Co zrobić z truskawek? Poznaj TOP 5 przepisów!

Dodano dnia 28 czerwca 2022

Truskawki to bez wątpienia jedne z ulubionych letnich owoców Polaków. Nic dziwnego – są nie tylko pyszne, ale również zawierają wiele witamin i innych składników odżywczych. To również bardzo uniwersalne owoce, pozwalające na przygotowanie wielu dań, deserów i napojów! Nic więc dziwnego, że od samego początku do końca sezonu na truskawki, trwają poszukiwania najciekawszych, kreatywnych pomysłów na nie. Co zrobić z truskawek? Czas przyjrzeć się możliwościom! A tych jest naprawdę sporo!

Sezon na truskawki – kiedy trwa?

Sezon na truskawki w Polsce trwa od połowy maja do końca czerwca, czasami, przy dobrej pogodzie, do połowy lipca. W zależności od warunków atmosferycznych, może się nieco wydłużać lub skracać. Przy sprzyjającej aurze, to zwykle sporo czasu, by wypróbować najciekawsze przepisy z truskawkami.

Przez większą część roku, w sklepach wielkopowierzchniowych są dostępne truskawki z importu – jednak zarówno walory smakowe, jak i cena, mogą okazać się barierą przed eksperymentowaniem z tymi owocami.

Do przepisów zdecydowanie najlepiej nadają się polskie truskawki, które w sezonie łatwo kupić w wielu punktach sprzedaży – i to w okazyjnej cenie.

Dlatego z realizacją ulubionych przepisów z truskawkami w roli głównej, dobrze poczekać do sezonu na te owoce! Zwykle – przynajmniej do jego środkowej części: wtedy dostępność truskawek jest większa, są to zwykle bardziej słodkie odmiany, a i ceny zdążą opaść w porównaniu do poziomu, za jakie te owoce były sprzedawane jeszcze w maju.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki to owoce, po które warto sięgać w dużych ilościach. Ze względu na wysoką zawartość wody, są niskokaloryczne – 100g truskawek to zaledwie 32,5 kcal.

Przy tym wszystkim, zawierają ważne witaminy i inne składniki odżywcze. Są wartościowym źródłem witaminy C (aż 58,8 mg w 100 g – więcej niż w analogicznej ilości cytryny!), a także witaminy K, witamin z grupy B i kwasu foliowego.

Nie jest to jednak kompletna lista! Truskawki zawierają również ważne składniki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, magnez i mangan.

Trzeba również podkreślić, że są one źródłem błonnika pokarmowego, pomagając w ten sposób regulować procesy trawienne.

To spora lista jak na jeden owoc! Dlatego nic dziwnego, że od lat truskawki cieszą się wielką popularnością nie tylko ze względu na smak, ale też wartościowy skład.

Najpopularniejsze sposoby na truskawki

Jest wiele popularnych sposobów na zjadanie truskawek. Zwolennicy klasyki optują za wersją bez dodatków. To również najmniej kaloryczna opcja, bo nie musimy do bilansu doliczać żadnych dodatków.

Szukając innych możliwości, warto mieć świadomość innych klasycznych połączeń:

  • truskawki ze śmietaną,
  • truskawki z cukrem,
  • truskawki ze śmietaną i cukrem.

W zdrowszej i bardziej fit wersji, śmietana może być zastąpiona jogurtem naturalnym – także w wersji bez laktozy. Te sposoby na truskawki ciągle cieszą się ogromną popularnością. W dużej mierze wynika to z przyzwyczajeń z dzieciństwa. Podawane w ten sposób truskawki przywołują miłe chwile z wakacji – nic więc dziwnego, że chociaż owoce bez dodatków to bardziej racjonalny żywieniowo wybór, od czasu do czasu można sięgną po smaki sprzed lat.

Co z truskawek – czy tylko desery?

Truskawki to owoce, które świetnie komponują się z różnymi smakami. Dzięki temu, możemy je dodawać praktycznie do każdego posiłku – nie tylko deseru! W wytrawnych daniach podbijają smaki, w sezonowych wersjach klasyków na słodko – wzmacniają aromat.

Czas przyjrzeć się najciekawszym przepisom z dodatkiem truskawek!

