Jakie owoce mają najwięcej cynku?
Owoce są ważnym składnikiem codziennej diety nie tylko ze względu na doskonały smak i możliwość przygotowania z nich smoothie, koktajli i różnorakich deserów. To przede wszystkim prawdziwe skarbnicę witamin i innych składników odżywczych. Odpowiednio zbilansowany jadłospis pozwala dostarczać naszemu organizmowi te bezcenne substancje w naturalny sposób, bazując na tym, co zjadamy.
Praktycznie każdego dnia, powinniśmy w naszej diecie zawierać naturalne źródła cynku. Jaki owoc ma najwięcej cynku, jakie są inne źródła tego składnika, jak często po nie sięgać i jakie efekty prozdrowotne ma w ogóle cynk? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule!
Cynk w organizmie – dlaczego ma znaczenie?
Cynk to bardzo ważny dla naszego zdrowia składnik mineralny – zwłaszcza, ze jego niedobór może prowadzić do groźnych konsekwencji. Nie wszyscy doceniają, jak wielką rolę w naszym organizmie odgrywa cynk – tymczasem, ma on wpływ na wiele różnych aspektów prawidłowego działania wielu głównych układów!
Zanim przejdziemy do roli, jaką ten pierwiastek odgrywa w naszym zdrowiu i samopoczuciu, musimy uświadomić sobie jedną rzecz: chociaż jest tak ważny, nie jest przez organizm człowieka wytwarzany ani magazynowany. Co to oznacza? W dużym skrócie – musimy dostarczać cynk na bieżąco, wraz z codziennym pokarmem. Brzmi jak wyzwanie? Gdy przejdziemy do sposobów na to, jak zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie, okaże się, że to wyzwanie z gatunku tych przyjemnych, biorąc pod uwagę walory smakowe.
Ważną kwestią jest jednak fakt, że cynk lepiej przyswajany jest z produktów odzwierzęcych niż z roślinnych. Dlaczego tak jest? Białko zwierzęce zwiększa jego absorpcję, która nie jest wysoka – przy normalnym poziomie cynku w organizmie, wynosi 20-40 proc.
Zdając sobie z tego sprawę, codzienną dietę powinniśmy komponować tak, by dostarczać naszemu organizmowi odpowiedniej ilości cynku z różnorodnych źródeł – jeśli oczywiście nie jesteśmy na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Wtedy wybór produktów zwierzęcych, które są źródłami cynku jest ograniczony, niemniej jednak znajdziemy go również w wielu produktach akceptowalnych przez wegetarian i wegan.
Jaką rolę pełni cynk w organizmie? Na co wpływa?
Cynk odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę, wpływając na wiele aspektów jego prawidłowego funkcjonowania. Trudno wymienić wszystkie procesy, w których bierze udział – jego działanie jest bardzo wszechstronne, a rola – trudna do przecenienia. Wymieńmy najważniejsze funkcje, które spełnia cynk w organizmie człowieka:
- Jest niezbędny do produkcji wielu hormonów
- Wspiera pracę układu odpornościowego
- Jest konieczny do prawidłowego wzrostu
- Pomaga w prawidłowym gojeniu się ran
- Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego
- Bierze udział w wielu procesach biochemicznych w organizmie
- Wchodzi w skład ponad 300 enzymów
Nie jest to lista zamknięta – cynk robi naprawdę wiele dobrego dla naszego organizmu. To dlatego powinnismy zadbać o jego odpowiednią zawartość w diecie. Ile go potrzebujemy? Podobnie jak w przypadku innych składników, wiele zależy od płci i wieku. Średnie dzienne zapotrzebowanie dla kobiet to 8 mg, mężczyzn – 11 mg.
W przypadku dzieci – normy są nieco niższe, dla kobiet w ciąży i karmiących – jak w wielu przypadkach, także i tutaj – nieco wyższe.
Niedobór cynku – czym grozi?
Warto zdawać sobie konsekwencje z objawów niedoboru cynku i regularnie kontrolować jego stężenie we krwi, w ramach okresowych badań. Wskazaniami do wykonania takiego badania mogą być dolegliwości bezpośrednio związane z niedoborem tego składnika.
