Jak jeść więcej warzyw?

Dodano dnia 10 marca 2021

Minimalna ilość warzyw i owoców, którą powinna w ciągu dnia spożyć osoba dorosła to 400g, z czego ok. ¼ owoców do ¾ warzyw. Czy to dużo? Zważywszy na to, że średniej wielkości jabłko waży ok. 150g, a  dwa pomidory ok. 300g, zjadając tylko te produkty osiągamy już nasze założenie! Taka ilość wciąż dla wielu osób jest sporym wyzwaniem – wg. danych GUSu, statystycznie Polacy zjadają niewiele ponad połowę tego minimum.

Osiągnięcie minimalnej dziennej ilości to dopiero połowa sukcesu! Biorąc pod uwagę zalecenia polskich i światowych organizacji, idealnie byłoby zjadać około 500-600g SAMYCH WARZYW. Wraz z owocami daje nam to wartość około 800-900g każdego dnia. To już prawie kilogram! A wcale nie musisz na tym poprzestać! W kwestii warzyw swobodnie można trzymać się zasady im więcej tym lepiej 😊 Owoce powinny dotrzymywać im towarzystwa jako uzupełnienie dziennego witaminowego doładowania! Jak wynika z naszego badania „Nawyki żywieniowe pracujących Polaków” to właśnie z warzywami wiele osób ma większy problem. Dlatego mamy dla Was w tym miesiącu garść rad jak zwiększyć ich ilość w codziennym menu!

  1. Zauważ że kilogram warzyw i owoców dziennie to wciąż nie aż tak dużo!

Kierując się proporcją zdrowego talerza – połowa Twojego posiłku powinna być warzywno- owocowa. Gdy do każdego z czterech lub pięciu posiłków w ciągu dnia dołożysz po 150-200 g warzyw, osiągasz wspomnianą w tytule wartość!

A proporcja? 1-2 posiłki z owocami, 3-4 z warzywami.

  1. Nie stosuj zasady albo wszystko albo nic

Gdy nie jesteś póki co fanem warzywnych rozwiązań, absolutnie nie katuj się kilogramami szpinaku na talerzu! Jedząc dotychczasowo warzywa i owoce rzadziej niż raz dziennie, sukcesem będzie dla Ciebie włączenie jednego warzywa i jednego owocu w ciągu dnia. To sukces nawet jeśli nie będzie to jeszcze nawet minimalna wartość! Gdy wejdzie Ci to w nawyk, dołóż do puli drugie warzywo – poziomów warzywnego wtajemniczenia jest dużo, możesz zacząć od pierwszego.

Pomocny i monitorowaniu warzywnego progresu może być planner DAILYMOTYWACJA2021 – masz już swój egzemplarz? 

planer Dailyfruits

  1. Szukaj ulubionych smaków!

 Nie jedz tego co Ci nie smakuje – jeśli nie lubisz brokułów w żadnej formie, pomiń je i jedz kalafiory! Niemal każde warzywo lub owoc może być podane na wiele sposobów – surowe, gotowane, pieczone, w formie zup, placuszków, sałatek, doprawione na milion sposobów! Może się okazać, że ten szpinak, który pamiętasz jako zieloną breję na przedszkolnym talerzu w formie świeżej sałatki sprawdzi się u Ciebie doskonale! A ta mdła dynia, którą podawała Ci babcia z mleczną zupą na śniadanie, w wersji kremu z azjatyckim sznytem będzie hitem sezonu dla Twoich kubków smakowych. Nie bój się próbować! Wszak jedyne co najwyżej może się okazać, że nie będzie Ci smakowało i utwierdzisz się w przekonaniu, że nie jesteście sobie z niektórymi warzywami przeznaczeni. Na szczęście jest ich jeszcze wiele, więc świat się na tym jednym, nieulubionym nie kończy!