NA ŚNIADANIE:

– Tosty francuskie z truskawkami: aby przygotować jedną porcję, potrzebujemy bułkę lub chałkę, kilka kromek – według preferencji smakowych, 1 jajko, 5 łyżek mleka, pół szklanki truskawek, 1-2 łyżki cukru. Może się przydać również cukier waniliowy – 1 łyżeczka, a także – bita śmietana do podania tostu.

Aby je przygotować, rozrabiamy jajka z mlekiem. Truskawki kroimy na grube plastry, wkładamy do garnka – dodajemy cukier, wodę, cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii i gotujemy na małym ogniu od 5 do 7 minut.

W międzyczasie – obtaczamy bułkę lub chałkę w jajku z mlekiem i smażymy na patelni, aż się zarumienią.

Na koniec – nakładamy na wierzch sos truskawkowy oraz bitą śmietanę.

Chcąc sprawić, by przepis zawierał mniej cukru, sos truskawkowy możemy przygotować, po prostu blendując truskawki. Jeśli nie lubimy bardzo słodkich śniadań, opcja z blendowanymi truskawkami, może być dobrą opcją dla nas!

NA OBIAD:

  • Sałatka z bobem i truskawkami: połączenie dwóch sezonowych hitów w pysznym daniu to świetny przepis na szybki, letni obiad. Aby ją przygotować, potrzebujemy 500g bobu, 250g truskawek, 100g sera feta. Do sosu – przyda nam się ocet balsamiczny i oliwa, a także płatki migdałów do oprószenia gotowej sałatki. Po ugotowaniu bobu, dodajemy do niego pokrojone na ćwiartki truskawki, a z oliwy i octu balsamicznego robimy sos, którym skraplamy całość sałatki. Na wierzch kruszymy ser feta oraz możemy dodać uprażone płatki migdałów.
  • Naleśniki z truskawkami: połączenie truskawek w nadzieniu naleśników może być bardzo zróżnicowane. Oprócz klasycznej wersji, z bitą śmietaną, możemy je łączyć również z bananem lub gorzką czekoladą. Opcji jest wiele – wystarczy zastanowić się, co nam smakuje najbardziej.
    Aby przygotować naleśniki z truskawkami, potrzebujemy składników na ciasto naleśnikowe: szklankę mleka, szklankę mąki, 1 jajko, szczyptę soli oraz cukru i łyżkę oleju.
    Do miski w mące wlewamy mleko i dodajemy jajko, następnie – szczypty soli i cukru oraz łyżkę oleju. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą przelewamy na patelnię i smażymy z obu stron. Do nadzienia truskawki kroimy na cienkie plasterki, a gdy je ułożymy na naleśniku – dodajemy bitej śmietany i zawijamy. Najwygodniej będzie w rulon!

naleśniki z truskawkami

NA KOLACJĘ:

  • Kanapka z truskawkami i mozzarellą – to zaskakujące połączenie, które pozwoli odkryć na nowo letnie smaki, idealne na lekką kolację. To szybki i prosty przepis: potrzebujemy tylo 4 kromek chleba, kulki mozzarelli, 250 g truskawek, garść rukoli, oliwę z oliwek. Jak przygotować? To proste – chleb skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, następnie nakładamy pokrojoną w plastry mozzarellę i podobnie przygotowane truskawki. Na koniec – dodajemy rukolę – dla ozdoby i dla smaku.

A może coś do picia?

Z truskawek można przygotować szereg napojów orzeźwiających – od lemoniady po zdrowe, owocowo-warzywne koktajle. Warto je uwzględnić w swojej diecie.

Jak przygotować taki napój w oparciu o owoce? Świetnym wyborem będzie smoothie z truskawek i banana! aby je przygotować, potrzebujemy: 250g truskawek, 1 banana,  2/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego. Przygotowanie smoothie opiera się na zmiksowaniu wszystkich składników w blenderze. Najlepiej podawać taki koktajl schłodzony!

koktajl z truskawek

Przepisów na truskawek jest wiele – można je znaleźć w książkach kucharskich, e-bookach kulinarnych czy na blogach. Nic dziwnego, te wyjątkowo smaczne owoce świetnie dopełniają swoim smakiem bardzo zróżnicowane potrawy.