Jakie owoce zaliczamy do cytrusów?

Dodano dnia 28 marca 2022

Cytrusy to jedne z najbardziej lubianych owoców! Często wybierane przede wszystkim zimą, gdy jest mniejsza dostępność owoców sezonowych, są jednak w sprzedaży cały rok. Idealnie nadają się jako podstawa przygotowania soku, składnik deserów czy dodatek do wytrwanych potraw obiadowych. Przyjrzyjmy się, jakie owoce zaliczamy do cytrusów i dlaczego warto po nie sięgać!

Kiedy jeść cytrusy?

Najkrótsza odpowiedź brzmiałaby: przez cały rok! To owoce, które można kupić praktycznie o każdej porze roku – zarówno latem, jak i zimą. Nic dziwnego, że również przez wszystkie dwanaście miesięcy, cytrusy pojawiają się w dostawach owocowych skrzynek do biur – to bardzo popularne, chętnie wybierane owoce, niezależnie od pogody za oknem.

Cytrusy mogą nam mocniej kojarzyć się z zimą – głównie dlatego, że używane są zarówno do dekoracji, jak i przepisów na Święta Bożego Narodzenia. Aromatyczne pomarańcze z goździkami, suszona skórka pomarańczowa czy mandarynki jako nieoficjalna, trzynasta świąteczna potrawa. Nic dziwnego, że w głowach utarł nam się schemat łączący ten szczególny czas w roku z Gwiazdką.

Za konotacjami z zimą stoi jeszcze jeden argument: zasobność w witaminę C, która wspiera pracę układu odpornościowego.

mandarynki

Chociaż to papryka i czarna porzeczka dominują na liście warzyw i owoców najbogatszych w tę dobroczynną witaminę, w popularnej wyobraźni, czołowe miejsca na liście zajmują właśnie cytrusy. Wspieranie odporności zimą to niemal obowiązek – każdy z nas szuka sposobu, dzięki któremu obronną ręką wyjdzie z pory, w której o infekcję nietrudno.

Mając to wszystko w pamięci, musimy mieć jednak świadomość, że zadbanie o prawidłową pracę układu odpornościowego ma znaczenie również latem! Również wtedy łatwo o przeziębienia – głównie ze względu na różnicę temperatur między tymi na dworze a tymi we wnętrzach klimatyzowanych pomieszczeń.

Co więcej, cytrusy to również podstawa wielu letnich napojów, deserów i dań! Trudno sobie wyobrazić okres wakacji bez pysznej lemoniady lub sorbetów.

Dlatego chcąc podsumować, który okres w ciągu roku jest tym, w który warto sięgać po cytrusy, trzeba wymienić wszystkie dwanaście miesięcy!

Jakie owoce to cytrusy?

Jemy je przez cały rok, a na pierwszy rzut oka kojarzą się z cytryną i pomarańczą! Tymczasem, jeśli zastanowimy się nad tym, jakie owoce zaliczamy do cytrusów, możemy być nieco zaskoczeni! Oprócz tych najbardziej oczywistych wskazań, musimy dołączyć do tej grupy:

  • mandarynki
  • klementynki
  • grejpfruty
  • limonki
  • kumkwaty, nazywane „pomarańczami chińskimi”.
  • pomelo

cytrusy

Jak widać, możliwości jest sporo – musimy pamiętać o tym, że nie wszystkie cytrusy są popularne i dostępne w Polsce. Do naszego kraju sprowadzane są takie, które cieszą się największą popularnością, jak również te – jak pomelo – mogą być ciekawostką na tyle interesującą dla odbiorców, że szybko staną się towarem pożądanym.

Nazwa „cytrusy” pochodzi oczywiście od cytryny (citrus limon) i jest używana bardzo szeroko.

Pamiętajmy, że innego rodzaju cytrusy znajdziemy w krajach o zupełnie innym klimacie niż Polska, gdzie preferowane są również inne smaki. Bogactwo cytrusów odkryjemy na przykład w Japonii, gdzie spotkamy uważany za niezwykle aromatyczny owoc Yuzu.

Gdzie uprawiane są cytrusy?

Ze względu na klimat, owoce cytrusowe są najczęściej uprawiane w państwach południowych. Największymi ich producentami są Indie, Meksyk i Chiny. Bliżej nas – Turcja i Hiszpania. Jak widać, to globalne przedsięwzięcie! Nie jest to lista zamknięta.

Oczywiście, w zależności od położenia geograficznego, niektóre państwa dostarczają owoce w obrębie regionów, inne – eksportują je znacznie dalej.


Dlaczego warto jeść cytrusy?

Wspomnieliśmy już o tym, że owoce cytrusowe zawierają duże dawki witaminy C, która pozytywnie oddziałuje na pracę układu odpornościowego.

To jednak dopiero początek dobroczynnych właściwości tych owoców! O czym jeszcze warto wiedzieć, sięgając po cytrusy?

  • Zawierają sporo witamin z grupy B.
  • Są źródłem folianów, błonnika pokarmowego i flawonoidy.

Przy tym wszystkim, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.

Wszystko to oznacza, że cytrusy są wartościowym składnikiem codziennej diety – i powinny być w niej obecne pod wieloma postaciami.


Jak jeść cytrusy?

Owoce cytrusowe dają nam bardzo dużo możliwości, w dużej mierze zależnych od ulubionych potraw i pory roku. Świetnie sprawdzają się na surowo, jako sok lub podstawa smoothie, a także – jako dodatek do dań obiadowych.

Można je jeść na każdy posiłek! Jak? Oto przykłady:

– Śniadanie: sok cytrusowy, herbata z dodatkiem cytrusów, dodatek do owsianki

  • II śniadanie: placuszki pomarańczowe
  • Obiad: kaczka lub kurczak w pomarańczach, naleśniki z konfiturą cytrusową
  • Deser: sorbet na bazie cytrusów, smoothie
  • Kolacja: sałatka z dodatkiem owoców cytrusowych


To oczywiście tylko przykłady, jak w prosty sposób przemycać owoce cytrusowe do diety. Można wybierać ulubione smaki tak, by znaleźć w codziennym, zbilansowanym jadłospisie, miejsce na owoce cytrusowe.


Sięganie po cytrusy o każdej porze roku jest trafnym pomysłem! Świetnie uzupełnią jadłospis, który uwzględnia owoce sezonowe.