Żywieniowe nawyki pracujących Polaków
Z nieukrywaną radością i dumą mamy przyjemność zaprezentować Państwu raport z wyników badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”.
Celem badania było poznanie nawyków żywieniowych Polaków zarówno w pracy, jak i w codziennym życiu oraz ich doświadczeń związanych z dietami i współpracą z dietetykiem. Zobacz nasz raport.
Badanie zostało przeprowadzone w formie ankiety wśród 1055 osób w wieku od 18 do 65 lat, które były aktywne zawodowo.
Żywieniowe nawyki pracujących Polaków
– wnioski z badania
40 % pracujących Polaków ma nieprawidłową masę ciała
W tym: 5% niedowagę, 25% nadwagę, 10 % otyłość.
Zaobserwowaliśmy, że procent osób z nadwagą i otyłością rośnie z wiekiem. Analizując BMI wszystkich przebadanych kobiet widzimy, że 17% ma nadwagę, a 6% otyłość. U mężczyzn natomiast – 40% ma nadwagę, 17% otyłość.
Jak informuje nasz raport 58 % pracujących Polaków uważa, że głód wpływa na ich efektywność
Spośród 63% respondentów, którzy odczuwają głód w pracy, niemal 75% twierdzi, że głód wpływa na ich efektywność. Co ciekawe raport mówi, że do zaburzeń efektywności wywołanej głodem częściej przyznawały się kobiety niż mężczyźni.
Czy Polacy odżywiają się zdrowo?
62% pracujących Polaków uważa, że zdrowo się odżywia. W rzeczywistości jednak dieta aż 76% respondentów była uboga pod kątem odżywczym.
Raport wyraźnie pokazuje, że pracownicy nie mają wykształconych prawidłowych nawyków żywieniowych.
Analiza rzeczywistej jakości diety przeprowadzona na potrzeby badania ujawniła, ze ponad ¾ osób uważających, że zdrowo się odżywiają w rzeczywistości nie jedzą dostatecznej ilości zdrowych produktów.
Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób.Spośród 63% respondentów, którzy odczuwają głód w pracy, niemal 75% twierdzi, że głód wpływa na ich efektywność. Do zaburzeń efektywności wywołanej głodem częściej przyznawały się kobiety niż mężczyźni.
Ponad 40% pracujących Polaków nie zjada codziennie warzyw, a niemal 50% owoców. Kilka razy w tygodniu sięga po warzywa jedynie 26% respondentów, a po owoce 21%.
Mężczyźni rzadziej niż kobiety sięgają zarówno po warzywa jak i po owoce. Z wiekiem rośnie częstotliwość spożycia owoców. Najmniej warzyw zjada grupa najstarsza i najmłodsza. Grupa osób w wieku 18-26 lat częściej je warzywa kilka razy w ciągu dnia. Najwięcej warzyw spożywa grupa wiekowa 36-45 lat. Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety. W pracy, bez względu na miejsce jej wykonywania, spędzamy średnio co najmniej 8 h dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej.
86% pracujących Polaków podjada między posiłkami. Aż 53% z nich sięga wtedy po słodycze.
Ponad 37% osób, które uważają, że zdrowo się odżywia, spożywa zazwyczaj słodycze po obiedzie. Wśród osób uważających, że zdrowo się odżywiają, 13% zjada słodycze co najmniej raz dziennie. Kobiety sięgają częściej po słodycze w ujęciu ogólnym oraz częściej mają ochotę na słodycze bezpośrednio po obiedzie. W interesie pracodawcy jest więc, aby uświadamiać pracownikom jak ważna jest zmiana nawyków żywieniowych. To na pewno nie pozostaje bez wpływu na zdrowie i produktywność.
50 % respondentów nie wypija dostatecznej ilości wody w ciągu dnia.
Mężczyźni częściej wypijają odpowiednią ilość wody niż kobiety – 55% do 49%. To duży problem, ponieważ brak odpowiedniego nawodnienia to m.in.: problemy z koncentracją, bóle głowy, ospałość. Może to również prowadzić do nadużywania kawy i podjadania. Dlatego powinniśmy wypijać ok. 2 l wody w ciągu dnia. Spośród 63% respondentów, którzy odczuwają głód w pracy, niemal 75% twierdzi, że głód wpływa na ich efektywność. Do zaburzeń efektywności wywołanej głodem częściej przyznawały się kobiety niż mężczyźni.
Raport pokazuje, że 46 % pracujących Polaków zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego jedzenia śniadań. 16% nie spożywa drugiego śniadania.
Kiedy zjeść pierwszy posiłek?
Pierwszy posiłek powinien być spożywany nie później niż godzinę od momentu wstania. Osoby niejedzące śniadań mogą przyjmować w ciągu dnia o nawet 300 kcal więcej niż osoby, które go nie pomijają. Spożywając śniadanie mamy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości. Dobrze skomponowane śniadanie ma wpływ na jakość i ilość żywności spożywanej w ciągu dnia. Osoby jedzące śniadania mają wyższą gęstość odżywczą diety w stosunku do ogólnej ilości spożytych kalorii, co skutkuje poprawą zdolności uczenia się i odtwarzania zgromadzonych informacji. Odstępy między posiłkami, np. pierwszym i drugim śniadaniem nie powinny być większe niż 3-4 godziny. Zapobiega to spadkom poziomu glukozy we krwi, co może skutkować zaburzeniami koncentracji w pracy, ospałością oraz rozdrażnieniem.
Tylko 3% pracowników ma zapewnione drugie śniadanie od pracodawcy.
