Jakie owoce zaliczamy do cytrusów?
Cytrusy to jedne z najbardziej lubianych owoców! Często wybierane przede wszystkim zimą, gdy jest mniejsza dostępność owoców sezonowych, są jednak w sprzedaży cały rok. Idealnie nadają się jako podstawa przygotowania soku, składnik deserów czy dodatek do wytrwanych potraw obiadowych. Przyjrzyjmy się, jakie owoce zaliczamy do cytrusów i dlaczego warto po nie sięgać!
Kiedy jeść cytrusy?
Najkrótsza odpowiedź brzmiałaby: przez cały rok! To owoce, które można kupić praktycznie o każdej porze roku – zarówno latem, jak i zimą. Nic dziwnego, że również przez wszystkie dwanaście miesięcy, cytrusy pojawiają się w dostawach owocowych skrzynek do biur – to bardzo popularne, chętnie wybierane owoce, niezależnie od pogody za oknem.
Cytrusy mogą nam mocniej kojarzyć się z zimą – głównie dlatego, że używane są zarówno do dekoracji, jak i przepisów na Święta Bożego Narodzenia. Aromatyczne pomarańcze z goździkami, suszona skórka pomarańczowa czy mandarynki jako nieoficjalna, trzynasta świąteczna potrawa. Nic dziwnego, że w głowach utarł nam się schemat łączący ten szczególny czas w roku z Gwiazdką.
Za konotacjami z zimą stoi jeszcze jeden argument: zasobność w witaminę C, która wspiera pracę układu odpornościowego.
Chociaż to papryka i czarna porzeczka dominują na liście warzyw i owoców najbogatszych w tę dobroczynną witaminę, w popularnej wyobraźni, czołowe miejsca na liście zajmują właśnie cytrusy. Wspieranie odporności zimą to niemal obowiązek – każdy z nas szuka sposobu, dzięki któremu obronną ręką wyjdzie z pory, w której o infekcję nietrudno.
Mając to wszystko w pamięci, musimy mieć jednak świadomość, że zadbanie o prawidłową pracę układu odpornościowego ma znaczenie również latem! Również wtedy łatwo o przeziębienia – głównie ze względu na różnicę temperatur między tymi na dworze a tymi we wnętrzach klimatyzowanych pomieszczeń.
Co więcej, cytrusy to również podstawa wielu letnich napojów, deserów i dań! Trudno sobie wyobrazić okres wakacji bez pysznej lemoniady lub sorbetów.
Dlatego chcąc podsumować, który okres w ciągu roku jest tym, w który warto sięgać po cytrusy, trzeba wymienić wszystkie dwanaście miesięcy!
Jakie owoce to cytrusy?
Jemy je przez cały rok, a na pierwszy rzut oka kojarzą się z cytryną i pomarańczą! Tymczasem, jeśli zastanowimy się nad tym, jakie owoce zaliczamy do cytrusów, możemy być nieco zaskoczeni! Oprócz tych najbardziej oczywistych wskazań, musimy dołączyć do tej grupy:
- mandarynki
- klementynki
- grejpfruty
- limonki
- kumkwaty, nazywane „pomarańczami chińskimi”.
- pomelo
Jak widać, możliwości jest sporo – musimy pamiętać o tym, że nie wszystkie cytrusy są popularne i dostępne w Polsce. Do naszego kraju sprowadzane są takie, które cieszą się największą popularnością, jak również te – jak pomelo – mogą być ciekawostką na tyle interesującą dla odbiorców, że szybko staną się towarem pożądanym.
Nazwa „cytrusy” pochodzi oczywiście od cytryny (citrus limon) i jest używana bardzo szeroko.
Pamiętajmy, że innego rodzaju cytrusy znajdziemy w krajach o zupełnie innym klimacie niż Polska, gdzie preferowane są również inne smaki. Bogactwo cytrusów odkryjemy na przykład w Japonii, gdzie spotkamy uważany za niezwykle aromatyczny owoc Yuzu.
Gdzie uprawiane są cytrusy?
Ze względu na klimat, owoce cytrusowe są najczęściej uprawiane w państwach południowych. Największymi ich producentami są Indie, Meksyk i Chiny. Bliżej nas – Turcja i Hiszpania. Jak widać, to globalne przedsięwzięcie! Nie jest to lista zamknięta.
Oczywiście, w zależności od położenia geograficznego, niektóre państwa dostarczają owoce w obrębie regionów, inne – eksportują je znacznie dalej.
Dlaczego warto jeść cytrusy?
Wspomnieliśmy już o tym, że owoce cytrusowe zawierają duże dawki witaminy C, która pozytywnie oddziałuje na pracę układu odpornościowego.
To jednak dopiero początek dobroczynnych właściwości tych owoców! O czym jeszcze warto wiedzieć, sięgając po cytrusy?
- Zawierają sporo witamin z grupy B.
- Są źródłem folianów, błonnika pokarmowego i flawonoidy.
Przy tym wszystkim, są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Wszystko to oznacza, że cytrusy są wartościowym składnikiem codziennej diety – i powinny być w niej obecne pod wieloma postaciami.
Jak jeść cytrusy?
Owoce cytrusowe dają nam bardzo dużo możliwości, w dużej mierze zależnych od ulubionych potraw i pory roku. Świetnie sprawdzają się na surowo, jako sok lub podstawa smoothie, a także – jako dodatek do dań obiadowych.
Można je jeść na każdy posiłek! Jak? Oto przykłady:
– Śniadanie: sok cytrusowy, herbata z dodatkiem cytrusów, dodatek do owsianki
- II śniadanie: placuszki pomarańczowe
- Obiad: kaczka lub kurczak w pomarańczach, naleśniki z konfiturą cytrusową
- Deser: sorbet na bazie cytrusów, smoothie
- Kolacja: sałatka z dodatkiem owoców cytrusowych
To oczywiście tylko przykłady, jak w prosty sposób przemycać owoce cytrusowe do diety. Można wybierać ulubione smaki tak, by znaleźć w codziennym, zbilansowanym jadłospisie, miejsce na owoce cytrusowe.
Sięganie po cytrusy o każdej porze roku jest trafnym pomysłem! Świetnie uzupełnią jadłospis, który uwzględnia owoce sezonowe.