Owoce liofilizowane – czym są? Jak powstają? Kiedy z nich korzystać?
Owoce możemy zjadać nie tylko na surowo – możemy wybierać spośród wielu różnych ich postaci! Przykłady? Smoothie, soki, owoce liofilizowane. To dużo możliwości i sporo wyjątkowych smaków! Dwóch pierwszych pozycjach wiemy naprawdę sporo i wielu z nas chętnie po nie sięga. Więcej ciekawości bez wątpienia budzą owoce liofilizowane. Co to jest i jak je zjadać? Opisujemy w tym artykule!
Liofilizacja – co to takiego?
To proces, który zaczął zyskiwać popularność w drugiej połowie XX wieku. Jego wyjątkową cechą jest to, że produkty mu poddawane, zachowują większość właściwości odżywczych – liofilizowane owoce mają takie same witaminy i składniki mineralne, jak te świeże!
Liofilizacja nazywana jest suszeniem sublimacyjnym – oznacza ono usunięcie wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu. Jak to właściwie działa? Lód zmienia się od razu w parę wodną – bez etapu pośredniego, czyli zamieniania się w wodę. Wszystko po to, by jednocześnie pozbyć się wody z produktu, zmniejszyć jego objętość, ale bez utraty podstawowych składników odżywczych.
To jednak dopiero pierwszy etap – konieczne jest potem dodatkowe suszenie w temperaturze ok. 50 stopni Celsjusza. Wszystko po to, by produkt był odpowiednio przygotowany do spożycia i nie zajmował dużo miejsca – niewielkie rozmiary są bardzo pożądanym efektem liofilizacji. Zresztą, była to jeden z przyczyn opracowania tej metody: zmniejszenie objętości bez straty właściwości odżywczych. Proces liofilizacji pozwala osiągać oba cele
Jakie są największe zalety liofilizowanych owoców?
Wspomnieliśmy już o dwóch podstawowych zaletach owoców liofilizowanych:
- Zajmują mało miejsca, ich objętość jest niewielka – dlatego często sprzedawane są w saszetkach.
- Zachowują wszystkie witaminy i składniki mineralne – takie, jak świeże owoce.
To mocne argumenty za tym, by zainteresować się tego rodzaju produktem, ale to nie wszystko!
Owoce liofilizowane oznaczają się… długowiecznością. Mogą być przechowywane wiele lat, po to, by sięgnąć po nie, gdy nadejdzie odpowiednia okoliczność. Nic dziwnego, że proces liofilizacji powstał na zlecenie amerykańskiego rządu, który szukał sposobów na stworzenie pełnowartościowych, łatwych w przechowywaniu produktów, które mogą być składowane wiele lat. Oczywiście, pod warunkiem odpowiedniego ich przechowywania!
To wszystko sprawia, że owoce liofilizowane są produktem wartym uwagi, sprawdzającym się w różnych sytuacjach.
Owoce liofilizowane – dla kogo?
Pokrótce opisaliśmy już, jak powstają owoce liofilizowane. Co to takiego, jak powstają i jakie są ich największe zalety. Czas się przyjrzeć sytuacjom, w których świetnie się sprawdzą! Kto sięga po owoce liofilizowane?
- Podróżnicy – to oni spopularyzowali produkty liofilizowane. Łatwe do przenoszenia, gdy liczy się każdy gram, pełnowartościowe i smaczne – nic dziwnego, że owoce liofilizowane spotkały się z ich uznaniem. Z czasem, zaczęły po nie sięgać osoby, które wyjeżdżając, mogą zabrać więcej bagażu – nie są jednak pewne diety na miejscu czy dostępności zrobienia zakupów spożywczych w porze przyjazdu. To również dobry pomysł, by wrzucić kilka saszetek do walizki podręcznej – na wszelki wypadek.
- Sportowcy – oni również zdążyli przekonać się o zaletach liofilizatów. To przekąska, którą łatwo ze sobą zabrać w każde miejsce. Stąd – po tego typu produkty sięgają też osoby uprawiające sporty ekstremalne, które muszą liczyć się z każdym gramem zabieranym ze sobą.
- Dzieci – to wartościowa przekąska dla maluchów! Owoce liofilizowane łatwo zmieszczą się w torbie spacerowej lub kieszeni mamy. Zachowują nie tylko witaminy i składniki mineralne charakterystyczne dla świeżych owoców, ale także – kolor, smak i zapach. Dzięki temu, dzieci chętnie po nie sięgają!
- Osoby bardzo aktywne, które chcą poprawić swoją dietę – jeśli mamy w ciągu dnia mnóstwo zajęć i często przemieszczamy się z miejsca na miejsce, może się okazać, że trudno zadbać o świeże owoce w ciągu dnia. Zwłaszcza, jeśli nasze biuro nie dostarcza ich pracownikom w formie owocowej skrzynki. Wtedy owoce liofilizowane mogą być szybkim rozwiązaniem doraźnym, które pomogą wprowadzić wartościowe składniki do diety – przynajmniej do momentu, gdy nawał aktywności uspokoi się na tyle, by móc regularnie sięgać po świeże owoce!
Owoce liofilizowane – gdzie kupić?
Owoce liofilizowane zyskują na popularności – stają się więc coraz łatwiej dostępne! Stacjonarnie możemy ich szukać przede wszystkich w sklepach wielkopowierzchniowych, które mogą pochwalić się szerokim asortymentem.
Ze względu na popularność wśród dzieci, warto uważnie rozglądać się także w popularnych, sieciowych drogeriach.
Oczywiście, można też postawić na zakupy online. Zamawiając większą partię, tylko raz poniesiemy koszty wysyłki, a ulubione smaki zawsze będziemy mieć pod ręką.
Jeśli dopiero chcemy sprawdzić, czy owoce liofilizowane są dla nas, można umówić się z innymi członkami rodziny, przyjaciółmi lub sąsiadami i wspólnie złożyć próbne zamówienie.
Z czasem okaże się z dużą dozą prawdopodobieństwa, że zakupy większej ilości saszetek staną się stałym nawykiem. Owoce liofilizowane często przydają się w najmniej oczekiwanych momentach – dlatego dobrze mieć je pod ręką!
Nie dziwi rosnące zainteresowanie owocami liofilizowanymi. To prosty sposób, by sięgnąć po wygodne, pełnowartościowe, aromatyczne owoce w nieco innej niż zwykle formie. Sprawdzą się w tylu sytuacjach, że szybko okaże się, jak ważne jest regularne uzupełnianie zapasów! Warto wypróbowywać różne smaki tego typu owoców – w domu zawsze dobrze mieć więcej niż jedną opcję. Wszystko po to, by w razie potrzeby dostosować się do preferencji smakowych nie tylko własnych, ale też osób, które będziemy częstować. Jesteśmy przekonani, że chętnych, by spróbować tych nietypowych owoców nie zabraknie!