  1. Łącz ze sobą kilka warzyw różnych gatunków

Przeraża Cię zjedzenie 200g papryki na śniadanie? To prawda, nie każdy tak lubi. Ale w momencie gdy będziesz mieć zestaw różnych warzyw na talerzu, może być przyjemniej! Różne sałaty, a do tego pomidory, papryka, ogórki, rzodkiewka, kiszonki, może jakieś pyszne marynowane warzywa? Każdego po trochu – przyjemnie i kolorowo, a przy okazji w odpowiedniej ilości 😊 Wszelkie potrawki typu leczo również spełniają podobną rolę! Danie jest wtedy różnorodne, kolorowe i bez trudu przemycić tam nawet mniej lubiane w pojedynkę warzywa.

warzywa

  1. Upychaj gdzie się da!

Bardzo ciekawą formą, dzięki której sprytnie przemycisz dużą ilość warzyw i owoców jest miksowanie! Koktajle i smoothies to doskonały pomysł na to by w jednej porcji zjeść nawet 300-400g warzyw i owoców na raz. A zupy krem? Porcja zupy ma średnio 400-600 ml. Gdy jest to zupa krem, większość stanowią warzywa! Zamiast zupy zrobionej z soku pomidorowego możesz wykonać ją na bazie kilku puszek pomidorów – głębia smaków i ogromna porcja warzyw, bez szczególnego wysiłku gwarantowana! Podobnie z warzywnymi pastami! Zetrzyj marchewkę do pulpetów lub sosu do spaghetti – nawet nie zauważysz różnicy w smaku, a będziesz do przodu o jedno warzywo!

  1. Znane potrawy w innej formie

Wiesz, że wszystkie warzywa korzeniowe można upiec w piekarniku jak frytki? Jeśli lubisz taką formę przyrządzania ziemniaków spróbuj kiedyś kolorowych frytek: ziemniaki, pietruszka, marchewka, burak. Zachwyca smakiem i kolorem! Startą na tarce marchewkę, dynię czy cukinię możesz przyrządzić na wzór znanych i lubiany placków. Z kleksem jogurtu naturalnego przyniosą CI nie mniejszą radość niż te ziemniaczane!

  1. Jadane sztućce!

Lubisz hummus lub warzywne pasty? Częścią porcji posmaruj sobie pieczywo, a pozostałą w opakowaniu pastę wyjedz słupkami ze świeżych warzyw traktując je jak jadalne łyżeczki!! Właśnie! Próbowałeś warzywnych smarowideł na kanapki? Takie pasty to również świetny pomysł na zwiększenie smakowitości kanapek oraz przemycenie dodatkowych warzyw.

  1. Warzywa jako przekąska!

Masz w ciągu dnia ochotę na małe co nieco? Najlepszą opcją będą warzywa! Przygotuj sobie wieczorem lunchboxa pełnego warzyw – paprykowe słupki, pomidorki koktajlowe, marchewki lub np. kolorowe frytki które zostały Ci po wczorajszej pysznej kolacji 😊

Dailyfruits przygotowuje takie pyszne przekąskowe zestawy – w sam raz do pochrupania między mailami! 

warzywa i owoce do biura

  1. Mrożonki! Na ratunek warzywnym niedoborom.

Gdy nie masz pomysłu na obiad nic tak nie uratuje Ci życia jak dobrze zaopatrzona zamrażarka. Paczka mrożonych warzyw, kasza i kurczak, ryba czy strączki i obiad pełen warzyw na dwa dni gotowy! Za nudno? Puszka pomidorów zawsze uratuje sytuację! Regularnie uzupełniaj zapasy żeby zawsze mieć coś w zanadrzu!

  1. Sałatki – wyższy stopień wtajemniczenia

Pożywna sałatka to sposób na zjedzenie kilkuset gramów warzyw w jednej porcji! Różnorodne faktury warzyw, często nie tylko surowe ale też gotowane (burak), grillowane (cukinia) czy pieczone (bataty) w połączeniu z serami, jajkiem i pysznym dressingiem mogą być naprawdę ciekawym i często wykwintnym daniem, które możesz sobie zaserwować w ciągu dnia.

przepis sałatka z buraka i koziego sera

  1. Warzywne łakocie? Niemożliwe…

A jednak! Ciasto ze szpinaku, brownie z buraka lub cukinii czy ciasto marchewkowe to dopiero początek listy kreatywnych propozycji na słodkie wypieki z dodatkiem warzyw. Nawet tutaj jest miejsce i możliwość włączenia ich do diety!

Wiesz już jak jeść więcej warzyw i owoców? Opcji jest naprawdę bardzo wiele, a nieskomplikowane manewry mogą mieć ogromny wpływ na jakość Twojej diety. Ani się obejrzysz, a Twój talerz będzie zachwycał kolorami a ilość zjadanych w ciągu dnia warzyw zaskoczy Cię gdy je podliczysz! W marcu życzymy wszystkiego warzywnego!