Lipcowe przepisy od dietetyka
W okresie letnim, gdy dopisuje pogoda, często nie mamy ochoty na jedzenie. Mimo to warto pamiętać o regularnych posiłkach i dostarczaniu do organizmu wszystkich niezbędnych składników. Najlepiej w okresie wakacyjnym zastąpić po prostu ciężkostrawne potrawy czymś lekkim – koniecznie z dużą ilością świeżych warzyw!
Przepis na makaron z tofu, groszkiem i papryką
To ciekawy przepis dla miłośników dań z makaronu, którzy mają ochotę na coś bardziej oryginalnego niż carbonara czy czy spaghetti bolognese. W tym przepisie w ciekawy sposób wykorzystujemy tofu – znakomite źródło biała i fitoestrogenów.
- Tofu, groszek i paprykę obsmażać na oliwie przez około 10 minut.
- Dodać jogurt i gotować aż sos zgęstnieje.
- Ugotowany makaron dodać do sosu,
- dodać starty ser i natkę pietruszki, lekko wymieszać i podawać.
- Doprawić solą i pieprzem.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
jogurt naturalny, 2% tłuszczu |
50 |
2,5 łyżki |
pietruszka, liście |
5 |
garść |
oliwa z oliwek |
5 |
0.5 łyżki |
tofu |
120 |
pół kostki |
papryka czerwona, słodka |
75 |
pół średniej sztuki |
groszek zielony, świeży |
100 |
¾ szklanki świeżego |
makaron ryżowy |
50 |
porcja |
ser, parmezan |
20 |
dwie łyżki |
Energia 597,1 kcal (30% RWS)
Białko: 34,7 g (60% RWS)
Tłuszcz: 20,7 g (34% RWS)
Węglowodany: 62,6 g (20% RWS)
Wapń: 416.6 mg (42% RWS)
Witamina A: 568 mcg (81% RWS)
Witamina C: 151,6 mg (202% RWS)
Witamina E: 3,6 mg (45% RWS)
Witamina B6: 0,6 mg (46% RWS)
Fosfor: 450,6 mg (64% RWS)
Miedź: 0,5 mg (56% RWS)
Przepis: sałatka z pomidora i arbuza z miętą i rzodkiewką
To znakomity przepis dla osób, które uwielbiają arbuza, ale chcą go jeść nie tylko na surowo i bez dodatku innych składników. W sałatce doskonale komponuje się z pomidorami, sałatą, serem feta i rzodkiewką.
- Pomidory, arbuza i ser pokrój w kostkę.
- Sałatę porwij i dodaj na dno miski.
- Wrzuć na nią pomidora, arbuza i ser oraz strączki groszku cukrowego w całości.
- Przygotuj sos – połącz oliwę, miód i ocet balsamiczny.
- Polej składniki sałatki. Na wierzchu posyp porwaną w dłoniach miętą, podprażonymi na patelni pestkami słonecznika i zwieńcz kiełkami rzodkiewki, które dzięki swojej barwie pięknie podkreślą kolory sałatki.
- Sałatkę podawaj z pumperniklem.
produkt lub potrawa |
waga [g] |
miara domowa |
pomidory, czerwone |
200 |
średnia sztuka |
mięta zielona, świeża |
5 |
2-3 gałązki |
arbuz |
150 |
dwa plastry |
ser typu „feta” |
70 |
10 kosteczek |
sałata masłowa |
30 |
¼ średniej główki |
groszek strączkowy (całe strąki) |
75 |
garść |
rzodkiewka, kiełki |
15 |
garść |
słonecznik, nasiona |
15 |
łyżka |
oliwa z oliwek |
5 |
0,5 łyzki |
miód pszczeli |
15 |
łyżeczka |
ocet balsamiczny |
15 |
2 łyżki |
pumpernikiel |
50 |
kromka |
Energia 604,4 kcal (30% RWS)
Białko: 23,9 g (42% RWS)
Tłuszcz: 26,2 g (43% RWS)
Węglowodany: 62,9 g (20% RWS)
Błonnik: 11,4 g (46% RWS)
Wapń: 464,1 mg (47% RWS)
Witamina A: 470,7 mcg (67% RWS)
Witamina B1: 0,7 mg (64% RWS)
Witamina B2: 0,6 mg (54% RWS)
Witamina C: 113,5 mg (151% RWS)
Witamina E: 9,5 mg (119% RWS)
Witamina B6: 0,9 mg (69% RWS)
Foliany: 217,4 mcg (54% RWS)
Fosfor: 587,3 mg (84% RWS)
Magnez: 147,6 mg (47% RWS)
Cynk: 4,8 mg (60% RWS)
Miedź: 0,7 mg (78% RWS)
Mangan: 2,3 mg (78% RWS)