierając różnego rodzaju owoce, bogate w zróżnicowane witaminy. W ten sposób dbamy o to, by dostarczać, dzięki zrównoważonemu jadłospisowi, najważniejszych składników odżywczych.

Dobrze przyglądać się listom owoców najbardziej zasobnych w witaminy, jednak przyświecać nam powinna troska o to, by na naszym talerzu lądowały bardzo różne owoce, zwłaszcza sezonowe. Możemy mieć wtedy pewność, że – pamiętając o ich odpowiednich porcjach – dostarczymy organizmowi wartościowych składników, niezbędnych dla jego prawidłowego funkcjonowania.