Jakie owoce i warzywa można mrozić i jak to robić?

Dodano dnia 31 sierpnia 2021

Końcówka lata i wczesna jesień to nie tylko czas powrotu do pracy i szkoły po letnich wakacjach. To także dobry moment, by zastanowić się nad tym, po jakie owoce i warzywa chcemy sięgać zimą, bo złoty czas sezonowych smaków właśnie się kończy.

Jak zatrzymać je na dłużej? To proste! Mrożenie owoców i warzyw wcale nie jest czasochłonne, a w dużej mierze ograniczają nas preferencje smakowe i pojemność zamrażalnika.

Przyjrzyjmy się, jakie owoce można mrozić, a także temu, które z sezonowych warzyw warto zachować na zimę w swoim zamrażalniku!

Po co mrozić warzywa i owoce?


Lato to czas obfitości warzyw i owoców. Ulubione smaki są jednak najczęściej dostępne tylko przez krótki czas w roku! Jeśli jednak mamy ulubione połączenia smakowe i nie chcemy zadowalać się tylko aktualnie dostępnymi warzywami i owocami, lecz mieć do dyspozycji szeroki ich wachlarz o każdej porze roku, nie pozostaje nam nic innego, jak zamrozić te, które lubimy najbardziej!

W zimnym okresie roku, warzywa są doskonałym składnikiem pożywnych zup, owoce zaś – przydają się do koktajli, deserów czy ciast.

Zimą warto zadbać o to, by nasza dieta była bogata w owoce i warzywa zawierające witaminę C – wspieramy w ten sposób pracę układu odpornościowego. Aby na naszym talerzu pojawiały się regularnie produkty w nią bogate, dobrze sięgać do zamrożonych zapasów z lata i wczesnej jesieni.

Warto podkreślić, że zamrożone warzywa (z drobnymi wyjątkami) możemy przechowywać w zamrażalniku około 12 miesięcy, owoce – pół roku krócej.

A które z zamrożonych warto zjeść szybciej? Przede wszystkim – paprykę, natkę pietruszki, pora. Dwa pierwsze są w czołówce warzyw zawierających najwięcej witaminy C w 100g, dlatego nie zapominajmy o nich, planując zamrażanie warzyw na zimę!

Część warzyw i owoców, które zdecydujemy się zamrozić, dostępna jest w sprzedaży także zimą – jednak ich ceny są zdecydowanie wyższe niż w sezonie. Stąd – rozsądnym pomysłem wydaje się zamrożenie ulubionych smaków tak, by móc po nie sięgnąć wtedy, gdy ceny znacząco wzrosną!

Jak mrozić warzywa?


Jeśli myślimy o tym, jakie warzywa można mrozić, dobrą wiadomością może okazać się, że mamy tu ogromne pole do popisu! Mrozić można bowiem prawie wszystkie warzywa. Warto jednak zadbać o odpowiednie przygotowanie – tak, by warzywa zachowały swoje właściwości odżywcze do momentu, gdy będziemy gotowi, by je wykorzystać.

O czym pamiętać, przygotowując się do mrożenia warzyw?

  1. Mrozimy warzywa umyte i osuszone – powinniśmy mieć pewność, że w momencie mrożenia są suche, a nie wilgotne
  2. Możemy mrozić warzywa w kawałkach (np. marchewkę), po podzieleniu na różyczki (kalafior, brokuły) lub tylko odcinając końcówki (jak w przypadku fasolki szparagowej). Technika przygotowania do zamrożenia zależy od konkretnego przypadku – zawsze natomiast powinniśmy starannie usuwać gniazda nasienne i starać się pokroić warzywa tak, by ich przechowywanie w zamrażalniku nie sprawiało nam większych trudności.
  3. Niektóre warzywa przed zamrożeniem powinniśmy zblanszować. Oznacza to nic innego, jak wrzucenie najpierw warzyw do gorącej wody (na około 2 minuty), by następnie zamoczyć je w zimnej. Jakie warzywa przygotować do mrożenia w ten sposób? Przede wszystkim brukselkę, groszek, kukurydzę, jarmuż. Musimy pamiętać, że jednak przez poddanie ich temu procesowi, warzywa tracą część swoich odżywczych składników – dlatego tak przygotowywać powinniśmy do mrożenia tylko te warzywa, dla których blanszowanie jest konieczne!
  4. Przygotowane do mrożenia warzywa powinniśmy ułożyć w odpowiednich pojemnikach. Sprawdzą się tutaj zarówno szczelnie zamykane woreczki do mrożenia, jak również inne pojemniki przystosowane do przygotowywania domowych mrożonek. Pojemniki, które możemy kupić w sklepie, zazwyczaj zawierają odpowiednie oznaczenia, które pozwolą stwierdzić, czy nadają się do przygotowywania mrożonek i przechowywania dłuższy czas w zamrażalniku. Warto zwrócić uwagę na te informacje, by mieć pewność, że nasze mrożonki przygotujemy w odpowiedni sposób!

mrożone warzywa

 

Jakie owoce można mrozić?

Podobnie jak w przypadku warzyw, najczęściej mrozimy te owoce, do których dostęp zimą jest mocno utrudniony. Długie, zimowe wieczory sprzyjają eksperymentom w kuchni, a letnie owoce dostępne na wyciągnięcie ręki, inspirują do pieczenia ciast i przygotowania deserów.

Mrożone owoce są też świetnym składnikiem koktajli, które zapewnią urozmaicenie diety i odpowiednią zawartość w niej warzyw i owoców.

Chętnie mrozimy truskawki, maliny i inne owoce, którymi zajadamy się latem!

Jak je przygotować do zamrożenia?

  1. Owoce mrozimy surowe – dzięki temu zachowują więcej cennych składników, jak witamina C i beta-karoten, tak ważnych w kontekście wspierania układu odpornościowego zimą.
  2. Drobne owoce mrozimy w całości, większe – możemy pokroić na kawałki.
  3. Przed zamrożeniem, usuwamy pestki, gniazda nasienne, szypułki.
  4. Powinniśmy pamiętać, by dobrać odpowiednie opakowania do przygotowania domowych mrożonek owocowych. Musimy szczególnie zwrócić uwagę na to, by delikatne owoce mocno się nie pogniotły przy umieszczaniu ich w zamrażalniku.

 

Jak rozmrażać owoce i warzywa?


Zamrożenie to dopiero połowa sukcesu! Gdy przyjdzie czas, że owoce i warzywa, które przechowujemy w zamrażalniku, będą nam potrzebne, powinniśmy uważnie podejść do procesu rozmrażania.

Sporym błędem będzie po prostu wyciągnięcie ich z zamrażalnika i odstawienie na blacie kuchennym, w temperaturze pokojowej.

Powinniśmy zadbać o to, by proces rozmrażania przebiegał możliwie powoli. Zamiast odstawić warzywa i owoce do rozmrożenia na stole, lepiej umieścić je w chłodnym miejscu – lodówce lub spiżarce.

Możemy skorzystać też z drogi na skróty, czyli rozmrażania dzięki specjalnemu trybowi w kuchence mikrofalowej. To duża oszczędność czasu, jednak ma ona swoją cenę – rozmrażane w ten sposób warzywa i owoce tracą część substancji odżywczych, witamin i minerałów.


Jak widać, przygotowywanie domowych mrożonek z warzyw i owoców, nie jest trudne ani bardzo czasochłonne. Wiemy już, jakie owoce można mrozić i jak zabrać się za mrożenie warzyw. Czas na wybór ulubionych smaków i przygotowanie miejsca w zamrażalniku!