Jakie owoce zawierają Omega-3?
Przyzwyczailiśmy się do tego, że owoce są cennym źródłem witamin i wielu składników odżywczych. Szukając ważnych dla naszego zdrowia elementów, z dużą dozą prawdopodobieństwa, znajdziemy je w owocach. Nic więc dziwnego, że są one tak chętnie włączane do codziennej diety nie tylko przez wegan i wegetarian, ale też przez większość osób, które chcą świadomie dbać o zbilansowaną, zdrową dietę.
Jednym z ważnych dla zdrowia składników, są kwasy tłuszczowe Omega-3. Czy znajdziemy je w owocach? A może trzeba swój wzrok skierować na inne pokarmy? Sprawdźmy wspólnie czy i jaki owoc zawiera Omega-3?
Co to są kwasy tłuszczowe Omega-3?
Zanim przejdziemy do najważniejszych ich źródeł, czas przyjrzeć się, czym są właściwie kwasy Omega-3. W odróżnieniu od nasyconych kwasów tłuszczowych, to kwasy nienasycone – w swojej budowie mają przynajmniej jedno wiązanie podwójne. Jeśli takich wiązań jest przynajmniej dwa, mówimy wtedy o wielonienasyconych kwasach tłuszczowych. Tyle teorii. Kwasy Omega-3 to w praktyce trzy rodzaje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas α-linolenowy ALA, kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA.
Każdy z nich nieco różni się właściwościami – najbardziej znany jest DHA. Wpływa on m.in. pozytywnie na komórki układu nerwowego, stymulując powstanie komórek nerwowych o dłuższych wypustkach.
Ogólnie rzecz ujmując – kwasy tłuszczowe Omega-3 mają bardzo szerokie zastosowanie, wspólnie odznaczając się ważnymi właściwościami dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – dlatego istotne jest ich uwzględnienie w codziennej diecie.
Warto podkreślić, że kwasy tłuszczowe Omega-3 nie są syntetyzowane w naszym organizmie – dlatego te dostarczane z jedzeniem poddawane są przemianom enzymatycznym. Co to znaczy? W wyniku działania enzymów, powstają ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszych kluczowych układów substancje.
Najważniejsze właściwości kwasów tłuszczowe Omega-3
Wiedząc już, czym są kwasy tłuszczowe Omega-3, czas przejść do ich kluczowych właściwości prozdrowotnych. A tych jest naprawdę dużo!
Które z nich są najważniejsze? Czas przyjrzeć im się dokładnie!
- Wspierają pracę mózgu – zaznaczyliśmy to już przy kwasie DHA, nie bez przyczyny, bo to jedna z najważniejszych funkcji kwasów Omega-3! Oddziaływanie to ma duży wpływ już na etapie kształtowania się mózgu dziecka w życiu płodowym – dlatego po produkty bogate w kwasy Omega-3 powinny sięgać kobiety w ciąży. Również później, składniki te pozytywnie oddziałują na procesy myślenia, poznawania, uczenia się – dlatego powinny zagościć w diecie na stałe.
- Pozytywne oddziałują na pracę serca i układu krwionośnego – kwasy tłuszczowe Omega-3 to element profilaktyki przeciwzatorowej i przeciwzakrzepowej. Do tego, obniżają poziom złego cholesterolu LDL i przyczyniają się do podwyższania poziomu tego dobrego – HDL. Cholesterol – zarówno LDL, jak i HDL, powinnismy regularnie kontrolować w badaniach okresowych.
- Pomagają prawidłowo działać narządowi wzroku – kwas DHA to jeden ze składników błony komórkowej komórek siatkówki. Nic więc dziwnego, że odgrywa ogromną rolę we wspieraniu prawidłowego działania naszych oczu! Jego długotrwały niedobór, w starszym wieku może przełożyć się na poważne problemy ze wzrokiem – dlatego nie warto ryzykować, lecz dostarczać odpowiednią jego ilość w codziennej diecie.
- Stymulują układ odpornościowy – ma znaczenie nie tylko jesienią i zimą! Dlatego dobrze sięgać po produkty bogate w kwasy Omega-3 przez cały rok!
- Ale to nie koniec właściwości – wśród innych pozytywnych oddziaływań, warto wymienić między innymi: wpływ na stan i sprężystość skóry, wzmocnienie kości i stawów. To również ważne kwestie, przekładające się bezpośrednio na zdrowie, ale też samopoczucie i komfort życia.
Podsumowując, kwasy tłuszczowe Omega-3 pozytywnie oddziałują na wiele aspektów prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, wspierając prawidłową pracę kluczowych układów naszego ciała.
Jesteśmy pewni, że powyższa lista będzie dobrym uzasadnieniem regularnego sięgania po produkty zasobne w kwasy tłuszczowe Omega-3. Pora przyjrzeć się, gdzie znajdziemy te cenne składniki!
H2: Produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3
Nasza dieta nie jest zwykle bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3, wynika to głównie z upodobań geograficznych i smakowych. Znacznie więcej spożywa się ich w Skandynawii, gdzie jadłospis w dużej mierze uwzględnia najważniejsze źródła tych kwasów.
Gdzie ich szukać? Przede wszystkim, w tłustych rybach morskich, pochodzących z zimnych wód. Jakie to ryby?
- makrela
- dorsz
- śledź
- łosoś
- halibut
Część z nich to popularna wakacyjna potrawa w wielu nadmorskich miejscowościach – dobrze więc, by nawyk jedzenia ryb został z nami także po wakacjach.
Czy to jedyne opcje? Warto do diety wprowadzić też inne źródła tych kwasów, takie, jak:
– Orzechy włoskie
- Olej konopny i inne oleje roślinne – w tym olej z pestek winogron
- Siemię lniane
- Awokado
- Nasiona chia
To rozwiązania dla osób, które nie przepadają za rybami, a jednak chcą chociaż częściowo naturalnie przyswajać kwasy tłuszczowe Omega-3. Takie osoby mogą też rozważyć suplementację.
Jak łatwo zauważyć, jedynie awokado możemy zaliczyć do owoców zawierających kwasy tłuszczowe Omega-3. Warto jednak pamiętać, że owoce są bardzo ważnym składnikiem wielu witamin i innych cennych składników, które biorą udział w procesach enzymatycznych. Dlatego podstawą dobrze funkcjonującego organizmu, jest zbilansowana, różnorodna dieta.
Kto powinien jeść produkty bogate w Omega-3?
Najłatwiej byłoby na tak postawione pytanie odpowiedzieć „każdy”. Są jednak grupy, które szczególnie powinny dbać o odpowiednią ilość produktów z kwasami tłuszczowymi Omega-3 w swojej diecie.
Kogo możemy wymienić?
- Kobiety w ciąży
- Dzieci
- Osoby zmagające się z problemami z układem krwionośnym
- Osoby z podwyższonym „złym” cholesterolem
Tak naprawdę jednak, po produkty obfite w Omega-3 powinniśmy sięgać wszyscy, bez względu na wiek czy aktualne wyniki badań. To element budowania zdrowych nawyków, które zaprocentują w przyszłości. Warto nie odkładać tego na później!