Zmniejsz ilość słodyczy nie rezygnując ze słodyczy

Dodano dnia 13 kwietnia 2021

Jak zmniejszyć ilość słodyczy w diecie?

Tym razem się uda – od poniedziałku nie jem słodyczy!” – pewnie nie raz składaliście już podobne deklaracje. Tylko co zrobić, żeby faktycznie udało się ograniczyć ilość cukru. Zobacz nasz poradnik, aby jeść mniej słodyczy!

Zatem zaczynamy! Wytrzymujesz jeden, drugi, trzeci dzień – ciągnie, ale dajesz radę! Koleżanka częstuje cukierkiem, ale Ty masz przecież postanowienie – odmawiasz. Wytrzymujesz 3 długie tygodnie, ale już tak strasznie chce Ci się czekolady, że na zakupach nie możesz powtrzymać się przed wrzuceniem jednej lub dwóch tabliczek do koszyka…

Zastanawiałeś się czasami czemu próby jedzenia mniejszej ilości słodyczy często kończą się niepowodzeniem? Osoba z historyjki powyżej zrobiła pewien błąd. Lubiła słodki smak i całkowicie się go pozbawiła. Przekornie – to właśnie obecność słodkiego smaku w codziennej diecie pozwoli Ci na zmniejszenie ilości jedzonych słodyczy!

Dziś jednak czas na … odczarowanie słodkiego smaku!

Słodkie = niezdrowe?

Żeby osiągnąć satysfakcjonujące rezultaty na drodze do zdrowego odżywiania… codziennie zaplanuj przynajmniej jeden słodki posiłek!

Owoce, to źródło naturalnej słodyczy. Choć zawierają w sobie cukry proste, są również bogate w błonnik i całą gamę witamin i składników mineralnych. W ciekawych kompozycjach pomogą Ci wysycić się słodkim smakiem! Stawiaj głównie na świeże owoce, a w przypływie dużego apetytu na słodkości nie zawahaj się użyć tych suszonych! Na śniadanie możesz zjeść owsiankę z owocami lub jogurt naturalny z owocami, orzechami i rodzynkami na drugie śniadanie. Owoc może być również deserem po obiedzie czy remedium na wieczorny apetyt na słodycze. Oprócz tego, że są słodkie, są również sycące. Duża ilość wody i błonnika pokarmowego spowoduje, że oprócz satysfakcji kubków smakowych osiągniesz również sytość co naturalnie powstrzyma Cię przed jedzeniem w nieskończoność.

owsianka zamiast słodyczy

Ta technika wprowadzania alternatywy zamiast zakazywania bardzo ułatwia sprawę. Nie myślisz wówczas o tym czego Ci nie wolno czyli nie generujesz rosnącej frustracji co pomaga wytrwać w postanowieniu.

Pamiętaj, że problemem nie jest sam cukier

Nie można powiedzieć, że cukier sam w sobie jest dla nas szkodliwy. Wiemy wszak, że węglowodany to podstawowe paliwo dla naszych komórek, zatem ich obecność w diecie jest kluczowa by zdrowo żyć i dobrze się czuć. Powinniśmy je dostarczać głównie ze źródeł wysokobłonnikowych w formie węglowodanów złożonych – pełnoziarniste zboża, rośliny skrobiowe.

Faktem jest, że cukry proste powinniśmy jeść w mniejszych ilościach i tu jest rozwiązanie naszej zagadki. Jeśli w naszej codziennej diecie jest duże węglowodanów złożonych, obecność niewielkiej ilości cukrów prostych nie będzie stanowić problemu. Dlatego sam cukier w czystej postaci nie jest dla nas szkodliwy – szkodliwy jest jego nadmiar! Co to dla nas znaczy? Gdy słodki smak będzie w Twojej diecie na co dzień, rzadziej przyjdzie ochota na batonika. Ale gdy raz na jakiś czas będziesz mieć na niego ochotę, sporadyczne spożycie nie będzie miało negatywnego wpływu na Twoje zdrowie.

Kakao i gorzka czekolada…

To samo zdrowie! Bardzo pomagają również w zaspokojeniu apetytu na czekoladę! Nie mów o czekoladzie, że to Twoja „słabość” tylko świadomie wprowadź ją do diety w niewielkich ilościach. Może się nawet zdarzyć taki dzień, w którym nie będziesz mieć na nią ochoty nawet jeśli teraz wydaje Ci się, że to niemożliwe! Dodawaj kawałek gorzkiej czekolady do jogurtu, czy łyżeczkę kakao do owsianki. Wypróbuj też przepis na budyń czekoladowy z banana i awokado zeszłorocznej dailymotywacji. Gorzka czekolada, przez wysoką zawartość kakao jest wartościowym elementem zdrowej i zbilansowanej diety – zawiera dużą ilość polifenoli i magnezu. Zdecydowanie nie warto się jej pozbywać, szczególnie gdy jej smak sprawia Ci przyjemność! A przecież o to w tym chodzi, prawda?

gorzka czekolada

Zobacz proste przepisy z awokado, ananasem i kaszą pęczak >>

Smak zostaje, cukier znika!

Znasz ksylitol i erytrytol? To naturalne zamienniki cukru, które wyglądem i smakiem łudząco przypominają cukier, ale nim nie są. Dodatkowo mają o połowę (ksylitol) lub 100% (erytrytol) mniej kalorii niż cukier oraz marginalny indeks glikemiczny a więc, wykazują bardzo łagodny wpływ na poziom glukozy we krwi. Nadają się do przetwarzania np. produkcji dżemów lub wypieków. Zdrowo, słodko i bez cukru!

ksylitol zamiast cukru