Wrzuć na ruszt… warzywa i owoce!
Gdy w powietrzu czuć wiosnę na dobre, mamy coraz częściej ochotę na spędzanie czasu poza domem. Weekendowe wyjazdy czy spotkania ze znajomymi i rodziną chętnie wówczas ubarwiamy grillem. Miło jest zjeść posiłek na łonie natury! Odczarujmy wrażenie, że dania z grilla obowiązkowo muszą być tłuste i ciężkie. Puść wodze fantazji i przyrządź dania bogate w warzywa i owoce podczas grillowej biesiady jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie. Taka uczta wówczas może być pełnoprawnym, zdrowym posiłkiem!
Warzywa i owoce na surowo
To coś co znamy z grillowych biesiad. Pokrojony w plastry arbuz czy truskawki chętnie gości na stołach i piknikowych kocach. Świeże grillowe sałatki z serem feta, dużą ilością pomidorów również znamy i lubimy! Hitem są też brokuły w czosnkowym sosie czy ogórkowy dip tzatzyki. Ich obecność na stole to must have grillowego posiłku, ale my chcemy zachęcić do pójścia o krok dalej!
Wrzuć na ruszt warzywa i owoce!
W myśl zasady – warzyw i owoców nigdy nie jest za dużo. Nie masz pomysłu jak przyrządzić warzywa na grillu? Oto garść inspiracji!
- Warzywa w całości
To najprostsze rozwiązanie! Te drobniejsze możesz grillować całe, większe (lub gdy chcesz by szybciej się przyrządziły) pokrój w mniejsze kawałki. Wystarczy odrobina oliwy i ziół oraz czas spędzony na ruszcie. W całości możesz grillować szparagi czy pieczarkowe kapelusze, w cząstkach i plastrach – cukinię, bakłażana, paprykę, dynię piżmową i cząstki kukurydzy. Takie warzywa doskonale smakują w towarzystwie dipów takich jak paprykowy ajwar czy z sosem czosnkowym.
- Szaszłyki warzywne
Większe urozmaicenie możesz uzyskać poprzez nadzianie cząstek warzyw na szaszłykowe patyczki. Te same warzywa pokrojone w kostkę naprzemiennie nadziewaj na patyczek oddzielając od siebie plasterkami cebuli. Dopraw ulubionymi ziołami i grilluj w ten sam sposób. Taki nieoczywisty, niemięsny szaszłyk może być przekonywującym sposobem na przemycenie warzyw na talerze.
- Warzywne sakiewki
Pomyślałbyś o tym, że z grilla można podać warzywa… duszone? Jak najbardziej! To ciekawy sposób na to, aby podać na pikniku obiad jak w domu. Wyłóż miseczkę folią aluminiową tak aby duże kawałki wystawały jeszcze poza nią (będziemy tworzyć sakiewkę gdy już wypełnisz wnętrze miseczki). Wrzuć do środka ulubione warzywa pokrojone w dość małe kawałki aby szybciej były gotowe – kalafior, zielony groszek, marchewka, pietruszka, brokuły, buraczki.. i co tylko chcesz! Dopraw ziołami, dorzuć gałązkę koperku czy natki pietruszki. Zawiń szczelnie i takie sakiewki wrzuć na pikniku na grilla. Warzywa dojdą we własnym mikroklimacie w ciągu 25-30 minut. Do takiej sakiewki możesz też dorzucić kosteczki ziemniaków lub batatów. Czas gotowania na grillu wówczas się wydłuży do około 45 minut.
A co z owocami?
Również owoce mogą stanowić element uczty prosto z rusztu. Najczęściej grillowanym owocem jest ananas. Świętnie komponuje się z daniami z grilla lub może stanowić ich składnik – można np. dołożyć go do szaszłyka (szaszłyki z ananasa i łososia na styl azjatycki to absolutne niebo w gębie!). Plastry ananasa można w całości. Spotyka się również na grillowych talerzach plastry arbuza z rusztu! Świetnym pomysłem na deser są banany na gorąco z grilla. Przyrządza się je w łupinkach do momentu gdy całkowicie zmienią kolor na ciemnobrązowy. Po rozkrojeniu spotkacie się z bananowym aromatem oraz pieczonym, mięciutkim i słodkim wnętrzem, w którym… świetnie rozpuszcza się kostka gorzkiej czekolady. Ale tej informacji, gdyby ktoś pytał, nie macie od dietetyka 😉
Owocowo warzywny grill? Doskonała sprawa! Może być zdrowo, smacznie i na powietrzu jednocześnie! Prezentowane propozycje są szybkim i przyjemnym sposobem na przerwanie rutyny kiełbasianego menu co weekend. Gdy raz spróbujesz z pewnością zapadną Ci w pamięć, a wtedy staną się nowym, grillowym must have. Smacznego!