Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Warzyw i Owoców!
Regularne jedzenie warzyw i owoców to potrzeba, na którą zwraca uwagę coraz więcej organizacji. Niedawno Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw. W związku z tym prowadzone będą liczne działania mające na celu podnoszenie świadomości ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju. W promocję zdrowia może zaangażować także pracodawca.
Według założeń International Year of Fruits and Vegetables w ciągu najbliższych 12 miesięcy będą prowadzone projekty realizujące cele takie jak:
- podnoszenie świadomości na temat tego, jak owoce i warzywa przyczyniają się do lepszego odżywiania, różnorodności diety i poprawy zdrowia,
- poprawę zrozumienia, w jaki sposób owoce i warzywa wpływają na różne aspekty systemów żywnościowych, różnorodność żywieniową i zdrowie, gospodarkę i zrównoważenie środowiskowe,
- promowanie opartych na dowodach polityk, prawa i przepisów oraz wymiany dobrych praktyk, które wspierają i maksymalizują wkład owoców i warzyw w zrównoważony rozwój, wzrost gospodarczy i środki do życia na obszarach wiejskich,
- promowanie inwestycji w innowacje i rozwój infrastruktury w celu promowania konsumpcji i zrównoważonej produkcji owoców i warzyw oraz ograniczania ich strat i odpadów,
- Zwiększenie integracji edukacji żywieniowej, podkreślając znaczenie owoców i warzyw, w opracowywaniu programów nauczania.
Więcej informacji na stronie: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/
Edukacja żywieniowa nie tylko w domu i w szkole
Wiadomo, jak ważną rolę w codziennym żywieniu odgrywa miejsce pracy. W godzinach pracy czy to w biurze czy na home office spożywamy przynajmniej jeden, a czasem 2 albo 3 posiłki. Zarówno pora spożywania posiłku jak i jego skład mają wpływ na zdrowie, odporność, a także samopoczucie, koncentrację i efektywność przy wykonywaniu swoich zadań.
To jak odżywiają się na co dzień pracownicy pokazał nasz raport Żywieniowe nawyki pracujących Polaków. Badanie ujawniło dużą skalę błędów żywieniowych i ich konsekwencji. Okazało się, że 25% pracujących Polaków ma nadwagę, a 10% cierpi na otyłość. U mężczyzn te statystyki były jeszcze bardziej niepokojące (40% nadwaga, 17% otyłość).
Często brakuje świadomości. Chociaż 62% badanych uważało, że zdrowo się odżywia, okazało się, że 40% nie je codziennie warzyw, a 50% owoców. Zamiast tego często podjadą między posiłkami,. W wielu przypadkach sięgając po słodycze i słone przekąski.
Jak firma może zadbać o dietę swoich pracowników?
Powszechnie znanym sposobem na żywieniowe wsparcie pracowników już od wielu lat są owocowe skrzynki dostarczane do biur. Tradycja tak zwanych owocowych wtorków czy owocowych czwartków została dobrze przyjęta w wielu przedsiębiorstwach. W warunkach biurowych stała się już standardowym benefitem jak prywatna opieka medyczna, karta sportowa czy kawa z firmowego ekspresu.
Jest jednak wiele innych sposobów na to, żeby edukować pracowników i dbać o ich zdrowe nawyki. Dlatego warto pójść krok dalej.
W Dailyfruits mamy kompleksowe rozwiązania dopasowane do potrzeb małych i dużych przedsiębiorstw o zróżnicowanym budżecie.