Jakie konkretnie?
- Osłabienie i wypadanie włosów
- Zmiany skórne
- Trudniejsze gojenie się ran
- Łamliwymi paznokciami
- Zaburzeniami węchu i utratą apetyty
- Ogólnym osłabieniem
- Zahamowaniem wzrostu u dzieci
Warto również regularnie badać stężenie cynku u osób, które zmagają się z innymi dolegliwościami, takimi, jak cukrzyca, trądzik młodzieńczy, niedoczynność tarczycy, choroby układu krążenia – i nie tylko.
Najważniejsze źródła cynku – gdzie go szukać?
Wiedząc już, jak ważną rolę w naszym organizmie odgrywa cynk, pora przyjrzeć się jego najważniejszym źródłom. Jak wspomnieliśmy wcześniej, cynk lepiej przyswajamy z produktów pochodzenia zwierzęcego, jednak znajdziemy go także w owocach!
Najważniejsze źródła cynku – jakie możemy wymienić?
Zacznijmy od produktów pochodzenia zwierzęcego
- Żółty ser – Cheddar – 4,5 mg na 100g
- Mleko – 0,4 mg na 100g
- Wołowina – 3,24 mg na 100g
- Żółtko jaja kurzego – 3,21 mg na 100g
- Feta – 2,88 mg na 100g
- Jagnięcina – 2,82 mg na 100g
Jak widać, wegetarianie znajdą dla siebie sporo opcji. Weganie i osoby ograniczające produkty odzwierzęce, też mają w czym wybierać, jeśli przejdziemy do produktów roślinnych:
- Otręby pszenne – 7, 27 mg na 100g
- Orzeszki ziemne – 3,27 mg na 100g
- Fasola – 3,21 mg na 100g
- Ciecierzyca – 2,86 mg na 100g
- Pistacje – 2,8 mg na 100g
- Kasza gryczana – 2,1 mg na 100g.
To oczywiście nie koniec listy – cynk jest obecny także w owocach. Odpowiedź na pytanie, w jakich, pomoże nam lepiej komponować codzienną, zbilansowaną dietę.
Cynk w owocach – po które z nich sięgać?
Zawartość cynku w owocach, w porównaniu z najbardziej zasobnymi w ten składnik produktami, jest niższa – ale ciągle na stosunkowo wysokim poziomie. Dbając o zróżnicowaną dietę, dobrze sięgać po szeroki wachlarz produktów, a owoce są do tego nieodzowne. Zwłaszcza, że oprócz cynku, zawierają szereg innych, ważnych dla naszego zdrowia składników.
W jakich owocach szukać cynku? Oto, co powinno znaleźć się na naszym talerzu!
- Awokado – 0,64 mg na 100g
- Jeżyna – 0,53 mg na 100g
- Aronia – 0,53 mg na 100g
- Malina – 0,42 mg na 100g
Oprócz tego, w cynk zasobne są też owoce bardziej egzotyczne, jak jackfruit, granat, a także durian!
Dobrze również sięgać po owoce suszone – zwłaszcza suszone morele (1 mg cynku na 100g), suszone śliwki (0,75 mg cynku na 100g) oraz suszone figi.
Mając takie rozeznanie, po owoce bogate w cynk możemy sięgać praktycznie o każdej porze roku – także zimą, gdy nasz organizm potrzebuje wsparcia układu odpornościowego.
Cynk jest bez wątpienia bardzo ważnym składnikiem dla cieszenia się pełnią zdrowia i witalności. Dobrze włączać do codziennego jadłospisu produkty bogate w ten składnik. Na szczęście – jest spory wybór świetnie smakujących owoców zasobnych w cynk, które możemy zjadać na wiele sposobów.
Jakich?
- Jako dodatek do owsianki
- Jako składnik deseru
- Jako składnik smoothie lub koktajlu
- W surowej wersji, traktując jako przekąskę między posiłkami
Dzięki temu, korzystając z różnorodności form, możemy mieć pewność, że do naszego organizmu trafi odpowiednia ilość cynku, która zapobiegnie powstawaniu niedoborów.