Lipcowe przepisy od dietetyka

Dodano dnia 2 lipca 2020

W lipcu wcinajmy soczyste brzoskwinie i najlepszy na świecie bób!

To też dobry moment, aby skorzystać z ostatnich jesiennych zapasów orzechów włoskich.

Gdy przekroimy brzoskwinię, zobaczymy słońce! Właśnie takie jak w lipcu muska naszą skórę produkując witaminę D! Brzoskwinie i morele zawierają beta karoten, który wpływa na koloryt skóry i chroni ją przed promieniami UV, podrażniającymi naskórek podczas opalania.

 W lipcu zjemy również przepyszny bób! To moment, w którym jest najdelikatniejszy w roku. Właśnie dlatego dietetyk Dailyfruits przygotował dla was rewelacyjne przepisy z wykorzystaniem tego składnika. Jako zdrowy dodatek w tym miesiącu proponujemy wam orzechy włoskie – bogate w zdrowe kwasy omega 3, magnez i witaminę E. Wykorzystane zostały w jednej z lunchowych kompozycji, ale nie zapomnij ich dorzucić do śniadaniowej, brzoskwiniowej owsianki. Korzystajmy ze świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w sezonie letnim.

Pamiętajcie, że w Dailyfruits możecie zamówić owoce i warzywa z dostawą do biura oraz domu. Dostarczamy je nie tylko do dużych miast typu: Warszawa, Łódź, Poznań, Rzeszów, Bydgoszcz, Lublin, Wrocław, Kraków, Katowice, Gdańsk, Gdynia, Gliwice czy Szczecin, ale także do mniejszych miejscowości w całej Polsce.


Złóż zapytanie

Nie zapominajcie o piciu wody i ruchu na świeżym powietrzu! A może dołączą do nas typowo wakacyjne aktywności? Wycieczki górskie? Kajaki?
Napiszcie nam, jakie macie plany! 

Dajcie nam znać, jeśli potrzebujecie dodatkowego wsparcia od naszych dietetyków!

Jesteśmy w pogotowiu, aby ruszyć Wam z pomocą w spełnianiu lipcowego wyzwania #dailymotywacja!

Info Box

Wszystkie dania skomponowane są dla osoby o zapotrzebowaniu 2000 kcal. Mają pełnić funkcję obiadu w pracy, więc ich wartość energetyczna zapewnia 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego (ok. 600 kcal).

 
Waga produktu to masa gotowego produktu bez części niejadalnych (np. niektórych skórek owocowych lub warzywnych np. w przypadku banana czy ziemniaka; kości, ości, dużych pestek) oraz przed obróbką termiczną (chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej).
Ilość sodu i jodu w daniu nie uwzględnia dodanej podczas obróbki soli kuchennej. Zaleca się spożycie nie więcej niż i płaskiej łyżeczki soli w ciągu dnia.



Zaproś dietetyka do firmy

Lunch wegetariański – bób, orzechy włoskie

Sałatka z pieczonych ziemniaków i bobu z orzechami włoskimi 

Ziemniaki (najlepiej młode) umyj i ugotuj w mundurkach. Bób ugotuj i obierz ze skórki (chyba, że jest bardzo młody, wtedy skórka nie przeszkadza). Awokado i ogórka pokrój w kostkę. Na dno talerza wyłóż ulubioną drobnolistną sałatę, następnie pokrojone w kostkę lub ćwiartki ziemniaki, bób, awokado i zielonego ogórka. Posyp poszarpanymi listkami mięty, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Całość doskonale dopełnią siekane orzechy włoskie. 

 

To danie dostarczy Ci:

Energia: 589,3 kcal (30% RDA)
Białko: 19,2 g (25% RDA)
Tłuszcz: 23,7 g (37% RDA)
Węglowodany: 82,7 g (27% RDA)

Błonnik: 17,6 g (70% RDA)
Witamina B1: 0,5 mg (54% RDA )
Witamina C: 140 mg (187% RDA)
Witamina B6: 1,4 mg (105% RDA)
Kwas foliowy: 343,0  mcg (89% RDA)
Potas: 2290 mg (49% RDA)
Magnez: 151,2 mg (80% RDA)
Cynk: 3,9 mg (86% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.589,3

 Lunch tradycyjny – bób

Schab w sosie jogurtowo ziołowym z bobem. 

Plaster schabu natrzyj łyżeczką oleju z tymiankiem. Smaż bez dodatku po 2 minuty z każdej strony. Szparagi pozbaw zdrewniałych części (końcówka sama odłamie się w odpowiednim miejscu). Bób i szparagi ugotuj. Z bobu po ugotowaniu możesz zdjąć skórkę, by danie było bardziej delikatne. Jogurt wymieszaj z koperkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Zalej schab, dodaj obrany bob i podgrzej wszytsko razem. Podawaj z ugotowanymi szparagami i kaszą owsianą. 

 

To danie dostarczy Ci:

Energia: 611 kcal (31% RDA)
Białko: 50,4 g (66% RDA)
Tłuszcz: 14,7 g (23% RDA)
Węglowodany: 75,8 g (21% RDA)

Błonnik: 16,6 g (66% RDA)
Wapń: 401,0 mg (40% RDA)
Żelazo: 10,7 mg (59% RDA)
Witamina B1: 2 mg (179% RDA )
Witamina B2: 0,8 mg (74% RDA)
Witamina C: 43,0 mg (57% RDA)
Witamina E: 4,2 mg (53% RDA)
Witamina B6: 0,9 mg (71% RDA)
Kwas foliowy: 444,3 mcg (88% RDA)
Witamina K: 135,5 mcg (151% RDA)
Magnez: 226,7 mg (73% RDA)
Cynk: 7,9 mg (99% RDA)
Witamina B12: 1,3 mcg (55% RDA)

*RDA – procent wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej określany na poziomie 2000 kcal/dzień.

Niech każdy miesiąc stanie się narzędziem do poprawy Twoich nawyków!

Każdego miesiąca chwal się jak Ci poszło. Wstawiaj zdjęcia na social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) i oznaczaj

#dailymotywacja,

żebyśmy mogli je znaleźć i złożyć Ci gratulacje

w naszych mediach społecznościowych!

Najwytrwalszych nagrodzimy!


Zaproś dietetyka do firmy