
9 na 10 polskich pracowników uważa, że jedzenie powinno być bogate w warzywa i owoce. 65% uważa, że odżywia się zdrowo. Tyle teorii. W praktyce połowa z nas je za mało owoców, a 44% ma nieprawidłową masę ciała. Poznaliśmy właśnie wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022”. Tak dokładnie nawykom żywieniowym pracowników przyglądamy się … Continued

Proces kiszenia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Kiszono już 2500 lat przed naszą erą i powstało niezależnie w różnych częściach świata. Aby żywność została utrwalona w ten sposób potrzeba chwili naszej pracy, a później oddajemy ją „ręce” bakteriom kwasu mlekowego. To właśnie one zużywając cukry proste zawarte w komórkach roślinnych produkują kwas mlekowy, … Continued

Wg danych z 2016r. rocznie z powodu zanieczyszczeń powietrza umiera na świecie 4,2 mln osób (w Polsce 47 tys.). Szacunki naukowców z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersity Collage London z 2021 r. sugerują, że dane są o wiele bardziej pesymistyczne i oscylują wokół 100 tys. osób rocznie. To sprawia, że Polsce niestety bliżej jest do krajów … Continued

Wrzesień to miesiąc, w którym spotykają się dwie pory roku. Ciągle są jeszcze dostępne typowo letnie owoce, ale pojawiają się też zwiastuny nadciągającej jesieni. Ciepły i słoneczny, pozwala dużej cieszyć się odchodzącym latem. Dżdżysty i chłodny – szybko przestawić się na rozgrzewające dania i napoje. Powrót do pracy i szkoły po wakacjach skłania nas również … Continued

Sierpień to jeden z miesięcy, które obfitują w owoce i warzywa. To również okres, w którym możemy cieszyć się ostatnimi typowymi dla lipca owocami, jak czereśnie, sięgając po te typowo sierpniowe. Druga połowa lata to dobry moment, by uważnie przyjrzeć się swojej diecie. Wakacje kuszą bowiem lodami, rybą smażoną w głębokim tłuszczu, kolorowymi napojami, goframi … Continued

Rozsądne podejście do komponowania posiłków to dostarczanie organizmowi tego, czego akurat potrzebuje. Stąd ogromna rola regularnych badań i kontroli stanu zdrowia, by ustalić i wyeliminować potencjalne niedobory. Albo nadmiary – jak w przypadku potasu. Warto badać poziom tego elektrolitu w organizmie, by móc odpowiednio układać jadłospisy, w zależności od wyników. Czas poznać warzywa i owoce … Continued

Komponowanie diety przy rożnego rodzaju nietolerancjach bywa wyzwaniem. Wymaga to z jednej strony dyscypliny w trzymaniu się ustalonego menu, z drugiej – kreatywności w tworzeniu smakowitych dań z dostępnych, bezpiecznych produktów. Nie inaczej jest przy diecie antyhistaminowej. Każdy, kto na niej jest, musi zdawać sobie sprawę, jakie są owoce bez histaminy, a także jakich innych … Continued

Powszechnie wiadomo, że odpowiednia ilość owoców w diecie może pozytywnie wpływać na zdrowie i dobre samopoczucie. Zwłaszcza latem, gdy mamy pod ręką wiele sezonowych smaków, a wysokie temperatury nie sprzyjają ciężkim potrawom, owoce stają się ważnym składnikiem codziennej diety. Trzeba jednak do komponowania jadłospisu podchodzić z dużą dozą świadomości. Dotyczy to szczególnie osób, które zmagają … Continued

Po warzywa najchętniej sięgamy latem, gdy możemy liczyć na bogactwo sezonowych smaków. Bób, fasolka szparagowa, szparagi – pysznych opcji, lubianych przez wielu Polaków, jest o tej porze bez liku! Tymczasem, warzywa powinny być też ważnym składnikiem diety w zimniejszych porach roku, jesienią i zimą. Gdy za oknem śnieg i mróz, w naszej diecie zaczynają dominować … Continued

Miło nam poinformować, że zakończyliśmy już proces zbierania kwestionariuszy badawczych. Jesteśmy w trakcie opracowywania szczegółowych wyników. Za jakiś czas zostanie opublikowany raport Żywieniowe Nawyki pracujących Polaków 2022