Drugie śniadanie odgrywa niewątpliwie ważną rolę w utrzymaniu efektywności w pracy. Pozwala bowiem podtrzymać poziom energii wygenerowany podczas pierwszego śniadania, aby mózg był w stanie nadal efektywnie pracować. Zaplanowane, dobrze skomponowane śniadanie zapobiega zatem niekontrolowanemu podjadaniu słodyczy i słonych przekąsek, które poprzez wahania poziomu stężenia glukozy we krwi zaburzają koncentrację i napędzają dalsze zjadanie przekąsek. Dobrze skomponowane drugie śniadanie pozwala bez odczuwania głodu utrzymać poziom koncentracji na odpowiednim poziomie do głównego posiłku w ciągu dnia pracy. nie mają wykształconych prawidłowych nawyków żywieniowych.
48% pracujących Polaków było na diecie. Aż 70% wprowadzało ją na własną rękę, nie korzystając z porad dietetyków. Efekt jojo wystąpił u 35% osób odchudzających się.
Dlaczego wybieramy dietę?
Głównymi przyczynami przechodzenia na dietę była niewątpliwie chęć utraty masy ciała (78%) i potrzeba zdrowotna (32%). Jedynie 55% utrzymuje osiągnięte efekty diety. Całkowity cel częściej osiągały osoby, które były pod opieką dietetyka i rzadziej nie osiągały celu (różnica o 7 pkt %).
Skuteczna i trwała redukcja masy ciała bez wątpienia wymaga zmiany nawyków żywieniowych na lepsze. Cele zdrowotne wymagają zatem wdrożenia diety na dłuższy okres czasu. Nieumiejętne korzystanie z rozmaitych źródeł wiedzy może przyczynić się do pogłębienia się problemu, wygenerowaniu nowych czy nie przynieść efektów. Korzystanie z pomocy specjalistów sprawi, więc że temat prawidłowej diety i żywienia stanie się dla pracowników mniej absorbujący a sam proces skuteczny i bezpieczny.
Firma, która tworzy przestrzeń do budowania zdrowych nawyków żywieniowych pracowników daje możliwość pokonania realnych problemów, z którymi borykają się na co dzień. Zdrowa dieta ma wpływ na kondycję fizyczną i psychiczną pracowników oraz wpływa na ich produktywność i zaangażowanie w działania firmy. Pracodawcy stawiający na wspieranie zdrowych nawyków żywieniowych pracowników, wpływają na poprawę ich zdrowia i odporności oraz mają szansę doświadczyć licznych profitów na poziomie organizacji.
Magdalena Kartasińska – Kierownik Działu Dietetycznego Dailyfruits
Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie kliniczne zdobywała na wielu warszawskich i olsztyńskich oddziałach szpitalnych.
Dietetyk w poradni dietetyczno – psychologicznej, w której przeprowadza specjalistyczne konsultacje indywidualne z zakresu dietetyki klinicznej. Uczestniczka projektu propagującego zdrowe żywienie wśród pracowników biur.
Edukatorka żywieniowa w projekcie szerzącym wiedzę o znaczeniu zdrowego odżywiania się oraz odpowiedniej kompozycji posiłków. Ekspert ds. dietetyki i zdrowego żywienia w telewizji śniadaniowej.
Nie powiela żywieniowych mitów. Przekazuje informacje oparte na aktualnych doniesieniach naukowych ponieważ wierzy że wskazywanie ludziom drogi ku zdrowiu poprzez edukację jest jej misją. Widząc ogromny potencjał w leczeniu żywieniem, w sposób rzetelny i przystępny dla odbiorcy szerzy wiedzę na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia.
W Dailyfruits organizuje szkolenia i webinary dla firm. W ten sposób pokazuje jak przygotować program żywieniowy szyty na miarę, przeprowadza konsultację dietetyczne. Występuje na kilkunastu konferencjach rocznie dzieląc się swoim doświadczeniem i propagując zdrowe żywienie.
Aktualności
Benefity w czasach koronakryzysu Copy
22 października 2020
Brak komentarzy
Jakie benefity się opłacają w czasie epidemii? Zobacz porównanie kosztów benefitów. Poznaj elastyczne benefity i zadbaj o siebie oraz swoją firmę.
Czego potrzebują pracownicy w czasach Covid?
16 października 2020
Brak komentarzy
W sytuacji gdy nasz dom staje się też naszym biurem, kontakt z pracownikami jest utrudniony. Warto zadbać o ich zdrowie fizyczne i psychiczne, aby zachować …
Październikowe przepisy od dietetyka
2 października 2020
Brak komentarzy
Rumiane jabłka i pękata dynia – oto smaki jesieni! Październik – chłodniejsze dni, dłuższe wieczory. Ciężko utrzymać to samo optymistyczne, wakacyjne tempo. A może to …
Bezpieczny powrót do biura
11 września 2020
Brak komentarzy
Według badania “Home to Office Tracker” prowadzonego przez ASPIRE – organizację zrzeszającą firmy z sektora BPO/BTO w Krakowie, w lipcu aż 93% pracowników firm z …
W biurze czy na homeoffice
11 września 2020
Brak komentarzy
Wg badania Home to Office Tracker prowadzonego przez Apire – organizację zrzeszającą firmy z sektora BPO/BTO w Krakowie, w lipcu aż 93% pracowników firm z …
Wrześniowe przepisy od dietetyka
2 września 2020
Brak komentarzy
Jesień idzie – nie ma na to rady! Wrzesień to przełomowy miesiąc, w którym z jednej strony żegnamy się z latem, a z drugiej – …