Jakie są jesienne warzywa i owoce? Czyli co jeść jesienią!
Chociaż to lato jest porą roku, w której możemy cieszyć się największymi ilościami sezonowych warzyw i owoców, po bogate w witaminy, świeże produkty warto sięgać także jesienią! Dla wielu osób złota polska jesień to ulubiona pora roku, tworząca idealną scenerię do spacerów, ale też moment, w którym chętnie sięgają po warzywa i owoce, które nie smakują tak dobrze o innych porach roku.
Zobaczmy, co jeść jesienią, by dzięki odpowiedniej diecie zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie!
Jak zadbać o zdrowie jesienią?
Jesień to nie tylko malownicza sceneria złotych liści, ale też – mniej kresek na termometrze i szybsze zapadanie zmroku. Nie zachęca to do regularnej aktywności fizycznej na świeżym powietrzu – popołudnia i wieczory wolimy spędzać w ciepłym zaciszu domu.
Tymczasem, regularne uprawianie sportu, niezależnie od pory roku, pozwoli wzmocnić układ odpornościowy, mający nas ochronić przed jesiennymi infekcjami, o które nietrudno – zwłaszcza, jeśli wróciliśmy do pracy stacjonarnej w biurze, do którego docieramy komunikacją miejską.
Jeśli jest nam za zimno na bieganie na świeżym powietrzu, jesień to dobry moment, by rozważyć wypróbowanie ćwiczeń na siłowni lub zajęciach sportowych. Możemy także postawić na energiczne spacery lub, jeśli pogoda pozwoli, kontynuowanie korzystania z roweru jako sposobu docierania do pracy lub na zakupy.
Zdrowy sen, gdy dni są coraz krótsze
Inną ważną kwestią, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę jesienią w kontekście profilaktyki zdrowotnej, jest odpowiednie wysypianie się. Gdy znaczną część dnia spędzamy przy sztucznym oświetleniu, dodatkowa godzina spędzona wieczorem na oglądaniu serialu może wydawać nam się niczym szczególnym. Tymczasem, ma ona znaczenie dla jakości naszego snu, a co za tym idzie – wysypiania się i ogólnego samopoczucia kolejnego dnia.
Jesienne owoce – jakie wybierać?
Jesień to idealna pora roku, by sięgnąć po uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków owoce. Jesiennych odmian jabłek jest znacznie więcej niż letnich – zrywa się je później – we wrześniu lub październiku, a przed spożyciem często jeszcze powinny być przechowane w chłodni.
Na liście jesiennych odmian jabłek znajdzie się m.in. delikates – słodki, bardzo soczysty.
Inne popularne odmiany to: anonówka zwykła, fantazja, kosztela.
Dlaczego warto sięgać po jabłka? Zawierają cenne składniki odżywcze, są źródłem potasu pozytywnie wpływającego na pracę serca, jak również – flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, mających działanie przeciwzapalne.
Co ważne, jabłka powinniśmy jeść przede wszystkim surowe i ze skórką – to w niej znajduje się wiele cennych składników!
Jabłka zwierają też pektyny, wspierające procesy trawienne. Zawierają tylko 40 kcal w 100g – są więc niskokaloryczne.
Oprócz jabłek, jesienią chętnie sięgamy też po gruszki. Tutaj także możemy wybierać spośród różnych odmian, kierując się osobistymi preferencjami co do smaku czy kruchości. Oprócz witamin ( z grupy B, C, K, A), zawierają potas, magnez, a także błonnik mający dobroczynny wpływ na układ trawienny. Dodatkowo, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod, pozytywnie oddziałujący na pracę tarczycy.
Podobnie jak jabłka, gruszki mają niewiele kalorii, a także – stosunkowo niski indeks glikemiczny.
Na liście jesiennych owoców nie powinno zabraknąć też śliwek. Chociaż pojawiają się pod koniec lata, przez pierwszą część jesieni możemy łatwo po nie sięgać. To przede wszystkim źródło witamin (A, C, E, B, K), ale również innych składników, jak magnez, potas, żelazo. 100g świeżych śliwek to około 46 kcal.
O ile po jabłka i gruszki chętnie sięgamy w formie surowej, śliwki chętnie spożywane są jako suszone owoce. Nie bez przyczyny – usprawniają perystaltykę jelit, regulując procesy trawienne organizmu.
Jakie warzywa jeść jesienią?
Na liście skarbów jesieni nie może zabraknąć też innych pozycji. Gdy myślimy o tym, jakie są jesienne warzywa i owoce, jedną z pierwszych pozycji jest na pewno dynia!
Kojarzona często z dekoracjami i halloweenowymi lampionami, jest warzywem, które koniecznie powinno znaleźć się w naszej jesiennej diecie!
Możemy wybierać spośród bardzo wielu jej odmian. Do najpopularniejszych należą: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia.
Dlaczego warto sięgać po dynię? Zawiera wiele witamin, a także – takie składniki mineralne, jak potas, cynk, wapń, magnez, selen. Dzięki zawartości beta-karotenu, wspiera prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Błonnik zaś wpływa pozytywnie na nasz układ trawienny.
Lista jesiennych warzyw byłaby niekompletna bez marchewki! Chociaż sięgamy po nią przez cały rok, jest bez wątpienia królową jesiennej diety! Oprócz dyni, jest głównym źródłem beta-karotenu, wpływa nie tylko na wygląd i sprężystość skóry, ale również – wspiera prawidłowe widzenie. Marchewka jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a także witamin – w tym witaminy C, wspierającej pracę układu odpornościowego. Ale to nie koniec – w marchewce znajdziemy też składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Jesienne owoce i warzywa – jak je jeść?
W przypadku niektórych owoców i warzyw, najkorzystniej zjadać je na surowo – zasada ta dotyczy szczególnie jabłek.
Różnorodność i obfitość jesiennych warzyw i owoców pozwala jednak na eksperymentowanie w kuchni w poszukiwaniu pysznych i odżywczych przepisów, które pomogą zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.
Świetnym pomysłem są rozgrzewające zupy. To taki hit jesiennego menu, że niektórzy pracodawcy organizują warsztaty z gotowania ich na żywo lub przygotowują paczki na home office ze składnikami do samodzielnego przygotowania takich zup w domu, opatrzonych odpowiednim zestawem przepisów od dietetyka.
Jak widać, sposobów na jesienne warzywa i owoce jest naprawdę sporo – możemy wybierać je dowolnie według naszych preferencji smakowych. Znajdziemy odpowiednie przepisy na ich bazie na praktycznie każdy posiłek dnia – od śniadania, przez pożywny obiad, po pyszny deser! Długie, jesienne wieczory w domach, to okazja do kulinarnych eksperymentów z wykorzystaniem tego, co najlepsze o tej porze roku!